Tyytyväisyys parisuhteeseen vähenee lapsen syntymän jälkeen lähes jokaisella pariskunnalla. Toisen arjesta kiinnostuminen, kuunteleminen ja asioiden jakaminen helpottavat tilannetta. Yleensä parisuhdetyytyväisyys lähtee uuteen nousuun vauvavuoden jälkeen.

Viimeksi päivitetty 7.2.2020

Raskaus on usein onnellista aikaa suomalaisten parisuhteissa, vaikka tuleva elämänmuutos saattaakin aiheuttaa jonkin verran stressiä. Jos raskaus on toivottu, parit saattavat olla jopa tavallista tyytyväisempiä suhteeseensa odotusaikana.

 



 

Sen sijaan vauvan syntymän jälkeen parisuhdetyytyväisyys laskee – yleensä vauvan ollessa 3-6 kuukauden ikäinen.

”Jos raskaus on ollut tavallistakin onnellisempaa aikaa parisuhteessa, pudotus voi näyttäytyä suurempana kuin mitä se olisi verrattuna parisuhteeseen ennen raskautta”, huomauttaa psykologian tohtori, psykologi ja psykoterapeutti Saara Salo.

Vauvan syntymä lisää riitoja

Koko elämä mullistuu, kun kahdesta tulee kolme. Uusi, usein stressaava elämäntilanne lisää riitoja parisuhteessa. Riitojen aiheet ovat Salon mukaan varsin tyypillisiä: kotityöt, oma aika, läheisyyden ja seksin määrä tai niiden puute.

”Syvemmällä tasolla kyse on kiintymystarpeesta. Tuoreet vanhemmat voivat ajautua etäämmälle toisistaan ja kokea jäävänsä yksin. He kaipaavat tukea toisiltaan, mutta eivät osaa ilmaista sitä, ja niinpä alkaa riita esimerkiksi tiskikoneen käytöstä”, Salo kuvailee.

Kiinnostu toisen arjesta

Toinen vanhemmista – usein äiti – saattaa elää niin tiiviissä symbioosissa vauvan kanssa, että kumppanille ei ikään kuin jää tilaa ja aikaa. Toinen vanhemmista puolestaan käy tavallisesti töissä, ja puolisojen arjet voivat muodostua hyvin erilaisiksi.

”Tätä pitäisi ymmärtää ja sietää ja luottaa siihen, että yhteisiäkin asioita löytyy. Pitäisi jaksaa olla kiinnostunut toisen arjesta, pysähtyä ja myös jakaa omia kokemuksiaan. Näin yhteyden tunne kasvaa, eikä vieraantumista niin herkästi tapahdu”, Salo neuvoo.

Irtaudu lapsesta – edes hetkeksi

Ylipäätään toisen kuulumisten kysely ja kuunteleminen ovat tärkeitä parisuhdetyytyväisyyden ylläpitäjiä. Monelle ei ole vauva-aikana mahdollista lähteä kahden kesken kynttiläillalliselle, mutta pienetkin kohtaamiset arjessa ovat merkityksellisiä.

”Ihan jo se, että itkee väsymystä toisen kainalossa, voi olla tärkeä kohtaaminen. Olisi tärkeää, että muistaisi välillä irtautua lapsesta ja antaa hetken aikaa toiselle aikuiselle”, sanoo Salo.

Tasavertainen vanhemmuus lisää tyytyväisyyttä

Toinen tärkeä asia parisuhdetyytyväisyyden kannalta on tasavertainen vanhemmuus. Salon mukaan se lujittaa kiintymystä puolisoiden välillä.

”Tähän ei tietenkään ole yhtä oikeaa mallia. Tärkeää olisi, että molemmilla olisi olo, että asiat tehdään yhdessä sovituilla tavoilla.”

Hae apua ajoissa

Jos parisuhde tuntuu vauvan syntymän jälkeen olevan huonoissa kantimissa, apua kannattaisi Salon mukaan hakea nopeasti. Useimmat parit hakeutuvat pariterapiaan vasta, kun takana on pitkä pätkä sinnittelyä.

”Silloin kipua ja yksinäisyyttä on ehtinyt kertyä molempien sydämiin. Loukkaantuminen on jo niin syvällä, että sen purkaminen kestää. Nopeammin pääsisi eteenpäin, jos apua hakisi jo ennen tilanteen kärjistymistä. Monella tilannetta voi helpottaa jo ihan muutama terapiakäynti.”

Tyytyväisyys parisuhteeseen ei ole pelkkä kahden kauppa, vaan vaikuttaa vahvasti myös vanhemmuuteen, muistuttaa Salo.

”Vanhemmat tarvitsevat pikkulapsivaiheessa kumppaninsa tukea, jotta oma jaksaminen ja kyky ymmärtää lasta säilyvät.”

Vauvavuoden jälkeen helpottaa

Vaikka vauvan syntymä laskee parisuhdetyytyväisyyttä lähes kaikilla, tilanne alkaa yleensä korjaantua vauvavuoden jälkeen. Moni asia helpottaa, kun lapsi irrottautuu jatkuvasta vanhempien hoivan tarpeesta. Viimeistään silloin pari voi alkaa nähdä lapsen syntymän positiiviset vaikutukset parisuhteeseen.

”Parisuhteeseen kasvaa ikään kuin uusia ulottuvuuksia. Parisuhteen käsite laajenee, kun on kumppani, joka jakaa kiinnostuksen ja rakkauden omaan lapseen. Yhteisvanhemmuus yhdistää ja sitoo puolisot yhteen”, kuvailee Salo.

Mitä mieltä olet artikkelista?