Painekyllästyskemikaaleja, lahonestoaineita, kreosoottia, arseenia... Ajattelematon tuunaaja saattaa altistaa itsensä ja lapsensa haitallisille kemikaaleille nikkarointi-innossaan. Esimerkiksi vanhat puhelinpylväät, johtokelat ja kuormalavat sisältävät terveydelle vaarallisia aineita.

Viimeksi päivitetty 4.4.2023

”Erityisen myrkyllisiä ovat vanhat puhelinpylväät ja ratapölkyt: niiden kyllästämiseen on käytetty arseenia ja käytetään edelleen kreosoottia, jotka ovat ihmisen terveydelle vaarallisia aineita.

 



 

Niistä siis ei saa rakentaa penkkejä, laitureita, grillikatoksia, eikä varsinkaan saunoja – ihokontaktissa niistä irtoaa herkistäviä ja ärsyttäviä aineita”, kertoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin ylitarkastaja Kaarina Repo.

Vanhojen materiaalien uusiokäyttö on aina riski, mikäli materiaalin ominaisuuksia ei tarkasti tunneta. Esimerkiksi tuunaajien suosimat kaapelikelat ovat painekyllästetystä tai käsitellystä puusta tehtyjä, eli ulkokäyttöön suunniteltuja.

Niitä ei pidä tuoda sisätiloihin, sillä niiden pinnalla olevat lahoamisenestoaineet ovat terveydelle haitallisia. Myös kuormalavoja eli niin kutsuttuja ”eurolavoja” käytetään ahkerasti tuunausprojekteissa – niitäkään ei kannata tuoda sisälle, sillä niitäkin käsitellään toisinaan puunsuoja-aineilla.

Tukes neuvoo ohjeissaan: ”Jos kuormalavoja tai keloja halutaan sisustuksessa käyttää, kannattaa ne aina pinnoittaa maalaamalla tai lakkaamalla. Näin mahdolliset haitalliset aineet eivät käytössä tule kosketuksiin ihon kanssa.”

”Älä altista lasta kemikaaleille turhaan”

”Lapsilla on aikuisia ohuempi iho, joten esimerkiksi ihoaltistus syntyy heillä helpommin. Lisäksi tarpeetonta kemikalisoitumista kannattaa ehkäistä – miksi altistaa lapsi aineelle, joka voi aiheuttaa herkistymistä ja allergiaa, kun on olemassa turvallisempiakin vaihtoehtoja”, Repo kysyy.

Mikäli lapsi (tai aikuinen) altistuu herkistävälle kemikaalille, seuraukset ovat useimmiten iho- ja hengitystieoireita. Elimistö voi herkistyä kemikaalille esimerkiksi toistuvan ihokosketuksen seurauksena, minkä jälkeen ihottuma kehittyy hitaasti viiveellä. Tällöin syyllisen jäljittämien voi olla vaativa prosessi.

Kuormalavoista nikkaroidut kalusteet sopivat ulkokäyttöön, mutta sisälle niitä ei kannata tuoda, sillä puutavaran käsittelyaineista ei aina ole tietoa. Kuva: iStock

Ulkokäyttöön sopivia

Repo ei pidä haitallisena sitä, että painekyllästettyä puuta käyttää ulkona. Joskus se on turvallisuuden takia jopa välttämätöntä.

”Ajatellaan vaikka keinutelinettä: jos se alkaa lahota, seurauksena voi olla onnettomuus. On parempi rakentaa se puutavarasta, joka ei petä. Sitten taas hiekkalaatikko on toinen juttu: se usein rakennetaan vain muutamaksi vuodeksi, ja sen reunalla saatetaan istuskella paljonkin – miksi suotta tehdä se painekyllästetystä tavarasta”, Repo sanoo.

Painekyllästetty puu on kemikaalien avulla käsitelty kestämään ulkona vaihtelevia säätiloja, Sen sijaan sen tuominen sisälle ei ole suositeltavaa, juurikin samaisten kemikaalien takia.

Puhelinpylväille ehdoton ei

Vanhoista sähköpylväistä on rakennettu mm. saunoja ja pihan pengerryksiä. Ennen sähköpylväiden kyllästämisessä käytettiin arseenia ja kreosoottia (kivihiilitervaa) käytetään edelleen.

Molemmilla kemikaaleilla on todettu haittavaikutuksia ihmisen terveydelle. Näiden haitallisten kyllästeaineiden takia vanhoja sähköpylväitä tai ratapölkkyjä ei saa käyttää rakentamiseen tai tuoda kotipihalle minkäänlaiseen uusiokäyttöön.

Korut, koristeet ja limat

Tuunaamisen into jatkuu myös itsen koristeluun: esimerkiksi pyörän sisäkumeista tehdyt korut tai vanhojen c-kasettien magneettinauhasta virkatut tuotteet ovat löytäneet paikkansa. Vanhat elektroniikkaosat ja piirilevyn palaset saatetaan uusiokäyttää koruina.

”Myös näissä kaikissa piilee herkistymisen riski – sisäkumia tai piirilevyä ei ole tarkoitettu kosketuksiin esimerkiksi kaulan ohuen ihon kanssa. Ne eivät siis aiheuta välitöntä terveysvaaraa tai myrkytystä, mutta pitkällä aikavälillä ne aiheuttavat terveysriskin. Toisin sanoen ihmiselle voi puhjeta allergioita altistumisen seurauksena.”

Samanlaisen herkistymisriskin aiheuttavat itse sekoitellut limat. Lue niiden riskeistä lisää tästä artikkelista.

Lähde:
TUKES: Älä vaaranna terveyttäsi ja kuormita ympäristöä kemikaaleilla – käytä kyllästettyä puuta oikein

Mitä mieltä olet artikkelista?