"Emme halunneet menettää toisiamme, joten teimme suunnitelmallisesti töitä seksielämämme eteen. Aluksi harrastimme seksiä kerran viikossa oikein aikataulun mukaan", Sanna muistelee. "Suhteestamme ei puuttunut läheisyyttä, mutta silti emme tunteneet halua puoleen vuoteen", Maija kertoo. Kolme naista puhuu omasta seksielämästään synnytyksen jälkeen ja keinoista, joilla halut jälleen hiljaiselon jälkeen löytyivät. 

Viimeksi päivitetty 30.9.2013

Anna hellyyttä

Maija, 34
Perhe: Mies ja kolmevuotias tytär

 



 

Alussa meillä ei ollut juurikaan seksiä. Luulen sen johtuneen siitä, että olimme niin vauva-arjen pyörteissä. Tyttö nukkui hyvin, mutta heräsi syömään pari kertaa yössä. Lypsin aina yöksi rintamaitoa, jotta voisimme vuorotella yöheräämisten kanssa. Olimme molemmat kotona vauvan kanssa vuoden, minä hoitovapaalla ja mieheni etäopiskelijana. Meillä ei ollut ongelmia nukkumisen kanssa, sillä meidän oli mahdollista ottaa päiväunet samaan aikaan tyttäremme kanssa. Ensimmäiset kuukaudet olivat rauhallisia ja meillä oli paljon aikaa toisillemme. 

Suhteestamme ei puuttunut läheisyyttä, mutta silti emme tunteneet halua puoleen vuoteen. En ajatellut koko asiaa, eikä miehenikään sanonut mitään. Tauko tuntui silloin luonnolliselta. Rehellisesti sanottuna en edes muista, milloin harrastimme ensimmäisen kerran seksiä. Hellittelimme toisiamme jatkuvasti, joten seksi tuli kuin luonnostaan mukaan kuvioihin. Muistan monia kertoja, kun siirsimme vauvan omaan sänkyynsä, jotta voimme harrastaa seksiä. Kikatimme ja yritimme olla mahdollisimman hiljaa, ettei tyttö heräisi. Olemme ajan myötä huomanneet, että tilaisuuteen kannattaa tarttua silloin kun voi.

Olen kuullut, että monet äidit ovat miehen kotiin tullessa liian väsyneitä harrastaakseen seksiä. He kertovat elävänsä kuin eri maailmoissa miestensä kanssa, koska miehet viettävät päivänsä työelämässä ja he itse keskittyvät lähinnä kotitöihin. Ei ihme, ettei seksielämä kukoista. Seksissähän on pitkälti kyse siitä, että ollaan samalla aaltopituudella. Läheisyys ja kommunikaation toimiminen on tärkeää.

Maijan vinkit:

– Olkaa toistenne tukena. Tehkää aikaa perheelle ja toisillenne. Käyttäkää lomia ja olkaa yhdessä kotona niin kauan kuin voitte.

– Jakakaa vanhempainloma. On tärkeää, että molemmat pitävät huolta lapsesta ja kodista.

– Antakaa toisillenne läheisyyttä joko seksin muodossa tai muulla tavoin. Halikaa, kutitelkaa ja hellikää toisianne.

– Luopukaa liian suurista odotuksista seksielämänne suhteen. Hyväksykää, että seksielämänne muuttuu lapsen synnyttyä.

Lue myös: Ehkäisy synnytyksen jälkeen

 

Seksipäivä kalenteriin

Sanna, 29
Perhe: Avopuoliso ja kaksivuotias poika

Mietin jo raskauden lopussa, miten seksielämällemme kävisi synnytyksen jälkeen. Raskaus oli vaikea ja olin sen vuoksi sairaslomalla. Emme siksi harrastaneet seksiä moneen kuukauteen. Yritin olla kumppanini tukena, mutta tilanne kiristi välejämme. Rakastan puolisoani, mutta pidemmän päälle ei ole mukavaa tyydyttää toista, kun itsellä ei ole minkäänlaista kiinnostusta seksiin. Siksi yritin aivan tietoisesti saada seksihaluni takaisin mahdollisimman pian synnytyksen jälkeen.

Oli suuri helpotus päästä eroon raskausmahasta. Pelkkä painon pudotus sai oloni niin paljon paremmaksi, että pystyin taas ajattelemaan seksiä. Kun kätilö vielä kertoi minun palautuneen täydellisesti, ei enää ollut esteitä rakastelulle. Puhuimme asiasta kumppanini kanssa ja kerroin, että tarvitsen paljon hellitelyä. Emme halunneet menettää toisiamme, joten teimme suunnitelmallisesti töitä seksielämämme eteen. Aluksi harrastimme seksiä kerran viikossa oikein aikataulun mukaan. Muutaman kerran jälkeen seksi antoi tuntua taas normaalilta, eikä aikataulua enää tarvittu.

