Talviuinti on monen aikuisen suosikkiharrastus, mutta se sopii hyvin myös lapsille. On kuitenkin ehdottoman tärkeää, että talviuinnin kokeilu lähtee aina lapsen omasta tahdosta.

Viimeksi päivitetty 7.1.2025

Kylmään veteen pulahtaminen tuo hyvän olon tunteen kehoon ja mieleen paitsi aikuisille, myös lapsille. Talviuinti lapsen kanssa onkin mukava yhteinen harrastus, kunhan vain lapsen turvallisuudesta pidetään kiinni.

”Lapset voivat harrastaa talviuintia siinä missä aikuisetkin. Samat säännöt pätevät jokaiseen ikään katsomatta: uimaan mennään vain terveenä, päätä ei koskaan pidä kastaa veteen, ja uinnin jälkeen olisi hyvä siirtyä mahdollisimman pian lämmittelemään. Lämmintä juomaakin voi nauttia jälkikäteen, niin kroppa lämpenee nopeammin”, ulkoilun asiantuntija Virpi Jussila Suomen Ladulta kertoo. 

”Saunassa käynti ei kuitenkaan ole pakollista, kunhan vain huolehtii siitä, että kehon saa lämpimäksi uintia ennen ja sen jälkeen. Lisäksi mahdollisten perussairauksien aiheuttamat rajoitteet on syytä selvittää etukäteen hoitavan lääkärin kanssa.

Vedessä riittää pelkkä pulahdus, vaikkapa kaiteista kiinni pitäen. Näin myös vältytään lämmön hukalta, joka tulee lapselle aikuista nopeammin.

Minkä ikäisenä lapsi voi aloittaa talviuinnin?

Varsinaista ikärajaa talviuinnin aloittamiselle ei ole taaperoiän jälkeen. Jussilan mukaan talviuinti lapsen kanssa on ajankohtaista kuitenkin vasta silloin, kun hän itse ilmaisee halunsa siihen – lasta ei siis missään nimessä pidä pakottaa kylmään veteen. 

”Omat lapseni olivat 9–10-vuotiaita, kun he halusivat lähteä mukanani talviuimaan. Nyt 13- ja 16-vuotiaina he jatkavat harrastusta edelleen, vanhempi tytär kavereidensa kanssa.”

Uimataidotonkin lapsi voi käydä kokeilemassa kylmää vettä aikuisen sylistä käsin, mutta pienille lapsille riittää pelkkä varpaiden tai sormien kastelu – kokonaan kastautumisen aika on sitten, kun lapsi itse niin haluaa. 

”Myös uimahalleista löytyvät kylmävesialtaat ovat oikein hyvä ja turvallinen tapa tutustuttaa lapsi kylmään veteen.”

Talviuinti lapsen kanssa vaatii aikuiselta tietoa ja taitoa

Jussila korostaa, että aikuisen on aina huolehdittava lapsen turvallisuudesta ja yhteisen tekemisen pysymisenä mielekkäänä. Aikuisella tulee olla kokemusta talviuinnista ja hänen tulee tuntea uimapaikkansa. Esimerkiksi kovin jyrkät ja liukkaat portaat talviuintipaikalla voivat olla turhan haastavat lapsen kanssa uinnille.

Harrastuksen aloittaminen ei vaadi suurta määrää varusteita pyyhkeen ja uimapuvun lisäksi. Pipo on kuitenkin aina tärkeää olla päässä, ja siirtymillä jaloissa kannattaa olla liukumattomat tossut. Myös hanskat voivat olla hyödylliset, mikäli uintipaikassa on esimerkiksi metallikaiteita.

”Jos veteen laskeudutaan metallikaiteesta kiinni pitäen, nystermäpintaiset neopreenihanskat lisäävät pitoa ja kaiteen kosketusmukavuutta. Jos et itse halua pitää paljaalla kädellä jäisestä metallikaiteesta kiinni, ei sitä halua tehdä lapsikaan.”

”On myös hyvä muistaa, että talviuintipaikka ei ole leikkipaikka. Aikuisen on opetettava lapselle, kuinka uintipaikalla toimitaan rauhallisesti ja turvallisesti niin, ettei tämä esimerkiksi liukastu. Lasta ei myöskään pidä päästää koskaan valvomatta veteen, sillä kylmä vesi saattaa säikäyttää uimataitoisenkin lapsen. Pelkkä pulahdus vedessä riittää vaikka kaiteista kiinni pitäen. Näin myös vältytään turhalta lämmön hukalta”, Jussila kertoo.

Talviuinnilla on runsaasti hyötyjä

Talviuinti lapsen kanssa tarjoaa paitsi mukavaa yhdessä tekemistä ja luonnon tarkkailua, myös piristystä keholle ja mielelle. Talviuinti toimiikin monelle stressinpoistokeinona, jonka lisäksi uinnilla voi olla myös muita terveysvaikutuksia. Talviuinti piristää ja palauttaa, ja se onkin suosittu palautumiskeino myös urheilijoiden keskuudessa.

”Suomen Ladun talviuimarit ovat myös kertoneet, että esimerkiksi flunssat ovat vähentyneet talviuinnin myötä, ja olo tuntuu muutenkin terveemmältä. Talviuintia tutkitaan myös terapiamuotona, ja monet ovat kertoneet sen vaikuttavan positiivisesti myös nukkumiseen. Kaikki nämä hyödyt voivat koskea toki lapsiakin. Ja onhan talviuinti aina myös voimauttavaa, kun kylmään veteen uskaltaa mennä! Tällainen itsensä ylittäminen on aina iso juttu, ja etenkin lapsille”, Jussila päättää.

Lisätietoa talviuinnista pääset lukemaan Suomen Ladun nettisivuilta. 

Lue myös:

Luistimet tai monot jalkaan ja menoksi! Talvilajeja voi alkaa opetella jo taaperona

Talvi on täällä ja keli pakkasella – näin suojaat lasta kylmettymiseltä

Vauvan nukuttaminen ulkona läpi vuoden on Suomessa arkipäivää – mutta missä menee pakkasraja?

 

Mitä mieltä olet artikkelista?