Kelan perhevapaauudistuksen myötä vanhemmat ovat alkaneet hyödyntää perhevapaita tasapuolisemmin. Yhä useammat isät viihtyvät kotona aiempaa pidempään ja enemmän.

Viimeksi päivitetty 11.11.2024

Syksyllä 2022 käyttöön tulleen perhevapaauudistuksen pyrkimyksenä oli lisätä tasa-arvoa vanhemmuudessa ja työelämässä. Nyt tilastot näyttävät siltä, että ensimmäiset askeleet näitä tavoitteita kohti ovat onnistuneet – perhevapaiden käyttö on alkanut jakautumaan tasapuolisemmin molempien vanhempien välillä.

 



 

Mistä on kyse?

Perhevapaauudistuksen myötä vanhemmat voivat saada vanhempainrahaa useammalta päivältä kuin aiemmin. Uuden mallin mukaan kummallakin vanhemmalla on käytettävissään 160 päivää, jotka on hyödynnettävä lapsen kaksivuotispäivään mennessä. Lisäksi raskaana olevalle äidille myönnetään 40:n päivän raskausraha.

Perhevapaauudistuksen myötä vanhempien on helpompi jakaa vastuuta lastenhoidossa, sillä omia vapaitaan voi luovuttaa toiselle vanhemmalle, huoltajalle tai toisen vanhemman puolisolle yhteensä 63:n päivän edestä. Omaan käyttöön jää kuitenkin 97 päivää, joita ei voi siirtää kellekään muulle. Mikäli perheessä on vain yksi vanhempi, saa hän käytettäväkseen molempien vanhempien kiintiöt, eli yhteensä 320 päivää. 

Kaksosten, kolmosten ja muiden monikoiden tapauksissa vanhempainrahakiintiö pidentyy jokaista lasta kohden 84:lla päivällä.

Kuinka uudistus eroaa vanhasta toimintamallista?

Aiemmin vanhempainraha koostui 158:sta arkipäivästä, jotka voitiin myöntää joko toiselle vanhemmista tai jakaa vanhempien kesken. Lisäksi odottavalle äidille myönnettiin äitiysrahaa (105 arkipäivää) ja isälle isyysrahaa (54 arkipäivää). 

Uudistus siis paitsi lisää huomattavasti isän mahdollisuuksia olla kotona, ottaa myös erilaiset perhemuodot paremmin huomioon. Vanhempainrahaan ovat oikeutettuja lasten huoltajat riippumatta siitä, mikä on lapsen vanhemman sukupuoli tai onko kyseessä etä- vai lähivanhempi tai adoptiovanhempi.

Isät ovat hyödyntäneet perhevapaita

Perhevapaauudistus on koskenut pääsääntöisesti lapsia, joiden laskettu syntymäaika on 4.9.2022 tai sen jälkeen. Osa uuden mallin aikana syntyneistä lapsista on nyt täyttänyt kaksi vuotta, joten vanhempainrahan käyttöä on voitu alkaa tarkastelemaan.

Perhevapaauudistus on selvästi kannustanut isiä käyttämään vanhempainrahapäiviä. Kelan tilastojen mukaan uudistuksen jälkeen syntyneiden lasten isät ovat pitäneet keskimäärin 78 vanhempainrahapäivää, kun taas ennen uudistusta vuonna 2021 syntyneiden lasten isät käyttivät vain 44 vanhempainrahapäivää. Vuonna 2020 syntyneiden lasten isät hyödynsivät vanhempainrahapäiviä vielä vähemmän, ainoastaan 41:n päivän verran. Muutos on siis ollut selkeä.

Perheet ovat myös hakeneet vanhempainrahaa yhä useammissa pätkissä, sillä uudistuksen myötä vapaita voi suunnitella joustavammin lyhyemmissä pätkissä. Kela aikoo seurata perhevapaauudistuksen vaikutuksia myös jatkossa.

Lähteet: Kela, Sosiaali- ja terveysministeriö

Mitä mieltä olet artikkelista?