Viimeksi päivitetty 10.10.2019
Raskaus ei yleensä ole este matkustamiselle, mutta tietyissä tilanteissa odottajan on syytä keskustella lääkärin kanssa matkustamisen turvallisuudesta. Tällaisia ovat kohonnut riski raskauskomplikaatioihin sekä äidin perussairaudet, jotka voivat pahentua raskauden aikana.
On myös tilanteita, joissa on syytä pidättäytyä kokonaan pidemmistä matkoista ja pysytellä synnytyssairaalan lähellä.
”Jos esimerkiksi sikiön kasvussa on tiivistä seurantaa kaipaavaa hidastumaa tai jos odottajalla on supistuksia tai veristä vuotoa, odottaja ei saa matkustaa pitkiä matkoja lentoteitse tai autollakaan. Tämä ei toki koske esimerkiksi junamatkaa Helsingistä Tampereelle”, neuvoo HUSin perinatologian dosentti Vedran Stefanovic.
Keskiraskaus parasta matkustusaikaa
Turvallisin aika matkustaa on toinen raskauskolmannes, jolloin keskenmenon ja ennenaikaisen synnytyksen riskit ovat pienimmillään. Keskiraskaus on monelle myös odotuksen virkeintä aikaa.
Raskauden loppuvaiheessa on hyvä huomioida lentämisen mahdollinen synnytyksen käynnistymistä edistävä vaikutus, mistä syystä lentoyhtiöt vaativat todistuksen normaalista raskaudenkulusta 28. raskausviikon jälkeen ja kaksosraskauksissa pari viikkoa aiemmin.
”Todistuksen voi kirjoittaa lääkäri tai vaikka neuvolan terveydenhoitaja. Sitä varten ei siis tarvitse hakeutua erikoislääkärin vastaanotolle”, Stefanovic huomauttaa.
Juo ja jaloittele lennolla
Lentoyhtiöillä on omat sääntönsä sen suhteen, mihin raskausviikkoon asti ne sallivat odottajan lentämisen. Esimerkiksi Finnair sallii lentämisen pohjoismaissa 38. raskausviikon loppuun ja muualla Euroopassa 36. raskausviikon loppuun asti, jos raskaus on sujunut ongelmattomasti.
”Lentäminen nostaa hieman odottajan riskiä veritulppaan, mutta käytännössä ero muihin matkustajiin ei ole merkittävä. Jos odottaja juo ja jaloittelee riittävästi lennon aikana ja jos hän on muuten perusterve, on veritulppariski hyvin vähän koholla”, sanoo Stefanovic.
Rokotukset kuntoon jo etukäteen
Euroopan sisällä on melko turvallista matkustaa raskausaikanakin. Itä-Euroopan maissa voi kuitenkin esiintyä esimerkiksi juomaveden, ruuan ja WC-tilojen kautta leviävää hepatiitti A -virusta. Siltä voi suojautua rokotteella tarpeen vaatiessa myös raskausaikana.
”Pääsääntöisesti raskaus ei kuitenkaan ole se aika, jolloin aletaan täydentää rokotekarttaa. Rokotteiden olisi hyvä olla voimassa jo ennen raskautta, mikäli suunnitelmissa on matka riskialueelle”, Stefanovic toteaa.
Selvitä kohdemaan riskit
Matkustamista malaria- ja zika-virus -alueille kannattaa välttää raskausaikana. Malaria voi aiheuttaa raskaana olevalle erityisen vaikean infektion, ja molemmat taudit ovat vaarallisia myös sikiölle.
”Odottajan tulee selvittää, millaisia tauteja esiintyy maassa, johon hän suunnittelee matkaa. Lisäksi on hyvä ottaa selvää vakuutusyhtiöiden ehdoista sekä siitä, missä saa hoitoa sitä tarvitessaan”, sanoo Stefanovic.
Muista hyvä hygienia
Minne tahansa odottaja matkustaakin, hygieniasta huolehtiminen on aina tärkeää. Kädet tulee pestä saippualla ja käyttää tarvittaessa käsihuuhdetta.
Matkalla kannattaa syödä vain huolellisesti kypsennettyä lihaa, kalaa ja kanaa ja juoda pullovettä hanaveden sijaan. Toksoplasman ja listerian varalta kasvikset, vihannekset ja hedelmät on syytä pestä hyvin tai kuoria.
”Hysteeriseksi ei kuitenkaan tarvitse ruveta. Normaali hygienia riittää. Sanoisin, että raskaana olevan ei kannata pelleillä omalla tai sikiön terveydellä ja lähteä maihin, joissa on suuri riski vaikeisiin tauteihin tai joissa terveydenhuolto on puutteellista. Mutta raskauden takia ei myöskään tarvitse luopua matkustamisesta”, Stefanovic sanoo.
Lähteet: HUS, Terveyskirjasto