Äiti jää kotiin hoitamaan lapsia, koska niin Suomessa on tapana tehdä. Isä käy töissä, jotta perheellä olisi rahaa. Isä hoitaa lasta ja kotitöitä omien töiden jälkeen – jos jaksaa. Lopulta äiti osaa arkirutiinit niin hyvin, että alkaa huomautella miehen tekevän kaiken väärällä tavalla. Mies menettää kiinnostuksen kotitöihin. Isä taas oppii tahkoamaan rahaa, mutta kotiasioiden kanssa saattaa olla niin ja näin. Kuulostaako tutulta?

Isä pesee vauvan pyllyn väärin. Tiskikone on väärin täytetty. Pesukoneessa on väärän värisiä vaatteita.

 



 

Yleiselle ongelmavyyhdelle on tyypillistä, että kotitöiden alla väsyvä äiti naljailee isälle niistä hommista, jotka isä hoitaa. Isä puolestaan syrjäytyy, kun kokee, ettei ole oikea mies tehtävään.

”Kun äiti tulee korjaamaan isän toimintaa, se passivoi miestä entisestään. Kun tilanne jatkuu pitkään, mies ei lopulta jaksa enää yrittää. Näissä tilanteissa on myös tyypillistä, ettei mies voi koskaan oppia kaikkea. Kun yksi asia on opittu tekemään naisen tavalla, löytyy uusia asioita, joita mies ei osaa”, Parempi avioliitto ry:n toiminnanjohtaja Hanna Ranssi-Matikainen sanoo.

Tilanne voi johtaa pahimmillaan eroon

Tutkiessaan erokriisiä väitöskirjatutkimuksessaan sekä toimiessaan eroneuvojien ohjaajana Ranssi-Matikainen huomasi, että yllättävän monen eron takana on juuri samankaltainen tilanne:

”Isälle on muodostunut perheessä marginaalinen rooli. Kun olemme purkaneet ongelman osiin, yhdeksi syyksi on noussut tapa, jolla isään suhtaudutaan esimerkiksi neuvolassa. Vaikka nuoret miehet haluaisivat osallistua vanhemmuuteen, isää saatetaan passivoida jo äitiysneuvolasta lähtien. Kohdentamalla puhe pääasiassa äidille annetaan viesti, että äiti osaa ja isä jää huomaamatta sivummalle. Neuvola- ja päivähoitojärjestelmä ovat perinteisesti olleet naisten välistä toimintaa”, Ranssi-Matikainen sanoo.

Nainen: jätä miehelle tilaa toimia!

Nainen on valittanut passivoituneelle miehelleen monet kerrat siitä, mitä miehen pitäisi tehdä. Tämä ei kuitenkaan ole toimiva tapa muuttaa tilannetta, vaan miehen syyllistäminen vain jatkaa kierrettä. Jos nainen kokee tekevänsä kaiken ja mies kokee syrjäytyneensä perheestä, pattitilannetta voi pyrkiä avaamaan sillä, että nainen astuu syrjään.

”Nainen lopettaa suunnattoman tekemisen, marttyyrimäisen raadannan, alkaa huolehtia itsestään ja jättää näin tilaa muille toimijoille”, Ranssi-Matikainen sanoo. Kotitöiden jakaminen on vaikeaa, jos ilmapiiri on vihamielinen. Ikävää ilmapiiriä synnyttää puheen tyyli. Onkin syytä kysyä itseltään, onko itse syyllistynyt toisen mustamaalaamiseen, sättimiseen tai arvostelemiseen.

”Kun olen työskennellyt parien kanssa, moni nainen tosiaan myöntää ajaneensa miestään ulos perheestä ikävällä puheella. Tähän auttaa ainoastaan se, että aletaan puhua nätisti jo ennen, kun kotityöt on saatu jaettua”, Ranssi-Matikainen kertoo.

…mutta entä jos miestä ei kiinnosta osallistua?

On miehiä, jotka nainen on ajanut ahtaalle. Jos miehen asema isänä on jatkuvasti äidin arvioitavana, on ymmärrettävää, ettei mies ole kiinnostunut kasvatus- ja kotityöasioista.

On kuitenkin myös miehiä, jotka eivät yksinkertaisesti halua ottaa isäroolia, vaikka puoliso kuinka kannustaisi miestä isyyteen. Nämä miehet laittavat aina perheen viimeiseksi tärkeysjärjestyksessä.

