Vauva käy ensimmäisen elinvuotensa aikana neuvolassa noin kaksitoista kertaa: tiheällä tarkkailulla pyritään varmistamaan, että mikäli kasvussa ja kehityksessä on jotain poikkeavaa, se huomataan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Viimeksi päivitetty 23.10.2019

 



 

”Vauvan kasvu on terveyden ja hyvinvoinnin parhaita mittareita. Siksi vauvaa tutkitaan neuvolassa ahkerasti hänen ensimmäisten elinviikkojensa ja -kuukausiensa aikana”, kertoo terveydenhoitaja Susanna Tamminen.

Vauvan ensimmäinen neuvolakäynti on hyvä ajoittaa viimeistään viikon päähän siitä, kun vauvan kanssa on kotiuduttu. Punnituksen, pituusmitan ja päänympäryksen lisäksi silloin tutkitaan vauvaa esimerkiksi refleksien avulla – neurologista toimivuutta havainnoidaan juuri refleksien kautta.

Tiheillä käynneillä varmistetaan tarkka seuranta

Vauvat kehittyvät todella nopeasti, minkä vuoksi seuraava käynti on hyvä ajoittaa jo parin-kolmen viikon ikään. Toisella kerralla tutkitaan vauva vielä kattavammin, esimerkiksi aistien toiminta tarkastetaan erilaisten apuvälineiden avulla.

Tämän jälkeen käynnit toistuvat noin kuukauden välein aina ensimmäisen vuoden loppuun asti.

”Mittauksilla ja tutkimuksilla varmistetaan lapsen kehitys ja hyvinvointi. Jotkin sairaudet tai rakenneongelmat voivat olla piileviä, ja ne paljastuvat vain systemaattisella tarkkailulla”, Tamminen kertoo.

Kuuntele podcast niin tiedät, mitä kaikkea vauvasta neuvolakäyntien aikana tutkitaan, ja mitä tuloksista voi päätellä!

Kuuntele muitakin Vau.fi-Podcasteja:

Mitä mieltä olet artikkelista?