Viimeksi päivitetty 19.2.2018
Tutkimuksessa tarkasteltiin 43 pariskunnan itse ilmoittamaa stressitilaa keskosen kanssa kotiin lähdettäessä. Miehiltä ja naisilta kerättiin myös sylkinäytteet sekä sairaala-ajalta että ensimmäisien kotipäivien kohdalta.
Miehet eivät paljastaneet omia tunteitaan
Vielä sairaalassa ollessaan äidit ja isät saivat toisiaan vastaavia stressituloksia. Tilanne alkoi muuttua, kun oli sairaalasta kotiutumisen aika. Isien stressitasot alkoivat nousta äitien yläpuolelle.
Siinä missä äidit ilmoittivat olevansa stressaantuneita kotiutuessaan sairaalasta, isät eivät ilmoittaneet tuntevansa yhtä suurta stressiä. Sylkinäytteet kuitenkin paljastivat, että isät stressasivat ensimmäisiä kotipäiviä jopa enemmän kuin äidit.
Lue myös: Mies googlettaa: ”Miten selvitä raskaana olevan naisen kanssa?”
Stressihormonitasot laskivat miehillä hitaasti
Äideillä stressi alkoi lievittyä miehiä nopeammin kotiutumisen jälkeen. Isät kuitenkin kärsivät usein pitkittyneestä kotiutumisstressistä.
Etenkin jos pariskunta ei ollut naimisissa tai jos keskosella oli sisaruksia kotona isien kortosolitasot laskivat hitaasti. Isät eivät kuitenkaan itse ilmiottaneet kärsivänsä stressistä.
Lue myös: Mies useammin vanhempi osapuoli
Sairaalasta kotiinlähtö on stressaavaa
Myös aikaisemmissa tutkimuksissa on huomioitu, että kotiinlähteminen keskosen kanssa on stressaavaa. Nämä tutkimukset ovat kuitenkin keskittyneet äitien stressihormonipitoisuuksiin, eikä isien tuntemuksia ole aikaisemmin testattu.
Tutkimus julkaistiin Journal of Neonatal Nursing –lehdessä.
Lähde: Family Included