Viimeksi päivitetty 7.9.2010
Mitä esikoinen tuumaa, kun hän näkee äitinsä hoivaavan ja hellivän pikkusisarusta? Miten nämä lapsuusmuistot näkyvät esikoisen aikuisiän ihmissuhteissa?
Turun yliopistossa tehdyn väitöstutkimuksen keskeisenä teemana oli vanhemman sisaruksen kokemus hänen katsoessaan äitiä ja uutta vauvaa yhdessä. Mirja Malmbergin tutkimuksessa kuvataan, miten tämä kokemus näkyy esikoisen lapsuudenmuistoissa ja hänen nykyisissä ihmissuhteissaan.
Kateutta, ulkopuolisuutta ja arvottomuutta
Esikoinen voi Malmbergin tutkimuksen mukaan kokea vauvan syntymän jälkeen monenlaisia kielteisiä tunteita ulkopuolisuuden ja arvottomuuden tunteista, yksinäisyyteen, kateuteen ja mustasukkaisuuteen.
Nämä samat tunteet saattavat kohdistua aikuisiällä puolisoon, lapseen, muihin läheisiin ja jopa kumppanin raskauteen. Vaikeudet ilmenivät muun muassa vetäytymisenä ja omassa varassa olemisen pakkona.
Lapsuuden kokemukset selittävät parisuhteen mustasukkaisuutta?
Varhaiset, sisarussuhteeseen liittyvät tunnemuistot voivat aktivoitua aikuisiällä läheisissä ihmissuhteissa ja elämän taitekohdissa. Näin voi käydä esimerkiksi naisen tullessa äidiksi ja miehen isäksi ja kun perheeseen syntyy toinen tai useampi lapsi.
Mies voi olla mustasukkainen ja kateellinen äidin ja vauvan suhteelle, jonka ulkopuolelle hän kokee jäävänsä. Vaimon pitäessä uutta lasta sylissä miehestä tuntuu, että vaimo on kuin lapsuuden äiti, joka pitää sisarusvauvaa sylissä. Mies – kuten vanhempi lapsi – kokee menettävänsä paikkansa: äidin rinnoilla on toinen.
Työuupumuksen taustalla lapsuuden isosiskorooli
Erään tutkimuksessa mukana olleen naisen työuupumus puolestaan kumpusi lapsuuden vastuuntäyteisestä isosiskon roolista, kokemuksesta, että oli oltava apuäiti. Hän koki työtoverinsa ripustautuvina pikkusiskoina, joihin ei voi luottaa. Hänen oli oltava elämää sivusta seuraava suorittaja, kun taas muut saivat kaiken hyvän helpolla.
– – – – –
Mirja Annikki Malmbergin psykologian alaan kuuluva väitöskirja on nimeltään ”Madonnakonstellaatio. Vanhemman sisaruksen kokemus äidin ja uuden vauvan yhdessäolosta”.