Viimeksi päivitetty 25.10.2010
Verkosta löytyvästä isyyden tunnustus -lomakkeesta kerrotaan, että käytännön tarkoitus on varmistaa isän ja lapsen välinen sukulaissuhde. Lomakkeessa vakuutetaan, että varmuus on erityisen tärkeää etenkin lapsen mutta myös isän kannalta.
Varmistaminen suoritetaan kuulustelemalla isää sekä äitiä. Parin täytyy kertoa lapsenvalvojalle, kuinka pitkään on eletty yhdessä. Jos lapsen siittämisen aikoihin pari ei ole asunut yhdessä, seuraa lisäkuulustelu. Selvitetään kenen kanssa seksiä on harjoitettu minäkin ajankohtana. Kuulustelu voidaan suorittaa myös eri huoneissa, jotta lausuntoja voidaan verrata toisiinsa.
Tunnustuksen jälkeen maistraatti joko hyväksyy tai sitten hylkää isyyden. Kaikki riippuu siitä, minkälainen lastenvalvojan lausunto on.
Kauhukertomuksia
Yleensä isyyden tunnustus on neutraali tapahtuma, jossa miehelle selvennetään hänen taloudellinen vastuu isyyden tunnustuksen jälkeen. Näin ei aina kuitenkaan ole.
Nimimerkki näin meillä kirjoittaa Suomi24-palstalla, kuinka toisen lapsen kohdalla lastenvalvoja piinasi hänen miestään.
”Oletko varma, ettei ole pettänyt? Oletko nyt sata prosenttia varma ettei nainen pettänyt pikkujouluissa, kun lapsi sai kerran alkunsa pikkujoulujen aikoihin? Mieheni sai melkein raivarit, kun sossutäti pakotti epäilemään.”
Lastenvalvoja voi halutessaan käyttää ankarampiakin keinoja.
”Henkilökohtaisuuksien kyselyt riippuu siitä asutteko samassa osoitteessa ja kuinka kauan olette tunteneet toisenne. Jos ette ole tunteneet pitkään, voi olla, että joudutte eri huoneisiin haastateltavaksi”, nimimerkki kokemusta on kirjoittaa Ellit-palstalla.
Vanhaa perua?
Uskonnolliselta sukupuolimoralismilta haiskahtava toiminta perustuu vuonna 1975 säädettyyn lakiin. Monet lastenvalvojat osaavat nykyaikaistaa lain vaatimaa selvitystyötä ja toimivat hienovaraisesti. Laki jättää kuitenkin lastenvalvojalle mahdollisuuden piinaamiseen.
”Intiimit kysymykset liittyvät siihen, että ei ole asunut pitkään yhdessä tai ei asu vieläkään yhdessä. Silloin meidän on tehtävä maistraattia varteen pitkä isyyskertomus, jossa on selvitettävä suhteeseen liittyviä asioita”, kertoo lastenvalvoja, joka ei halua nimeään julkisuuteen.
Mutta miksi viranomainen ei voi luottaa siihen, että aikuinen mies ymmärtää itse tuoda epäilynsä esille, kun hän on kerran ottamassa vastuuta lapsesta seuraavaksi 18-vuodeksi?
”Laki on vanha ja käytännöt ovat osittain vanhentuneita”, lastenvalvoja arvioi.
Laki yksinkertaisesti vaatii, että sosiaaliviranomaiset selvittävät isyyden. Pelkkä ilmoitus ei riitä.
”Virossa isä voi ainoastaan ilmoittaa olevansa isä. Viron malli tosin aiheuttaa ongelmia, sillä isäksi voi ilmoittautua jopa henkilö, jota ei oikeasti ole olemassa”, lastenvalvoja kertoo.
Teksti: Jarkko Uro
Lue myös: