Erityisesti nestemäinen pesuaine tai piilolasineste voivat sisältää vaaralliseksi luokiteltuja aineita, ja niitä suositaan raaka-aineena itse tehtävien limojen resepteissä. Tukes varoittaa että niissä voi olla herkistäviä säilöntäaineita ja jopa lisääntymiselle vaarallista kemikaalia, booraksia.

Viimeksi päivitetty 22.5.2019

Erilaisten limojen sekoittelu on trendi, jonka suosio on pysynyt vallalla jo pari vuotta. Villitys on tuonut mukanaan myös haittapuolen, sillä limoja sekoitellaan aineista, joita ei ole tarkoitettu pitkäaikaiseen ihokontaktiin varsinkaan lasten ohuen ihon kanssa.

 



 

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes muistuttaa tiedotteessaan, että useissa limaresepteissä yhtenä ainesosana on nestemäinen pyykinpesuaine. Tämä on riskitekijä, sillä normaalikäytössä pyykinpesuainetta ei pidellä käsissä. Liman raaka-aineena ollessaan lapset pyörittelevät sitä käsissään pitkiäkin aikoja, ja altistuvat näin sen sisältämille kemikaaleille.

”Muita reseptien raaka-aineita ovat olleet esimerkiksi piilolasineste, partavaahto, shampoo ja hoitoaine”, kertoo Tukesin ylitarkastaja Petteri Talasniemi.

Lisääntymiselle vaarallinen booraksi

Kemikaalituotteiden käyttö vastoin niiden käyttötarkoitusta ei ole riskitöntä. Pyykinpesuaineet voivat sisältää ihoa ja silmiä ärsyttäviä aineita tai herkistäviä säilöntäaineita ja hajusteita. Niissä voi Tukesin mukaan olla esimerkiksi booraksia, joka on luokiteltu lisääntymiselle vaaralliseksi kemikaaliksi. Booraksi on lisääntymiselle vaaralliseksi luokiteltu kemikaali, jota ei saa myydä kuluttajille sellaisenaan EU-alueella.

Booraksin imeytyminen terveen ihon kautta elimistöön on todennäköisesti vähäistä. Limaleikeissä lasten herkkä ja ohut iho on kuitenkin kosketuksissa ihoa ärsyttäviin pyykinpesuaineisiin pitkiäkin aikoja, kun limaa muokataan ja vatkataan käsissä.

Tukesin tietoon on tullut myös tapauksia, joissa lapset ovat ostaneet EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista booraksia liman tekoa varten. Lapset ovat myös myyneet kemikaalia eteenpäin kavereilleen somekanavissa.

Allergista kosketusihottumaa

Lisäksi useissa pesuaineissa käytetään säilöntäaineena metyyli-isotiatsolinonia (MI tai MIT) tai bentsisotiatsolinonia (BIT), jotka ovat voimakkaasti herkistäviä aineita ja voivat aiheuttaa allergista kosketusihottumaa. Näiden aineiden käyttöä kosmeettisissa valmisteissa on rajoitettu EU-tasolla. Metyyli-isotiatsolinonin aiheuttaman kosketusallergian takia sen käyttö iholle jätettävissä kosmeettisissa valmisteissa kiellettiin pari vuotta sitten kokonaan, ja poishuuhdeltavassa kosmetiikassa sen sallittu pitoisuus rajoitettiin hyvin pieneksi. Pyykinpesuaineissa vastaavanlaisia käytönrajoituksia ei ole.

Mikäli henkilö pääsee herkistymään jollekin aineelle ja alkaa reagoida siihen kosketusihottumalla, seurana on mitä todennäköisimmin loppuelämän riesa. Herkistyneen henkilön altistuminen jo hyvin pienelle herkistävän aineen pitoisuudelle, esimerkiksi joukkoliikenteessä tai työpaikalla, voi johtaa allergiaoireisiin ja tukalaan oloon.

Käytä elintarvikkeita!

Jos limaa halutaan kehitellä kotoa löytyvistä aineista, Tukes suosittelee käyttämään ruokakaapista löytyvää tarjontaa. Elintarvikkeet, kuten perunajauho, maissitärkkelys, jogurtti, vesi ja erilaiset elintarvikevärit ovat harmittomia raaka-aineita, joiden pidempiaikainenkaan käsittely ei aiheuta terveysriskiä.

Kauppojen leluhyllyltä löytyvien limojen turvallisuudesta vastaavat valmistajat ja jälleenmyyjät: Kaupoissa myytävät lelut, kuten limat, eivät saa aiheuttaa ihmisten terveydelle haittoja, jotka johtuvat kemikaaleille altistumisesta. Esimerkiksi booraksin ja boorihapon käyttö leluissa on rajoitettu.

Lähteet:

TUKES: Lyhyestä limaleikistä koko elämän riesa
TUKES: Älä anna lapsesi ostaa vaarallisia kemikaaleja limaleikkeihin

 

Mitä mieltä olet artikkelista?