Viimeksi päivitetty 20.2.2024
Olipa perheen lomamatka puolen tunnin tai vuorokauden mittainen, turvallisuudesta ei pidä tinkiä kiireen vuoksi.
Liikenneturvallisuustutkija Niina Sihvola Onnettomuustietoinstituutista listaa kuusi asiaa, joista huolehtimalla reissu sujuu mahdollisimman turvallisesti.
1. Varmista auton kunto – jo ennen lähtöpäivää
- tankkaa etukäteen
- täytä tuulilasinpesunesteen säiliö
- tarkista moottoriöljyn määrä
- varmista ajovalojen kunto
- tarkista pyyhkijänsulkien kunto
- onko alla oikeanlaiset renkaat?
- löytyyhän autosta varoituskolmio ja huomioliivi?
2. Onko kuski kunnossa?
Jos kuljettaja ei ole levännyt ja vireä, hän saattaa tehdä virheitä – jopa kohtalokkaita sellaisia. Nukahtaminen ja vireystilan lasku ovat keskeisiä syitä monissa onnettomuuksissa. Päihtyneen tai huumausaineita käyttäneen kuskin kyytiin ei missään nimessä tule nousta, eikä siinä tilassa tule itse lähteä rattiin. Myös unilääkkeet saattavat vaikuttaa henkilön havainnointikykyyn vielä seuraavanakin päivänä.
Jos kuljettaja ei ole kunnossa, on matkanteko parasta jättää suosiolla seuraavaan päivään tai vaihtaa kuljettajaa, jos se on mahdollista.
3. Kuljettaja ajaa
Yksinkertainen totuus, mutta autossa kuljettajan tärkein tehtävä on ajaa autoa. Hän ei esimerkiksi säädä auton viihdelaitteita tai navigaattoria, eikä vastaa takapenkkiläisten viihtyvyydestä.
Mikäli autossa on toinen aikuinen, laitesäätäjän ja viihdyttäjän tehtävät jäävät hänelle. Mikäli ei ole, on syytä ajaa vaikka levähdyspaikalle tai bussipysäkille säätämään laitteita tai tarjoamaan evästä.
4. Käytä turvalaitteita oikein
Turvavöiden käytön kaikkien matkustajien osalta pitäisi olla itsestäänselvä asia, mutta edelleen onnettomuustilastot kertovat muuta. Huolehdi, että omassa autossasi se on kaikilla kiinni. Paksut toppavaatteet on hyvä riisua ennen matkalle lähtöä, sillä turvavyön toiminta perustuu siihen, että vyö on riittävän tiukalla.
Alle 135 cm pituisten lasten tulee käyttää autossa painon mukaan määräytyvää turvaistuinta, pelkkä turvavyö ei riitä. Lue tästä tarkemmat ohjeet lasten turvalaitteista.
”Turvalaite ei auta, jos sitä ei käytä oikein. Varmista siis, että istuin on kiinnitetty autoon oikein ja sen jälkeen lapsi kiinnitetty istuimeen oikein”, Sihvola painottaa.
5. Pakkaa matkatavarat ja kuorma turvallisesti
Pakkaa autossa olevat tavarat niin, että äkkijarrutustilanteessa mitään ei pääse lentämään auton takaosasta matkustajien ja kuljettajan päälle. Matkustamoon kannattaa siis ottaa vain välttämättömät matkan aikana tarvittavat tavarat. Pakkaa kaikki muu tavaratilaan.
Ihannetilanteessa irtotavarat ja mahdolliset mobiililaitteet kuten tabletit säilytetään auton lokeroissa tai tukevissa telineissä.
6. Varmista kaikkien viihtyvyys
Sihvolan tärkein neuvo on: Jätä kiire pois.
”Ajonopeuden nosto lyhentää havainnointi- ja reagointiaikaa. Nopeuden kasvaessa myös onnettomuuksien seuraukset pahenevat”, hän toteaa.
Hyvät eväät pitävät verensokerin korkealla ja riittävät tauot varmistavat vireystilan sekä kuljettajalla että kyytiläisillä. Kaikki matkan aikana tarvittavat elektroniset laitteet kannattaa ladata jo edeltävänä päivänä ja ottaa (täyteen ladatut) virtapankit vaikka hanskalokeroon odottamaan. Älä aliarvioi eväiden ja taukojen merkitystä.
”Sitten pääsetkin viettämään sitä paljon peräänkuulutettua laatuaikaa rakkaan perheesi kanssa muutaman neliön tilassa!”
+1 eli ”Tuliko nyt kaikki mukaan?”
”Aivan viimeiseksi, kun härdelli on rauhoittunut, varmista, että kaikki kassit ja pussit eteisestä on todella pakattu autoon. Joskus on saattanut käydä niinkin, että ne olennaisimmat varusteet ovat jääneet kiireessä eteisen lattialle”, Sihvola tietää.
Lähteenä käytetty Sihvolan haastattelun lisäksi hänen blogitekstiään: Liikenneturvallisuustutkijan vinkit turvalliseen lomaliikenteeseen