Takana raskaus, synnytys ja pitkä imetys. Katsellessaan peilistä muuttuneita muotojaan Anitta sai itsensä kiinni ulkonäkökeskeisestä ajatuksesta:
”Ovatko rintani menneet pilalle imetyksen ja raskauden takia?”
Onneksi seuraava ajatus hänen mielessään oli:
”Olipa tyhmästi ajateltu!”
Positiivinen kehonkuva tatuoinnin avulla
Ulkonän märehtiminen ei ollut Anittan suunnitelmissa. Hän halusi muodostaa itselleen positiivisen kehonkuvan muuttuneista muodoistaan. Niinpä Anitta päätti ottaa rintakehän alueelle tatuoinnin, joka olisi muisto hänen imetystaipaleestaan.
”En halua ajatella, että raskaus ja imetys olisivat haitanneet seksuaalisuuttani tai naiseuttani. Halusin tatuoinnin, joka hellii itsetuntoani”, Anitta kertoo.
Anitta haluaa ennemminkin muistaa imetyksen arvokkuuden ja tärkeyden kuin murehtia ulkonäköön liittyvistä seikoista.
”Kun katson peiliin, en halua ajatella, että tuossa roikkuvat rinnat. Haluan sanoa itselleni, että onpa upea tatuointi”, Anitta sanoo.
Niinpä hän alkoi suunnitella tatuointia.
”Kuvittelin itse keksineeni imetystatuointiajatuksen, mutta netistä huomasin, että Australiassa ja Yhdysvalloissa imetystatuoinnin ottaminen onkin melko yleistä. Suomessa ainakin yksi toinen imettäjä on tietääkseni ottanut imetystatuoinnin”, Anitta kertoo.
Polynesialaisia merkkejä
Kun Anitta kertoi hyvälle ystävälleen tatuoija Matte Saarelle ajatuksistaan, tämän mieleen alkoi piirtyä polynesialaista symboliikkaa sisältävä imetystatuointi.
”Matte valitsi sellaisia symboleja, jotka kertovat perheestä, vanhemmuudesta, äitiydestä. Tatuoinnissa on esimerkiksi napanuora ja elämänkehä. Siinä on myös syntymään, uuteen elämään ja suojelemiseen viittaavaa symboliikkaa”, Anitta kertoo.
Anitta sai iholleen kuvan, jonka merkitykset ovat hänelle erittäin tärkeitä.
Anittan imetystatuointi pitää sisällään seuraavat elementit:
Näiden lisäksi tatuoinnissa käytettiin myös näitä kuvioita:
Palmikko/Punos: sitoutuminen, liittoutuminen, perhe, traditiot
Ritorito eli lehtikuvio: perhe, perheenjäsenet
Tatuointiasiantuntija suosittelee ”elämän henkäystä” imetystatuointiin
Kysyimme heimotatuointeihin erikoistuneen Tattoo Tribes –verkkosivun päätoimittaja GiErreltä, minkälaista symboliikkaa polynesialaisessa imetystatuoinnissa voisi olla.
”Aallot ovat hyvä valinta kuvaamaan muutosta ja hedelmällisyyttä. Tikin silmät ovat hyvä symboli kuvaamaan suojelusta”, GiErre kirjoittaa viitaten Anittan tatuointiin.
GiErre suosittelee imetystatuointiin myös ”te ha” -symbolia, joka kuvastaa elämän henkäystä. Polynesialaiseen symboliikkaan nojaavassa imetystatuoinnissa voisi käyttää myös ipu-symbolia, joka kuvaa hedelmällisyyttä, feminiinisyyttä sekä äitiä.
”Imetystatuointiin voisi myös sisällyttää esi-isät ja -äidit”, GiErre kertoo.
Silloin tatuointi kuvastaa myös sitä, miten menneet sukupolvet ovat läsnä tukemassa perhettä.
Voiko tatuoinnista olla haittaa imettäjälle?
Tuore äiti saattaa epäröidä imetystatuoinnin ottamista. Mitä jos musteen sisältämiä aineita imeytyy äidinmaitoon?
Imetyksen tuki ei kuitenkaan pidä maidon ”saastumista” riskinä.
”Yleisen käsityksen mukaan tatuoinnin voi ottaa imetysaikana, eikä siitä koidu harmia vauvalle”, imetyskoordinaattori Niina Mäkinen kertoo Imetyksen tuesta.
Juuri otetut tatuoinnit voivat tulehtua. Jälkitulehduksista voi olla haittaa imetyksen kannalta.
”Infektioiden hoitoon käytettävät antibiootit eivät välttämättä ole yhteensopivia imetyksen kanssa, vaan saattavat vaatia imetystauon pitämistä”, Mäkinen huomauttaa.