Viimeksi päivitetty 13.6.2023
Nukkuvaa lasta ei kannata jättää edes pilvisenä päivänä pysähtyneeseen autoon nukkumaan, edes lyhyen kauppareissun tai asian ajaksi. Aurinko saattaa pilkistää pilveraosta ja auto lähtee nopeasti kuumenemaan.
Helteellä lapsen ylikuumenemista pitää varoa myös muissa yhteyksissä. Lasta ei esimerkiksi pidä peitellä vaunuun nukkumaan, eikä vaunuissa kannata käyttää paksua vaunuverhoa tai muita lämpöä nostavia peitteitä. Ilman pitää kiertää vaunukopassa hyvin, jottei lämpötila kohoa liikaa.
Mitä pienempi lapsi, sitä herkempi
Vauvan kuumuuden siedolle ei voi antaa aikarajaa, sillä lasten lämmönsietokyvyssä on yksilöllisiä eroja. Voidaan kuitenkin sanoa, että mitä pienempi lapsi on, sitä herkempi hän on lämpöhalvaukselle. Aikuinen puolestaan kestää kuumuutta paremmin kuin lapsi.
Syy tähän on elimistön nestemäärä. Suurikokoinen aikuinen lämpenee hitaammin kuin lapsi. Myös elimistön lämmönsäätelyjärjestelmä ei ole vauvalle yhtä kehittynyt kuin aikuisella.
Lämpöhalvaus voi viedä hengen
Kun elimistön lämpötila ylittää 42 astetta puhutaan vakavasta lämpöhalvauksesta, joka voi johtaa tajuttomuuteen, aiheuttaa elinvaurioita ja aivovaurioita ja johtaa jopa kuolemaan.
Muita oireita lämpöhalvaukselle ovat kuivunut iho, heikotus, pahoinvointi, väsymys ja vatsaoireet. Jos lapsella on näitä oireita, pitää hänet viedä välittömästi hoitoon.
Auringonpistos tekee sekavaksi
Lämpöhalvauksen lisäksi etenkin pieniä lapsia vaanii auringonpistos. Pistos on seuraus päähän kohdistuneen suoran auringonpaisteen aiheuttamasta keskushermoston ärsytyksestä.
Auringonpistoksen voi välttää päähineellä, riittävällä nesteytyksellä ja viettämällä päivän kuumimmat hetket klo 11-15 sisätiloissa.
Lue myös: