Kysyimme viideltä pariskunnalla, kuinka paljon heillä menee kotitöihin ja miten hommat heillä jaetaan. Saimme kuulla, että kaikissa perheissä naiset tekevät enemmän kotitöitä kuin heidän miehensä. Sukupuoli määritti myös vahvasti tehtäviä kotitöitä. Lue myös, kuinka hurjan tuntimäärän kotitöihin voi saada uppoamaan.

Miehet tekevät vähemmän kotitöitä kuin naiset. Asetelma pitää paikkaansa ainakin viiden juttua varten kotityöaikansa luovuttaneen pariskunnan kohdalla.

 



 

Yhteinen käsitys kotitöistä on parisuhteen tukiranka

Tehtävien kotitöiden määrään vaikuttaa etenkin yksi yksinkertainen seikka: kuinka siistiä haluat, että kotonasi on?

”Mitä on totuttu pitämään standardina? Saako vaippoja olla lattialla, vai onko yksikin villakoira katastrofi”, kotitöitä tutkinut yhteiskuntapolitiikan tutkijatohtori Tomi Oinas kertoo.

Tiedetään, että jos pariskunnan yksi osapuoli tekee paljon kotitöitä, niin tekee myös toinen. Pakottaako siis enemmän kotitöitä tekevä osapuoli myös toisen huhkimaan vai onko kyse jostain muusta?

”On hankala sanoa, määrittääkö toinen tahdin vai onko pariuduttu niin, että molemmilla on sama käsitys kotitöiden tekemisestä. Jos epätasainen kotityöjako aiheuttaa pahoja ristiriitoja parisuhteessa, nämä suhteet ovat todennäköisesti kariutuneet jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Varmasti siis tapahtuu myös valintaa”, Oinas huomauttaa.

Yhden lapsen perheessä otetaan rennosti

Kaikissa viidessä perheessä on pieniä lapsia. Toiset tekevät enemmän kotitöitä ja toiset taas ottavat rennommin.

”Meillä ei tarvitse hoitaa asioita ryppyotsaisesti. Jos ei huvita imuroida niin sitten ei imuroida.  Ei ole mitään tiukkoja siivouspäivä”, vuoden vanhan vauvan äiti kertoo sähköpostitse.

Kotitöiden kasautuminen naiselle ei harmita häntä.

”Se on jotenkin siirtynyt ihan luonnollisesti näin lapsensaannin jälkeen, vaikka ennen hoidettiin tasapuolisesti kotihommat. Nyt kun mies on se, jonka rahoilla pääasiassa eletään, on sellainen fiilis, että nämä kotityöt nyt on vähintä, mitä täällä voi päivisin hoitaa”, hän kirjoittaa.

Mies remppaa, nainen pyykkää

Viiden kotitöitä kirjanneen pariskunnan työt jakautuvat melko selkeästi ns. miesten ja naisten töihin.

Etenkin lasten syntymän jälkeen kotityöt loksahtavan perinteisten sukupuoliroolien mukaisiksi. On myös hyvin tyypillistä, että naiset tekevät enemmän kotitöitä lapsen syntymän jälkeen kuin miehet.

Kyselyyn osallistuneet miehet viettävät eniten aikaa seuraavien töiden parissa: pihatyöt, remonttihommat, saunan lämmitys, halkojen pilkkominen, perheen ruokaostosten hoitaminen sekä ruoanlaitto.

Vaatehuolto ja pyykkääminen olivat enimmäkseen naisten vastuulla. Oinas pitää kotitöiden sukupuolittumista erilaisiin tehtäviin hyvin tyypillisenä.

”Miehillä eniten vie aikaa esimerkiksi huoltotyöt. Naiset eivät ole niitä kauheasti tehneet enempää, vaikka miehet ovat lisänneet ruoka- ja siivouspanostaan. Sukupuolittuneilla kotitöillä pystytään markkeeraamaan sukupuolta. Kunnon nainen hoitaa naisten hommat ja kunnon mies miesten hommat. Tästä syystä tiettyjä kotitöitä ei välttämättä haluta edes antaa puolison tehtäväksi”, Oinas sanoo.

