Tuoreen tutkimuksen mukaan isä saa baby bluesin yhtä todennäköisesti kuin äiti. Erityisesti nuoret isät ovat riskiryhmässä.
Viimeksi päivitetty 31.7.2012
Australialaistutkimuksen mukaan synnytyksen jälkeinen masennus iskee äitiin ja isään yhtä suurella todennäköisyydellä vauvan ensimmäisen vuoden aikana.
Pitkäaikaistutkimuksessa seurattiin isien mielenterveyttä lapsen ollessa 3-12 kuukauden ikäinen, 2-3 –vuotias ja 4-5 –vuotias. 9,7 prosenttia isistä poti synnytyksen jälkeistä masennusta lapsen ensimmäisen vuoden aikana. Äideillä vastaava luku oli 9,4 prosenttia.
Lue myös: Isän synnytyksen jälkeinen masennus on riski lapselle
Alle 30-vuotiaat isät riskiryhmässä
Eritoten nuoret olivat herkempiä alakulolle. Tutkimuksen mukaan alle 30-vuotiailla isillä oli peräti 40 prosenttia suurempi riski sairastua baby bluesiin kuin yli 30-vuotiailla.
”Vauvan tulo voi vaikuttaa merkittävästi elämäntapaan, parisuhteeseen, identiteettiin ja nukkumiseen. Ei ole yllättävää, että isät voivat kokea sopeutumisvaikeuksia”, tutkijat pohtivat.
Lue myös: Läsnä oleva isä vauhdittaa lapsen menestystä
Tutkijat kuitenkin yllättyivät isien baby bluesin yleisyydestä. Ilmiön taustalla saattaa heidän mukaansa olla isän muuttunut rooli.
”Nykyisät ovat aiempaa enemmän äidin tukena. Samalla kuitenkin unen puute ja monien odotusten ja roolien kanssa tasapainoilu saavat isätkin haavoittuvaisiksi.”
Tutkimusryhmän professori Jan Nicholson katsoo tutkimustulosten osoittavan, että mahdollisten baby blues –oireiden ilmaantumisen tarkkailua pitäisi ulottaa äitien lisäksi myös isien kohdalle.
Tutkimus julkaistiin Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology -julkaisussa.
Teksti: Hanna Brockman
Kuva: Crestock
Lähde: Abc Science
Lue myös:
Joka kymmenes isä masentuu synnytyksen jälkeen
Tuore isä on muita miehiä empaattisempi
Vauva-aikana vanhemman masennusriski suurin
Isähormonit mullistavat miestä
Isälle kasvaa sympatiamassu