”On vaikea kuvitella, että lapsia olisi vain yksi tai kaksi." Modernin suurperheen emäntä Tiia kertoo, millaista on pyörittää viiden lapsen taloutta.
Viimeksi päivitetty 15.8.2011
”Emme missään vaiheessa päättäneet, kuinka monta lasta teemme. Olemme mieheni kanssa molemmat suurista perheistä, joten suurperhe oli meille tiedostamaton valinta”, Tiia kertoo.
Tuplayllätys
Tiian kolme vanhinta lasta on jo esiteini-iässä. Kaksi nuorimmaista ovat kaksosia. Kaksoset olivat aikamoinen yllätyslisä kolmen lapsen talouteen. Kolmen vanhemman lapsen ja kaksosvauvojen kanssa ei ollut helppoa.
”Vauva-aika oli suoraan sanottuna helvettiä, eikä aika tahtonut riittää isommille lapsille. Nuorimmat lapset sairastavat astmaa ja ovat moniallergisia”, Tiia kertoo.
Penninvenytystä perheen hyväksi
Perheen lapsiluku on nyt täynnä, kaksi vanhempaa ja viisi lasta on jo melkoinen paletti pyöritettäväksi. Onneksi isovanhemmat ovat olleet isona apuna lastenhoidossa. Tiina on toistaiseksi kotona hoitamassa lapsia, ja mies työskentelee. Näin ison perheen elätys vaatii jo paljon työtä.
”Mieheni ei tienaa suuria summia, joten penniä on venytettävä. Kierrätämme vaatteita ja leluja suvun lasten kesken ja säästämme niin rahaa. Teen isoja satseja ruokaa kerralla, ja pakastimesta löytyy aina ruokaa”, Tiia selvittää perheen taloudellista tilannetta.
Lue myös: Monilapsisuus suojaa naista itsemurhalta
Ison perheen pienet ongelmat
Perhekoosta huolimatta ison perheen ongelmat ovat varsin arkisia ja pieniä.
”Alussa oli ongelma nuorimpien lasten kanssa, kun isä tuntui vähän suosivan näitä pieniä. Asiasta puhuttiin koko perheen kesken, ja ongelma ratkesi sillä”, Tiia kertoo.
Lasten kanssa liikkuminen on hankalaa. Varsinkin kun perheellä on vain yksi auto.
”Perusarkihommat vaativat enemmän suunnittelua ja aikataulutusta kuin yhden tai kahden lapsen kanssa. Mieheni ollessa töissä liikun lasten kanssa julkisilla ja se on aikamoinen rumba”, Tiia kertoo.
Hampaiden kiristelyä kauppareissulla
Hiki nousee pintaan ja syke kohoaa jo kun pitää ajatellakin kauppaan menoa viiden lapsen kanssa.
”Se on melkoista soheltamista”, Tiia sanoo.
Viisi lasta on yksinkertaisesti vaikea saada edes kävelemään samaan suuntaan. Onneksi Tiia on hyvä kurinpitäjä. Arki pyörii isolukuisen perheenkin kanssa mukavasti, kunhan osaa olla riittävän jämäkkä.
”Suuressa perheessä lapsilla täytyy olla tiukat säännöt. Ilman rajoja elämästä ei tulisi mitään. Perussäännöt koskevat kaikkia, mutta sitten iän mukaan muokataan yksittäisiä sääntöjä jokaiselle”, Tiia huomauttaa.
Jokainen sisarus on toiselle tärkeä
Suurperheessä lapsilla ei ole tekemisestä puutetta. Kun lapsia on viisi, pienokaiset pääsevät nauttimaan toinen toistensa seurasta aivan eri mittakaavassa kuin pienempien perheiden vesat.
”Isommat opettavat esimerkiksi pieniä lukemaan. Pienemmät saavat taas esiteinitkin leikkimään pikkuautoilla”, Tiia kertoo.
Isojen perheiden lapsilla on usein myös enemmän vastuuta.
”Vanhemmat lapset ovat jo sen verran vanhoja, että heistä on kovasti apua pienempien kanssa”, Tiia kertoo.
”En suunnitellut suurperhettä”
Vaikka Tiia ei koskaan tietoisesti suunnitellut suurta perhettä, on monilukuinen perhe jotain sellaista, mitä ilman hän ei enää osaisi elää.
”On vaikea kuvitella, että lapsia olisi vain yksi tai kaksi. On mahtavaa huomata, kuinka jokainen sisarus on toiselle tärkeä”, Tiia kertoo.
Lue myös:
Lörpöttelijä saa enemmän lapsia