Kotityöt elävät ajassa

Jakolinjoista huolimatta kaikkien töiden roolitukset eivät ole pysyneet ennallaan. Esimerkiksi ruoanlaitto ei enää ole itsestään selvästi pelkästään naisen vastuulla.

”On ajasta ja paikasta riippuvaista, mikä on miehiseksi ja mikä naisiseksi määriteltyä kotityötä. Ruoanlaitto on hyvä esimerkki siitä, miten kotitöiden sukupuolisuus muuttuu. Tänä päivänä sitä ei koeta pelkästään naisille kuuluvaksi työksi. Ruoanlaiton suhteen on tapahtunut normimuutos”, Oinas pohtii.

Myös moni tätä juttua varten kotityötaulukon täyttäneistä miehistä laittoi ruokaa. Siivoamiseen miehet eivät osallistuneet yhtä hanakasti.

Kotitöistä voi tulla suoritus

Kyselyyn vastasi myös nainen, joka tekee huiman määrän kotitöitä viikossa, peräti 4000 minuuttia viikossa eli peräti keskimäärin 9,5 tuntia päivässä. Sen lisäksi, että nainen hoitaa perheen yksivuotiasta lasta, hän käy myös vuorotöissä.

”Tiesin, että minä pääosin teen kotona kaiken, mutta kun rupesi katsomaan, kuinka paljon kaikkeen menee aikaa, niin se kyllä yllätti. Minulla ole tällä hetkellä itselleni aikaa oikein yhtään”, nainen kertoo sähköpostihaastattelussa.

Kotityöt eivät tunnu naisesta mukavilta. Nainen kuvaakin itseään suorittajaksi.

”Kotitöiden yksipuolisuus ärsyttää todella paljon. Hoidan lapsen ja kun saan hänet nukkumaan, alkaa sitten kaiken muun tekeminen”, hän kirjoittaa.

Mieheltä saa apua – mutta vain väliaikaisesti.

”Olen maininnut miehelleni tästä useasti, hetken saatan saada apua, mutta sitten se taas jää. Mieheni sanoo tähän, että kun hän hoitaa talohommat, niin minun tehtävänäni on sitten muu”, hän kertoo.

Tavoitteena sopimus, johon molemmat ovat tyytyväisiä

”Kotitöiden epätasainen jako on yksi iso syy ristiriidoille parisuhteessa. Lähtökohtana ei kuitenkaan tarvitse olla, että molemmat tekisivät yhtä paljon kaikkia kotitöitä. Jos molemmat ovat tyytyväisiä siihen, miten kotityöt jakautuvat, se on tärkeintä”, Oinas sanoo.

Sukupuolittuneisuudella ei sinänsä ole väliä. Mietitään vaikkapa ruoanlaittoa ja tiskaamista. Onko väliä, imuroiko isä vai laittaako hän ruokaa sillä aikaa, kun äiti imuroi?

Lastenhoito tekee kuitenkin poikkeuksen tähän sääntöön. Jos isä ei hoida lasta, eikä näin ollen vietä aikaa lapsen kanssa, hänen suhteensa lapseen voi jäädä etäisemmäksi.

”Lastenhoito erotetaan yleensä muista kotitöistä. Lastenhoitoon liittyy positiivisuusaspekteja ja se on luonteeltaan hyvin erilaista kuin muut kodin työt”, Oinas sanoo.

Yhden vinkin Oinas antaa kotitöistä riiteleville pariskunnille.

”Yhdessä tehdyt kotityöt koetaan miellyttävämmiksi kuin yksin tehdyt kotityöt. Yhdessä tekeminen on hauskempaa”, Oinas vinkkaa.

Mitä mieltä olet artikkelista?