Sannan vinkit:

– Puhukaa seksiin liittyvistä tunteistanne ja yrittäkää ymmärtää toisianne.

– Sopikaa, että harrastatte seksiä kerran viikossa.

– Seksi alkaa aivoista. Koittakaa löytää ajatukset, jotka herättävät intohimonne.

– Olkaa kilttejä itsellenne ja pitäkää itsestänne huolta.

Lue myös: Seksihalut menivät – ja mies niiden mukana

 

Kahdenkeskisiä iltoja

Jenni, 28
Perhe: Avomies ja seitsenkuinen poika

Pojallamme on koliikki ja se on rasittanut suhdettamme paljon alusta asti. Olen itse vanhempainlomalla ja kumppanini tekee vuorotyötä. Mieheni täytyy nukkua silloin kun voi, joten vauvan tarpeisiin vastaaminen jää minulle. Itkua ja vatsakipuja on erityisesti yöllä, joten yritän nukkua aina silloin, kun poikammekin nukkuu. Tuntuu, ettemme ehdi kohdata toisiamme. Muistan kerrankin, kun mieheni tuli kotiin keskellä yötä ja me vain istuimme ja tuijotimme toisiamme rättiväsyneinä.

Seksielämämme on selvästi kärsinyt, mutta yritämme korjata tilanteen. Onneksi vanhempamme asuvat lähellä. He antoivat meille lahjaksi kahdenkeskisen hotelliyön, joka tuli todella tarpeeseen. Kelluimme hotellin poreammeessa, menimme keskellä päivää sänkyyn ja nukuimme. Kerrankin oli aikaa olla yhdessä. Harrastimme myös pitkästä aikaa seksiä ja muistimme taas, millaista on olla kahdestaan. Päätimmekin, että kahdenkeskisiä iltoja pitäisi järjestää useammin. Toisella kerralla, kun kumppanini vanhemmat ottivat lapsemme hoitoon jäimme kotiin. Silloin kokkasimme yhdessä ja mieheni osti meille hierontalaitteen, jolla hieroimme toisemme päästä varpaisiin. Se oli todella rentouttavaa. Lisäksi hieronta sai meidät syttymään myös seksuaalisesti.

Jennin vinkit:

– Lähtekää kahdestaan ulos ainakin kerran kuukaudessa. Hankkikaa lapsenvahti ja viettäkää aikaa yhdessä.

– Pitäkää huolta, että molemmat saavat nukkua. Aikatauluttaminen ja tasapuolisuus palkitaan.

– Muistelkaa, millaista oli rakastua kumppaniinne. Tarttukaa ajatukseen ja tuntekaa sama tunne uudelleen.

– Piristävän lelun hankkiminen voi olla hyvä ajatus. Hierontalaitteitakin voi käyttää monella tavalla.

Lue myös: Pienistä hellyydenosoituksista suureen intohimoon

Maijan, Sannan ja Jennin nimet on muutettu.

Onko sinulla huolia seksiin tai seksuaalisuuteen liittyen? Keskustelu tai kysy Vau.fi-foorumilla.

Seksologi: Läheisyys johdattaa seksiin

Inger Löfgren, seksologi ja kätilö neuvoo pareja säilyttämään kontaktin myös synnytyksen jälkeen. Sujuva seksielämä ei aina synny ilman vaivannäköä.

”On hyvä ylläpitää jonkinlaista seksielämää. Halua on ruokittava, jotta se säilyisi. Vaikkei harrastettaisi varsinaisesti seksiä, läheisyys on tärkeää.”

Seksi on usein kaukana vauva-arjesta, jossa päivä täyttyy imetyksestä ja vaipanvaihdosta. Löfgrenin mukaan lapsen saamisen ei kuitenkaan tarvitse tarkoittaa seksuaalisen halun ja seksielämän loppumista.

”Halu syntyy pienistä asioista. Jos on niin väsynyt, ettei seksi kiinnosta, asiasta kannattaa puhua kumppanin kanssa. Kotityöt on hyvä jakaa ja käyttää aikaa myös itsestään huolehtimiseen. Se voi auttaa saamaan halut takaisin”, Löfgren sanoo.

 

Mitä mieltä olet artikkelista?