Kun oma arki puuroutuu kiireen keskellä, koko perheen hyvinvointi kärsii. Päivätyön ja oman kirjoitusprojektinsa puristuksessa kolmen lapsen isä Mikko Lundell, 36, huomasi, että hän ei ole enää läsnä kenellekään.

Viimeksi päivitetty 28.3.2017

”Kevään lähtötilanne oli, että yritin tehdä kahta työtä, päivätyötä ja kirjatyötä päällekkäin. Se oli kaoottista. En missään tilanteessa osannut olla läsnä. Koko ajan ajatus oli jossain muualla. Lopulta nukkuminenkin jäi vähiin. Lisäksi perhepiirissä sattui kuolemantapaus. Yhtälö meni todella hurjaksi”, Mikko Lundell kertoo.

 



 

Kuormittuminen saattaa johtaa ojasta allikkoon. Näin kävi Mikolle.

”En ole hyvä purkamaan tilannetta kaoottisuuden keskellä. Monesti käy niin, että tingin yöunista, tingin liikkumisesta ja tingin etenkin läsnäolosta”, Mikko sanoo.

Mikon tilanne helpottui käytännön ratkaisulla. Mikko onnistui vähentämään työkuormaansa.

”Sain virkavapaata ja pystyn nyt keskittymään kirjoittamiseen. Nyt myös arki tuntuu tasapainoiselta”, Mikko kertoo.

Onni on yhteistä

”Olen huomannut, että oma tyytyväisyyteni perheessä on aina suhteessa siihen, ovatko muut tyytyväisiä. Esitän omia toiveita, mutta yritän ottaa muiden toiveet huomioon. Tähtään siihen, että kaikki voisivat paremmin, koska silloin itsellänikin on hauskempaa”, Mikko sanoo.

Monesti huoli parisuhteesta ja petipuuhista jää usein lasten syntymän jälkeen miehen huoleksi. Mikolla on kaikille miehille sopiva niksi.

”Jos toinen tekee kaikki kotityöt, ei parisuhteelle jää yhteistä aikaa. Jos ei anna toiselle omaa aikaa, totta kai ilmapiiri menee helposti kireäksi. Molemmat pystyvät auttamaan toisiaan. Siitä yhteinen onni muodostuu”, Mikko sanoo.

Kaikkeen ei voi vaikuttaa

Usein mies haluaa tehdä jotain asioille. Joskus täytyy kuitenkin hyväksyä, että asiat eivät ole omissa käsissä.

”Toiset asiat pitää vain hyväksyä. En sinänsä tavoittele arkea, jolloin kaikki olisi täydellisen seesteisesti. En voi vaikuttaa kaikkeen. On kehitettävä valmiuksia kohdata erilaisia tilanteita”, Mikko pohtii.

Mikon lista miehen arkea parantavista asioista:

  • Molemmille vanhemmille omaa aikaa. Auttakaa toinen toisianne löytämään omia hetkiä. Toisen tyytyväisyys säteilee myös toisen onneksi.
  • Pyri olemaan läsnä tilanteissa. Älä ole jatkuvasti jalka jo oven välissä.
  • Muista, että kaikkeen ei voi vaikuttaa. On tärkeää, että perhe pystyy kohtaamaan myös vaikeita asioita.
  • Monet isät ovat tilanteessa, jossa heillä ei ole mallia omilta vanhemmilta. Ole siis itsellesi armollinen, kun etsit omaa rooliasi perheessä.

Miehet ulos miesluolista kehittämään arkea helpottavia hilavitkuttimia!

Väestöliitto kuuluttaa miehet ulos miesluolistaan pohtimaan lastenhoidon, parisuhteen ja työn haastavaa yhtälöä. Väestöliitto ja Magisso ovatkin julistaneet miehille suunnatun #paneparemmaksi-kilpailun: Miehiä pyydetään ideoimaan erilaisia arkea helpottavia ideoita, keksintöjä ja innovaatioita.  Magisso toteuttaa parhaan idean tuotteeksi asti.

”Suomalaisella miehellä on kaikenlaisia projekteja. Miehet tuunaavat niin autoa kuin lastenhoitoon liittyviä asioita. Toivomme, että saamme tärkeän teeman keskusteluun näiden tavaroiden kautta”, Väestöliiton hankepäällikkö Lassi Köppä kertoo.

Tuomariston omia ideaesimerkkejä ovat porakoneeseen liitetty vispilä ja potkukelkkaan köytetty lasten turvaistuin.

Perhe- ja parisuhdekeskustelu ei ole perinteisesti miehistä

Väestöliiton näkökulmasta miehiä olisi hyvä aktivoida käymään keskustelua mieheyteen kuuluvista uusista toimista, kuten pikkulasten hoitamisesta ja kotiaskareista. Kaikille miehille keskustelu isyydestä, parisuhteesta ja pikkulapsiarjen pyörittämisestä ei ole kuitenkaan helppoa.

”Historiallisesti naiset osaavat käydä tätä keskustelua paremmin. Aktiivinen rooli perheen hoitajana on ollut hyväksyttävämpää naisille. Aiemmin mies on käynyt töissä ja huolehtinut perheen taloudellisen turvan – nainen on hoitanut kodin ja lapset. Nykyään olemme lähtökohtaisesti tasa-arvoisia ja rooleista on hyvä keskustella. Mikä on siis miehen paikka, kun hän haluaa olla aktiivisempi myös suhteessa lapsiin?”

Vanhat asetelmat saattavat vaikuttaa parisuhde- ja perheongelmien taustalla.

”Joka neljäs mies kertoi meidän tekemässämme kyselyssä, etteivät he koe olevansa omia itsejään parisuhteessa. Miia Ojasen väitöskirjatutkimuksessa selvisi puolestaan, että etenkin miesten on vaikea sovittaa työtä ja perhettä yhteen. Jos sovittaminen epäonnistuu, miehen näkökulmasta parisuhde kariutuu”, Köppä kertoo.

”Tarvitaankin ymmärrystä, keskustelua ja yhteistä näkemystä miehen paikasta perheessä”, Köppä summaa.

Mitä mieltä olet artikkelista?