Viimeksi päivitetty 24.4.2019
1. Kerro ennen kuin tulet kylään
Ehkä aikaisemmin saatoitte kylästellä toistenne luona hetken mielijohteesta, mutta nyt kannattaa opetella sopimaan asiat ennakkoon. Hyväksy myös, että välillä ystäväsi peruu sovitun tapaamisenne viime hetkellä: kenties vauva on kipeä tai hän on nukkunut liian huonosti.
2. Laita viesti ja sovi ennen kuin soitat
Tiedätkö sen tunteen, kun olet viettänyt puolitoista tuntia yrittäen saada vauvan nukahtamaan? Vaikka et tietäisi, voit ehkä kuvitella mitä ystäväsi päässä liikkuu, jos puhelin pärähtää soimaan juuri kriittisellä hetkellä.
3. Pyydä ystävääsi tapaamisiin, mutta siedä kieltävä vastaus
On tuoreelle vanhemmalle äärimmäisen tärkeää tuntea, että omat ystävät muistavat hänen olemassaolonsa vauvasta huolimatta. Pyydä siis ystävääsi edelleen kahville, kävelylenkille tai elokuviin – vaikka hän toisinaan/usein joutuisikin vastaamaan kieltävästi. Ajatus on tärkein, ja sitä paitsi vauva-aika ei kestä ikuisesti. Sen jälkeen ystäväsi muistaa, että sinä olit se, joka kannatteli häntä läpi siitä.
4. Suunnittele etukäteen ja muista joustavuus
Lapsenvahdin järjestyminen on sitä helpompaa, mitä aikaisemmin meno on tiedossa. Toisaalta, jos menon ajankohta ei ole aivan kiveen hakattu, joustavuus usean päivän välillä auttaa siinä, että edes jokin niistä sattuisi sopimaan
5. Ruoka kiinnostaa aina!
Varsinkin jos äiti imettää, nälkä on yleinen olotila. Toisaalta jaksaminen ruuanlaiton suhteen saattaa olla kortilla. Ole sinä se, joka ratkaisee asian: kutsu tuore perhe kokonaisuudessaan luoksesi syömään tai tarjoudu vierailemaan niin, että tuot ruuan tullessasi.
Vielä kultaisempi olet, jos hoidat aterioinnin päätyttyä myös siitä koituneen sotkun. Vie roskapussi mennessäsi!
6. Ole kiinnostunut vauvasta…
Vauva on todennäköisesti tuoreiden vanhempien elämän ihmeellisin asia. Siksipä he haluavat useimmiten puhua hänestä ja uuteen elämänvaiheeseen liittyvistä asioista. Ole kiinnostunut, sillä tämä on ystävällesi tärkeää.
Myös synnytyksen läpikäyminen on monelle tuoreelle äidille (ja isällekin) tärkeää, joten valmistaudu kuulemaan siitä – todennäköisesti useampaan kertaan!
7. …mutta älä unohda ”vanhoja hyviä juttuja”
Toisaalta, vanhemmuus on myös uuvuttavaa. Kun kaikki pyörii vauvan ympärillä, oma persoona saattaa tuntua katoavan jonnekin vanhemmuuden laskoksiin. Ystäväsi on kuitenkin siellä edelleen, ja hänestä saattaa olla mitä virkistävintä puhua muustakin kuin vaipanvaihdosta. Kyllä sinä tiedät, mistä teillä oli tapana jutella!
8. Tarjoa apuasi vauvan kanssa…ja myöhemmin taaperon!
Ennen kaikkea tämä. Ehkä pienet torkut tai käynti lähikaupassa yksin olisivat ystävällesi kultaakin arvokkaampaa? Tarjoa apuasi! Nykyisessä pärjäämisyhteiskunnassa avun pyytäminen ei ole aina helppoa, joten muotoile ehdotuksesi konkreettisella tavalla: ”Mitä jos tulisin ensi tiistaina pariksi tunniksi teille auttelemaan? Mikä olisi hyvä kellonaika?”
Ja jos tuntuukin siltä, että vauvan kanssa ystäväsi ei niin apua tarvitse, niin toista kysymyksesi viimeistään muutaman kuukauden päästä uudestaan. Noin vuosikas vauhtitaapero pitää äidin yleensä jo todella kiireisenä, ja lisäpari käsiä ja silmiä hänen vahtimiseensa on varmasti tarpeen!