Viimeksi päivitetty 14.7.2023
Kauaksi historian hämäriin ovat jääneet ajat, jolloin pihat ja kotikadut vilisivät keskenään leikkiviä lapsia. Tilalle ovat tulleet vanhempien ja muiden aikuisten vetämät harrastukset, joissa lapset toimivat enimmäkseen ohjatusti ja valvotusti ja jossa tilaa seikkailulle ja vapaalle leikille ei juuri ole.
Lasten on saatava seikkailla ja koetella rajojaan
Vapaan ja valvomattoman leikin puute on riski lasten mielenterveydelle. Asia huomattiin Journal of Pediatrics -lehdessä helmikuussa 2023 julkaistussa tutkimuksessa, jossa todetaan, että voidakseen hyvin lapset ja nuoret tarvitsevat itsenäistä leikkiä.
”Vanhemmille toitotetaan joka suunnasta lasten yksin jättämisen vaaroista, ja korostetaan koulumenestyksen merkitystä. Lapsen ikätason mukainen itsenäisyys ja vapaa leikki ovat tasapainoiseksi ja vastuulliseksi aikuiseksi kasvamisen edellytyksiä, mutta siitä vanhemmille ei juurikaan kerrota. Lasten on päästävä kokeilemaan jo lapsina, miten he pärjäävät oikeassa elämässä”, tutkimuksen toinen kirjoittaja professori David F. Bjorklund sanoo.
Harrastukset ja ruudut vievät aikaa omaehtoiselta puuhailulta Suomessakin
Tutkimuksessa selvisi lisäksi, että lapset pääsevät nykyisin kokeilemaan rajojaan vähemmän kuin ennen.
Esimerkiksi puissa kiipeilyä saatetaan toppuutella, jotta lapselle ei vain sattuisi mitään. Jos lapsi ei pääse kokemaan onnistumisen elämyksiä ”hurjien” asioiden parissa, se voi jarruttaa terveen itseluottamuksen kehittymistä ja toisaalta lisätä riskiä erilaisiin pelkotiloihin.
Vaikka Suomessa tilanne ei ole vielä yhtä äärimmäinen kuin Yhdysvalloissa, mahdollisuuksia itsenäiseen leikkiin ja seikkailuun ovat kotimaassakin vieneet niin organisoidut harrastukset kuin lasten jumittuminen kotiin ruutujensa äärelle.
”Leikki on lapselle välitön onnellisuuden lähde”
Nimenomaan vapaa leikki on lapsen hyvinvoinnille äärimmäisen tärkeää.
”Niin tutkimus kuin arjen havainnot osoittavat, että leikki on lapselle välitön onnellisuuden lähde”, Bjorklund sanoo.
Lasten turvallisuus on tietenkin tärkeää. Lasten on niin ikään voitava tietää, että aikuiset tukevat, ohjaavat ja välittävät.
Liian tiukasta valvonnasta ja lasten ajan kontrolloinnista olisi silti yritettävä hellittää: Tutkijat toteavat, että itsetunnon paranemisen sekä ahdistuneisuuden ja masentuneisuuden vähenemisen lisäksi itsenäinen leikki kasvattaa myös lasten resilienssiä.
Lue myös:
Lähde: Florida Atlantic University
Tutustu tutkimukseen