Kaikille joulu ei suinkaan ole ilon ja yltäkylläisyyden juhla. Erilaisilla joulukeräyksillä pyritään tuomaan jouluiloa myös vähävaraisille lapsiperheille.

Viimeksi päivitetty 28.11.2024

Pelastakaa Lapset ry:n mukaan köyhyydessä elävien lasten määrä Suomessa uhkaa kasvaa suuremmaksi kuin vuosikymmeniin, sillä jo 120 00 lasta elää vähävaraisessa perheessä. Määrän on arvioitu nousevan tulevaisuudessa jopa lähes 17 000:lla lapsella.

 



 

Joulunaika vähävaraisessa lapsiperheessä voikin aiheuttaa vanhemmille harmaita hiuksia, sillä ruuat, lahjat ja koristeet tekevät suuren loven lompakkoon, vaikka ostoslistalla olisivatkin vain kaikista välttämättömimmät asiat. Joulukeräys lapsille ja vähävaraisille onkin merkityksellinen tapa tarjota apua taloudelliseen ahdinkoon – itselle pieni teko voi saada aikaan suuren riemun. Joulukeräyksiä on useita erilaisia, ja tähän artikkeliin on koottu niistä tunnetuimmat.

Joulukeräys lapsille – ota ainakin nämä asiat huomioon

Joulukeräykseen osallistuessa on hyvä muistaa muutama nyrkkisääntö, mikäli osallistut keräykseen tavaralahjoituksella. 

  • Älä vie kierrätykseen käytettyjä lahjoja (jotkut keräykset hyväksyvät itsetehdyt lahjat, kuten vaikkapa villasukat).
  • Tarkista etukäteen, toivooko keräyksen järjestäjä lahjan paketoituna vai paketoimattomana, sillä lahjan sisältö saatetaan haluta varmistaa ennen sen eteenpäin antamista. 
  • Lahjakortit ovat usein hyväksyttyjä ja toivottujakin lahjoja, sen sijaan esimerkiksi erilaiset arvat ovat yleensä kiellettyjä.

Joululahjakeräykset

Joulupuu 

Jokainen on varmasti joulun alla nähnyt kauppakeskuksissa, kaupoissa tai muilla julkisilla paikoilla pienen joulukuusen, jonka oksilla roikkuu lahjatoiveita eri-ikäisiltä lapsilta. Kyseessä on vuodesta 2000 lähtien toiminut Joulupuu-keräys, jonka tavoitteena on tarjota joululahjoja eriarvoisessa asemassa oleville lapsille ja nuorille. Keräykseen voi osallistua joko itse valitsemallaan rahasummalla tai tuomalla keräyspisteeseen haluamansa ostetun tai itse tehdyn lahjan. Vaihtoehtoisesti voi myös ostaa Joulupuun joulukalenterin.

Joulupuu-keräys toimii useilla eri paikkakunnilla, lisätietoa keräyksestä pääset kurkkaamaan täältä.

Hope ry

Myös Hope ry:n joulukeräys on helppo tunnistaa lahjatoiveilla koristellusta joulukuusesta. Keräyksellä hankitaan vähävaraisten lasten perheille joululahjoja, ja keräykseen voi osallistua tuomalla lahjan johonkin Hopen keräyspisteistä tai lahjoittamalla haluamansa rahasumman. Joulukeräyksessä otetaan vastaan ainoastaan uusia tuotteita, mutta käytettyjä, hyväkuntoisia vaatteita ja tavaroita voi tuoda Hopen toimipisteisiin, josta ne toimitetaan äkillisiä kriisejä kohdanneille tai vähävaraisille lapsiperheille.

Lue keräyksestä lisää täältä.

Ruoka-apukeräykset

Hyvä joulumieli

Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Suomen Punainen Risti ja Yle ovat toteuttaneet jo 27:n vuoden ajan Hyvä joulumieli -keräyksen, jonka avulla hankitaan ruokalahjakortteja vähävaraisille perheille. Ruokalahjakorteilla perheet voivat nimensä mukaisesti ostaa ruokaa sekä joitain taloustarvikkeita (kuten vaippoja), mutta alkoholi- ja tupakkatuotteisiin lahjakorttia ei pysty käyttämään. Keräykseen voi osallistua lahjoittamalla haluamansa rahasumman, lisää Hyvä joulumieli -keräyksestä pääset lukemaan täältä.

Pelastakaa Lapset 

Moni tuntee Pelastakaa Lapset ry:n toiminnan, eikä ihme – kyseessä on maailman johtava sitoutumaton lapsijärjestö, joka toimii lasten oikeuksien edistämiseksi yli sadassa maassa. Järjestöllä on joulun aikaan joulukeräys, joka ohjataan vähävaraisten lasten ruoka-apuun sekä harrastus- ja oppimateriaalitukeen. Keräykseen voi osallistua valitsemallaan summalla, mutta auttaa voi myös kuukausilahjoituksella. Lisää keräyksestä pääset lukemaan täältä.

Pelastusarmeija

135 vuotta järjestetty Joulupata-keräys on Suomen perinteisin joulukeräys lapsille, vähävaraisille perheille ja muille avuntarvitsijoille. Monille joulukeräyksestä tuleekin mieleen juuri Pelastusarmeijan ikoninen joulupata. Keräykseen voi osallistua rahalahjoituksella, ja varoilla hankitaan mm. jouluisia ruokakasseja sekä lahjakortteja ruokakauppaan. Joulupatakeräys levittäytyy kaduille 13.–23.12., mutta lahjoituksen voi tehdä myös verkossa.

Lue myös:

Useampi kuin joka kymmenes lapsi kasvaa pienituloisessa perheessä – köyhyyskokemus nitistää lasten uskoa itseensä ja tulevaisuuteensa

Vauva-ajan köyhyys voi haavoittaa kauaskantoisesti

Mitä mieltä olet artikkelista?