Työ, kaverit tai mikä tahansa muu ohittaa perheen. Silloin miestä ei ole syrjäytetty perheestä; mies on ennemminkin itse jättänyt oman perheensä.

”Ei riitä, että mies sanoo, että perhe on hänelle ykkönen. Muutoksen pitää myös näkyä tekoina. Miehen pitää kysyä itseltään, miksi työ menee aina perheen ohi”, Ranssi-Matikainen kertoo.

Muutokseen ei kuitenkaan voi pakottaa. Jos mies haluaa säilyttää tilanteen, mutta nainen haluaa muutosta, ollaan ongelmissa. Joskus vaihtoehtoina on ainoastaan joko tilanteen muuttuminen tai ero.

Kotona odottaa sata työtä – mitä sinä haluaisit tehdä mieluiten?

Vaikka suomalaiset haluavat vapautua sukupuolirooleista, varsinkin lapsen syntymän jälkeen lähdetään usein toteuttamaan perinteistä roolijakoa.

Jos äiti on pyörittänyt vauva-arkea, saatetaan ajatella, että äiti on näissä hommissa parempi. Sukupuoli ei kuitenkaan tee ihmisestä automaattisesti parempaa tai huonompaa jossakin tehtävässä. Nukuttaminen, iltasadut, lasten kynsien leikkaaminen, ruuanlaitto, lampun vaihto, taulun ripustaminen ja muut kodin askareet eivät ole riippuvaisia siitä, mitä vanhemman jalkojen välistä löytyy.

Näe omat parhaat puolesi vanhempana

Vanhemman kannattaakin pohtia, missä asioissa hän kokee olevansa vahvoilla. Mikä puolestaan toimii parhaiten perheen näkökulmasta? Mihin järjestelyyn molemmat vanhemmat ovat tyytyväisiä?

”Kotitöiden tasajako saattaa olla osassa perheistä vaikeaa. Toisella saattaa mennä paljon enemmän aikaa saman asian hoitamiseen. Arjen sujuvuuden kannalta jokin muu järjestely voi olla fiksumpaa”, Ranssi-Matikainen huomauttaa.

Onko sinulla huolia parisuhteeseen tai seksuaalisuuteen liittyen? Keskustelu tai kysy Vau.fi-foorumilla.

5 niksiä toimivaan parisuhdearkeen

Parisuhdeneuvontatyötä tekevä Hanna Ranssi-Matikainen kertoo, mitkä seikat auttavat parisuhdearjessa.

Muista kiittää ja kannustaa puolisoasi. Esimerkiksi roolien muuttaminen ei ole helppoa. Kun puoliso yrittää muuttaa totuttua toimintatapaansa, anna hänelle kiitos sen sijaan että huomauttaisit missä toinen on tehnyt virheen.

  • Aloita kodin asenneilmaston muuttaminen itsestäsi. Toista on vaikea – jos ei mahdotonta – muuttaa nalkuttamalla. Omaa itseä ja omaa ajattelutapaa voi sen sijaan muuttaa. Päätöksen muutoksesta voi tehdä koska tahansa. Jos muutat omaa suhtautumistapaasi ja alat nähdä toisen kotityötyylin ja lastenhoitotyylin mahtavana, innostat samalla toista ottamaan aktiivisen roolin.
  • Lähdöt ja paluut ovat tärkeitä parisuhteen kannalta. Kun toinen lähtee, halaa ja pussaa. Kun toinen palaa, ota hänet vastaan iloisesti. Iloisella jälleennäkemisellä on voima muuttaa illan kulkua merkittävästi.
  • Nauti pienistä hetkistä. Katso toista silmiin. Näe, mitä kaikkea hyvää ympärilläsi on. Onni syntyy pienistä helmistä arjen keskellä.
  • Älä vertaile itseäsi toisiin. Älä myöskään vertaa puolisoasi naapuriin. On täysin mahdollista, että naapurin mies on erittäin tehokas vaihtamaan vaippoja. Ei ole kuitenkaan tarkoitus suorittaa isyyttä tai äitiyttä. Vanhemmuus tehdään omalla tavalla: jokainen osaa olla kaikista paras vanhempi omille lapsilleen – kunhan vain on läsnä lastensa elämässä.

Mitä mieltä olet artikkelista?