Viimeksi päivitetty 18.6.2018
Trampoliini on oikein käytettynä mitä mainioin kuntoiluväline, ja se kohentaa niin lasten kuin aikuistenkin motoriikkaa huomattavasti. Se on myös oivallinen tapa saada lapset innostumaan liikkumisesta.
Lajin valmentaja Tapani Ikonen Espoon Telinetaitureista suosittelee trampoliinia myös kotipihakäyttöön.
”Kunhan trampoliinia muistetaan käyttää oikein: Trampoliinilla ei saa hyppiä monta kerrallaan, ja lisäksi liikkeet täytyy osata tehdä oikein. Yhdellä jalalla hyppiminen on kiellettyä, sillä siinä on muljahdusvaara”, Ikonen sanoo.
Löytyisikö alkeiskurssia?
Ikonen suosittelee etsimään omalta paikkakunnalta trampoliinilla hyppimisen alkeiskurssia. Kurssilla opitaan esimerkiksi, mitä tehdä kun hyppy epäonnistuu.
”On väärin ottaa kädellä vastaan, jos hyppy epäonnistuu. Kurssilla opitaan, miten epäonnistunut hyppy pelastetaan oikein”, Ikonen täsmentää.
Vain pyöräily on vaarallisempaa
Trampoliini aiheuttaa lapsille toiseksi eniten vammoja kesällä. Ainoastaan pyöräily on trampoliinia riskialttiimpaa. Trampoliinitapaturmia on tilastoitu Oulun yliopistollisen sairaalan kirurgisella osastolla.
”Ouluun tulee vuosittain noin 80 lasta trampoliinionnettomuuksien takia. Vuosien 2005 ja 2007 aikana ei havaittu minkäänlaista muutosta, vaikka trampoliinien turvallisuudesta kirjoittettiin lehdissä”, trampoliinien turvallisuutta tutkinut kirurgi Johanna Rättöä kertoo.
Yksi kerrallaan, verkot kiinni
Onnettomuudet johtuvat useimmiten turvatoimien sivuuttamisesta. Johanna Rättöän ja ylilääkäri Willy Serlon tekemän tutkimuksen mukaan 86 prosenttia loukkaantuneista oli hyppinyt trampoliinilla yhdessä muiden lasten kanssa.
”Turvaohjeissa sanotaan, että vain yksi lapsi saa hyppiä kerrallaan. Sääntöä ei juuri noudateta. Perheillä on omia sääntöviritelmiä. Saatetaan ajatella, että kolme samankokoista voi hyppiä samaan aikaan ja kaksi erikokoista samaan aikaan”, Serlo kertoo.
Osa loukkaantumisista johtui myös trampoliinilta putoamisista – tämä olisi helposti ehkäistävissä turvaverkoilla.
Kyynärseudun murtumat yleisimpiä vammoja
Tapaturmat ovat yleensä kyynärseudun murtumia ja alaraajavammoja. Trampoliiniturmat saattavat pahimmassa tapauksessa johtaa kuolemaan, mutta Oulun yliopistollisen sairaalan ortopedi Jussi Korhosen mukaan vakavat tapaturmat trampoliinilla ovat harvinaisia.
”Meidän alueella ei ole sattunut yhtään selän tai kaularangan murtumaa lasten trampoliinionnettemuuksissa”, Korhonen huomauttaa.
Vain 5 prosenttia loukkaantumisista tapahtui yksin pomppiville trampoliinin päällä. Yllä mainitun trampoliinikurssin lisäksi tapaturmia voi ehkäistä turvaverkolla. Pieniä lapsia on myös syytä valvoa, sillä houkutus pomppia yhdessä on suuri.