Pahoinvointi, jatkuva pissahätä, kiristävät rinnat, jomottava alavatsa ja päälle vyöryvä väsymys ovat monen raskaana olevan seuralaisia jo heti raskauden alkumetreillä. Myöhemmin mukaan liittyvät muun muassa närästys ja ummetus. Miksi raskaus saa kehon niin sekaisin? Podcast-haastateltavana Eeva Ekholm, synnytys- ja naistentautien dosentti.

Viimeksi päivitetty 23.10.2019

 



 

Kun alkio kiinnittyy kohdun seinämään, alkaa monimutkainen prosessi, jossa äidin hormonitoiminta muuttuu perustavalla tavalla raskauden ajaksi. Tämä hormonitoiminnan uudelleenjärjestyminen on taustalla myös raskausajan vaivoissa ja muutoksissa.

Oireiden saaminen ja niiden voimakkuus on yksilöllistä, mutta juuri kukaan ei selviä raskaudesta oireetta. Osa oireista puolestaan on tieteellekin mysteeri:

”Esimerkiksi raskauspahoinvoinnin perimmäistä syytä ei tunneta. Sama koskee raskauden aikaista hajuherkkyyttä: hajuaisti muuttuu tarkemmaksi ja ennen harmittomilta tuntuneet hajut saattavat yhtäkkiä aiheuttaa voimakasta epämieluisuutta”, kertoo synnytys- ja naistentautien dosentti Eeva Ekholm.

Kuuntele podcastista millaisia vaivoja raskauden aikana saattaa olla luvassa ja mitä niiden ilmaantumisesta tiedetään!

Mitä mieltä olet artikkelista?