Viimeksi päivitetty 19.9.2023
Lapsen saava nainen käy läpi mullistavan muutoksen, kun yhdestä tulee kaksi. Muutokset eivät kuitenkaan lopu odotusajan, synnytyksen ja imetyksen tuomiin välittömiin kehollisiin seurauksiin, vaan äitiys muuttaa naista aivoja myöten.
Muutos alkaa jo odotusaikana: tutkijat ovat havainneet, että hormonit kasvattavat joihinkin hermosoluihin pieniä väkäsiä.
Nämä väkäset lisäävät solun pinta-alaa ja synapsiyhteyksiä, mikä puolestaan parantaa äidin tiedonkäsittelyä. Syntymän jälkeen vauva saa aikaan monipuolista stimulaatiota äitinsä aivoille, ja se ylläpitää väkäsiä.
Hermosolukko vahvistuu eri puolilla aivoja
Synnytyksen jälkeen tuoreen äidin aivoissa tapahtuu rakenteellisia muutoksia, jotka auttavat häntä keskittymään vauvaan.
Äitiyden ensikuukausina hermosolukko vahvistuu hypotalamuksessa, mustatumakkeessa, mantelitumakkeessa, päälakilohkossa ja etuotsalohkossa alueilla, jotka liittyvät motivaatioon, palkitsemiseen, tunteisiin, tuntoaistiin ja suunnitteluun.
Suurimmat muutokset tapahtuvat niiden äitien aivoissa, jotka ovat eniten innoissaan vauvoistaan.
Kiintymyshormoni oksitosiinin eritys kiihtyy, kun äiti hoivaa ja hellii vauvaansa. Oksitosiinia pursuaa äidin elimistöön jo vauvan tuijottelun seurauksena.
Pikkuihmisen sylittely puolestaan saa mielihyvähormoni dopamiinin kuohahtamaan. Nämä hormonit edistävät äidin ja vauvan välisen kiintymyssuhteen syntyä.
Myös aivojen valppaus- ja tunnekeskus mantelitumakkeen toiminta kiihtyy synnytystä seuraavina viikkoina. Tämä virittää äidin superherkäksi vauvansa tarpeille.
Äitiys lisää rohkeutta ja taitoja
Äitiyden tuomia muutoksia on tutkittu myös rotilla, sillä kaikkia kokeita ei voida tehdä ihmisille. Rottatutkimuksissa on havaittu, että synnyttäneet emot ovat muita naaraita taidokkaampia paikantamaan ruokaa labyrintista.
Äitiys myös tekee rottaemoista aiempaa rohkeampia. Kulkureitille ilmestyvät vieraat esineet eivät jähmetä niitä paikoilleen muiden rottien tavoin, vaan ne kiiruhtavat esteiden ohi ja jatkavat matkaansa. Lisäksi tutkimuksissa on selvinnyt, että rottaemot ovat muita naaraita parempia tekemään montaa asiaa yhtä aikaa – tuttua varmasti jokaiselle ihmisäidillekin!
Mikä parasta, äitiyden tuomat kognitiiviset hyödyt vaikuttavat pysyviltä. Näyttää siis siltä, että äitiys opettaa elinikäisiä taitoja.
Lähde: Tiina Huttu, Kirsi Heikkinen: Pää edellä – Näin tuet lapsesi aivojen kehitystä (WSOY)