Tytöt ovat nättejä ja pojat hyviä skeittaamaan. Onko se näin yksinkertaista? Pitäisikö tyttöjä kehua myös skeittaamisesta ja poikia ulkonäöstä? Psykologi Tarja Salokoski vastaa.
Viimeksi päivitetty 24.5.2012
”Toivottavaa olisi, että lapsi saisi myönteistä palautetta laaja-alaisesti”, Salokoski sanoo.
Varsinkin tytöillä on vaarana saada liian paljon ulkonäköön liittyviä kehuja vanhemmilta ja perhetutuilta.
”Jos suurin osa lapsen saamista kehuista liittyy ulkonäköön, lapsen omakuva saattaa kapeutua. Silloin hänen itsetuntonsa rakentuu pelkän ulkonäön varaan. Tähän voimme kuitenkin vaikuttaa”, Salokoski muistuttaa.
Lue myös: Retusoinnilla täydellinen lapsi
Suoja ulkonäkökulttuurin kiroilta
Sinänsä lapsen ulkonäön kehuminen ei ole pahasta. Kehuilla on jopa suojaava vaikutus ulkonäkökulttuurin luomia paineita kohtaan.
”Myönteiset sanat tukevat itsetuntoa. Mitä parempi itsetunto, sitä parempi pohja sille, miten lapsi myöhemmin peilaa itseään suhteessa median esittämiin kuviin”, Salokoski sanoo.
Jos lapsi ei saa minkäänlaista palautetta ulkonäöstä, se voi tuottaa ongelmia.
”Ulkonäkö on osa lapsen minäkuvaa. Jos lapsi ei saa palautetta keholliseen minäkuvaan vanhemmilta, hän hakee peilejä jostain muualta esimerkiksi ikätovereilta. Silloin myös median rooli nousee suuremmaksi”, Salokoski sanoo.
Varsinkin isä on tytölle tärkeä peili.
”Isän kautta tyttölapsi arvioi viehättävyyttään. Myönteinen palaute isältä tukee tytön itsetunnon kehitystä”, Salokoski kertoo.
Lue myös: Tyttöjen yhteiskunta
Lihavaksi ei saa sanoa
Lapset ovat aina vanhemmista kauneimpia maan päällä. Vai ovatko? Monet vanhemmat saattavat moittia lasta esimerkiksi lihavaksi.
”Tällaisella kommentoinnilla voi olla pitkä vaikutukset itsen hyväksymiseen ja arvostamiseen. Lapsi ymmärtää asian niin, ettei häntä hyväksytä sellaisena kuin hän on”, Salokoski kertoo.
Ongelmalähtöinen puhetapa johtaa häpeään ja pahaan oloon.
”On parempi puhua opittavista taidoista ja tavoitteista: siitä miten liikkumisesta saisi enemmän iloa ja miten tärkeää terveellinen syöminen on”, Salokoski sanoo.
Sukupuolieroja
Entäpä pojat sitten? Poikia ei niin usein kehuta ulkonäön kautta.
”Tytöt saavat enemmän palauta ulkonäöstä ja pojat taas toiminnasta. Se ohjaa sitä, miten lapset määrittelevät omaa olemistaan”, Salokoski sanoo.
Ajat ovat kuitenkin muuttumassa.
”Pojilla on entistä enemmän ulkonäköpaineita. Kouluikäisillä pojilla on yhä enemmän syömishäiriötä”, Salokoski kertoo.
Lue myös: Lasten sukupuolirooleja puretaan
Salokoski muistuttaakin, että positiivista palautetta olisi hyvä antaa niin tytöille kuin pojille mahdollisimman laaja-alaisesti.
”Tärkeintä on, että lapsi hyväksyy itsensä kokonaisvaltaisesti. Lapsen pitää saada myönteistä palautetta siitä, kuka hän on”, Salokoski kiteyttää.
Lue myös:
Poika leikkii tyttöjen kanssa
Sukupuoli kasvatuksessa
Taaperoita, tiaroita – ja tekotissejä