Lasta tulee kuljettaa lyhyetkin matkat aina turvaistuimessa, hyvin vyötettynä. Takapenkki on etupenkkiä huomattavasti turvallisempi matkustuspaikka.

Viimeksi päivitetty 3.9.2018

Lapsen turvaistuin kannattaa asiantuntijoiden mukaan aina asentaa takapenkille, sillä etupenkki on kolaritilanteessa ahdas paikka.

 



 

”Varsinkin vanhemmissa automalleissa kojetaulu työntyy rajummissa törmäyksissä etumatkustajien syliin. Uudemmissa autoissa etumatkustajien turvallisuutta on parannettu”, kertoo Liikennevakuutuskeskuksen yhteyspäällikkö Tapio Koisaari.

Kun törmäys kohdistuu auton etuosaan, kasaan rutistuva auto saattaa rikkoa tai rusentaa lapsen turvaistuimen, ja aiheuttaa vakavia vammoja myös siinä istuvalle lapselle.

Takapenkillä elintila säilyy

Monista uusista automalleista saa turvatyynyn kytkettyä pois päältä, mikä on saanut vanhemmat miettimään sitä, voisiko lasta kuljettaa etupenkillä. Koisaari kuitenkin suosittelee takapenkkiä lasten kuljettamiseen. ”Kun turvaistuin sijoitetaan siten, että elintila törmäyksessä säilyy, istuimella on parhaat edellytykset toimia suunnitellulla tavalla. Jos auton kori antaa periksi ja lapsi jää puristuksiin, lapselle käy turvaistuimesta huolimatta huonosti. Todennäköisimmin elintila säilyy takapenkillä, keskellä”, Koisaari kertoo.

Ei ikinä ilman istuinta tai vöitä

Suurin riski otetaan silloin, kun turvavyötä tai istuinta ei ole laisinkaan Toisinaan vanhemmat ajattelevat, että pystyvät pitämään pientä lasta sylissä myös kolaritilanteessa. Tämä uskomus on täysin väärä, sillä kolaritilanteessa lapsi jatkaa matkaansa niin suurella voimalla eteenpäin, ettei yksikään ihminen pysty pitämään lapsesta kiinni.

Äkkipysähdyksien voimaa voi testata hiljaisella tiellä yksin ajaessa. ”Jos tie on tyhjä, voi kokeilla jarruttamalla 20–30 kilometrin vauhdissa asvalttitiellä. Tällä saavutetaan korkeintaan yhden g:n kiihtyvyys. Törmäystilanteessa ihmisiä ja auton irtaimistoa riepottelevat helposti 10–20 g:n kiihtyvyydet”, Koisaari summaa.

Mitä mieltä olet artikkelista?