Pienten lasten kuvaamisesta salamavalon kera varoitellaan, sillä kirkkaan valon uskotaan olevan haitallista lapsen silmille. Joskus tuoreet vanhemmat suojelevat vauvaansa salamavälkkeeltä sukuriidan uhallakin. Ei ole aivan tavatonta kuulla tarinaa vanhemmista, jotka antavat raivokkaat lähtöpassit sairaalaan lasta kuvaamaan tulleille sukulaisille, jotka räpsyttelevät salamavaloja pienen lapsen lähellä. Mutta onko kameran salamavalo todella lapsen silmälle haitallista ja miksi? Silmätautien erikoislääkäri Hannu Uusitalo vastaa.

Viimeksi päivitetty 18.5.2015

Huoli kirkkaan valon haitallisuudesta ei ole asiantuntijan mukaan täysin tuulesta temmattu. Liian voimakas valo voi nimittäin vaurioittaa silmän pintaa ja verkkokalvon herkkiä rakenteita.

 



 

”Valo on energiaa. Se myös vapauttaa energiaansa kohdekudokseen. Silmään osuessaan voimakas valo vaurioittaa valkuaisaineita ja solukalvoja sekä käynnistää tulehdusreaktion ja kudosten paranemisessa esiintyvän arpeutumisreaktion”, Silmätautien erikoislääkäri Hannu Uusitalo kertoo.

Valon haitallisuuteen vaikuttaa Uusitalon mukaan kolme asiaa: valon määrä, valon laatu ja altistuksen kesto. Etenkin auringosta tuleva lyhytaallonpituinen sininen valo on haitallista silmille.

”Hyvin kirkas valo voi vaurioittaa silmää pysyvästikin. Tällaisia vammoja tapahtuu esimerkiksi kun auringonpimennystä katsellaan ilman suojalaseja tai puutteellisten suojalasien lävitse. Myös laittomat laserosoittimet ovat vaarallisia. Laservalo kohdistuu pienelle alueelle ja sen teho on pinta-alaan suhteutettuna suuri. Se voi vahingoittaa silmää”, Uusitalo kertoo.

Pienen lapsen silmä herkempi vaurioille

Ihmisen silmä sopeutuu valoisuuden vaihteluihin säätelemällä silmän sisään pääsevän valon määrää. Silmän mustuainen supistuu normaalisti kirkkaassa valossa, jolloin valoa pääsee verkkokalvolle vähemmän. Mekanismi suojaa silmää valon aiheuttamilta vaurioilta. Lapsen silmät ovat kuitenkin herkempiä valon vaikutuksille kuin aikuisen silmät.

”Lapsen silmän rakenteet ovat hyvin kirkkaat ja valoa läpäisevät. Ne päästävät valoa määrällisesti enemmän silmään, kuin aikuisen”, Uusitalo kertoo.

Lapsen kasvaessa myös silmien suojamekanismit tehostuvat.

”Iän mukana esimerkiksi silmän sisällä olevan mykiön rakenne tiivistyy ja alkaa muuttaa väriään. Silmän vanhetessa siihen tuleva rusehtava väri suodattaa lyhytaaltoisempaa sinistä valoa tehokkaammin”, Uusitalo sanoo.

Lue myös: Rintamaidolla kolesterolia vastaan

Kameran valo – Haitallista vai ei?

Kameran salamavalo tuntuu silmään hyvin kirkkaalta ja kuvien räpsyttely voi aiheuttaa ohimenevää häikäistymistä. Salamavalolla kuvaaminen on kuitenkin Uusitalon mukaan turvallista myös pienten lasten kohdalla.

”Salamavalon teho ja välähdyksen kesto on säädetty silmälle turvalliseksi. Aivan läheltä kuvattaessa suora salamavalo vain pilaa kuvat”, Uusitalo rauhoittelee.

Salamavalon haitallisuuden kannalta valon kesto on keskeinen asia. Salamavalo välähtää vain pienen hetken.

”Kuvatessa kannattaa kuitenkin käyttää järkeään. Kirkas valonvälähdys voi säikäyttää pienen lapsen. Suoraa salamavalokuvaa tuskin kannattaa ottaa paria metriä lähempää.”

Lue myös: Mistä koliikki johtuu?

Suosi epäsuoraa salamaa

Vaikka salamalla kuvaamisesta ei aiheudu pysyvää haittaa, räpsyttely voi olla lapselle rasittavaa. Sukulaisia voikin ohjeistaa käyttämään ensisijaisesti muuta valaistusta. Onnistuneimmat ja silmäystävällisimmät kuvat saadaan nimittäin yleensä epäsuoraa valaistusta käyttämällä.

”Järjestelmäkameroilla tai kameroilla joissa on suunnattava salama, pyritään yleensä epäsuoraan valaistukseen esimerkiksi niin, että valo heijastetaankin katon tai esimerkiksi studiossa käytettävien heijastimien kautta epäsuorasti kuvattavaan”, Uusitalo kertoo.

Useissa kameroissa oleva punasilmäisyyttä estävä esivalotustekniikka auttaa hieman myös häikäistymiseen, sillä se antaa silmälle hieman lisää aikaa reagoida valoon:

”Salamavalon kyseessä ollen valonvälähdys on niin nopea, että mustuainen ei ennätä pienentyä. Esivalotuksen avulla mustuainen saadaan pienemmäksi ennen varsinaista kuvan ottamista”, Uusitalo kertoo.

Mitä mieltä olet artikkelista?