Raskausviikkojen 18-22 välillä odottavan äidin on mahdollista käydä rakenneultraäänitutkimuksessa. Tutkimuksen tarkoitus on – nimensä mukaisesti – tarkastella sikiön rakenteita ja havainnoida mahdollisia poikkeavuuksia. Mikäli poikkeavuuksia havaitaan, niiden tietäminen pienentää loppuraskauden riskejä ja mahdollistaa tarkat päätökset esimerkiksi synnytyspaikan suhteen.

Viimeksi päivitetty 23.10.2019

 



 

Rakenneultraäänitutkimuksen tärkeimmät tarkoitukset ovat sikiön mahdollisten rakennepoikkeavuuksien havaitseminen ja erilaisten mittojen ottaminen painoarvion vuoksi. Toisaalta tilaisuus on vanhemmille myös tärkeä varhaisen vuorovaikutuksen mahdollisuus – kohta maailmaan syntyvä vauva konkretisoituu, kun tarkatkin kasvonpiirteet pääsee näkemään ultraäänilaitteen ruudulta.

”Tutkimuksen aikana käydään sikiö tarkasti läpi päästä varpaisiin: aivojen rakenteet, pään rakenteet, kasvojen alue, sisäelimet, raajat… Lisäksi lasketaan pitkät luut ja otetaan mittoja, jotta nähdään että sikiö kasvaa ja kehittyy normaalisti”, kertoo seulontakätilö Susanna Kukkonen.

Mikäli vakavaa rakennepoikkeamaa havaitaan, vanhemmat joutuvat vaikean päätöksen eteen. Suomessa on mahdollista hakea raskaudenkeskeytystä aina raskausviikolle 24. asti, mikäli sikiöllä on todettu vamma tai vakava sairaus.

”Tyttö vai poika?”

Yli puolet odotettavien lasten vanhemmista haluaa tietää tulokkaan biologisen sukupuolen, jos se suinkin saadaan ultralla näkymään. Kukkonen kuitenkin muistuttaa, että kyse on vain arviosta, ei 100% varmuudesta.

Kuuntele podcastista tarkemmat tiedot siitä, mitä kaikkea rakenneultran aikana tutkitaan ja kumpi biologisen sukupuolen arvio on ”varmempi” – tytön vai pojan.

Kuuntele muitakin Vau.fi-Podcasteja:

Mitä mieltä olet artikkelista?