Lapsia vertaillaan jatkuvasti. Joskus se kuitenkin kannattaisi tehdä hiljaa omassa mielessään. Tässä lista viidestä seikasta, joita toisten lapsista ei pitäisi sanoa.

Viimeksi päivitetty 6.5.2013

1. Tuossa iässä minun lapseni osasi jo kävellä – käsillään. 

 



 

Ei ole mitään ärsyttävämpää kuin vanhemmat, jotka tuovat esille oman lapsensa nopeat kehitysvaiheet ikään kuin päihittääkseen muiden vanhempien lapset. Lapset kehittyvät eri tahtiin. Lasten motorinen ja henkinen kehitys ei ole mikään kilpailu.

2. Minä en koskaan antaisi lapseni tehdä tuota. 

Lapset ovat erilaisia ja niin ovat vanhemmatkin. Jokainen vanhemmuus henkii elettyä läsnäoloa juuri tietyn lapsen kanssa. Vanhemmat tietävät itse parhaiten, mikä on heidän lapsilleen sopivaa käytöstä ja mitä lapsi osaa tai ei osaa. Vähiten lasten käyttäytymisestä ymmärtävät kärkkäimmät kommentoijat: lapsettomat aikuiset.

Lue myös: ”Äidille tulee paha mieli”

3. Eikö teitä yleensä kutsuta syntymäpäiville? Onhan tuo lapsi kyllä melko vilkas!

Vilkas, äänekäs, eloisa, aktiivinen. Useilla kiertoilmauksilla voi vihjailla, että lapsella olisi päässä vikaa. Käytettiin sitten mitä sanaa tahansa, se tuntuu vanhemmasta aina yhtä ikävältä.

Lapselle ei myöskään ole hyväksi, että hänet leimataan tietynlaiseksi. Nämä määritelmät kun alkavat helposti toteuttaa itseään.

Lue myös: Mies tekee sen väärin

4. Teilläkö katsotaan näin paljon televisiota? Meillä ei edes ole televisota!

Monilla vanhemmilla on tiukkoja näkemyksiä siitä, kuinka paljon aikaa lapsen saa viettää ruudun ääressä. Toisilla vanhemmilla on myös ehdottomia sääntöjä lapsen ruokailuun liittyen.

Säännöt ja rajat ovat tärkeitä, mutta ne vaihtelevat perhekohtaisesti. Jokainen vanhempi on vapaa rajoittamaan omaa lastaan siinä määrin kuin näkee soveliaaksi.

Lue myös: Ruutuaikasääntöjä

5. Tuo lapsi on kyllä niin fiksu, että hänestä tulee diplomi-insinööri!

Lapsi nauttii ihailevista kommenteista. Varsinkin isän ja äidin kehut ovat lapselle tärkeitä.

Lapsen tuleva ammattivalinta ei kuitenkaan ole riippuvainen siitä, onko lapsi pitänyt tietokoneen hiirtä mielenkiintoisena esineenä 1-vuotiaana. Jatkuvista ammattimääritelmistä saattaa olla jopa myöhemmin haittaa lapselle.

Lue myös: Kasvatetaan ilolla!

Mitä mieltä olet artikkelista?