Yli seitsemän miljardia. Sen verran meitä ihmisiä on. Kuinka mones sinun lapsesi oli? Entä millaisessa maailmassa aikuiset lapsemme tulevat elämään?

Viimeksi päivitetty 28.10.2011

BBC:n verkkosivuilta löytyy mielenkiintoinen laskuri, joka kertoo käyttäjälleen, kuinka mones maailman ihminen hän oli syntyessään. Laskuriin voi tietenkin syöttää kenen tahansa syntymäajan, vaikka omien lasten.

 



 

Suomessa on BBC:n laskurin mukaan tätä juttua kirjoitettaessa 5 524 314 ihmistä. Maahamme syntyy joka tunti seitsemän lasta, ja kuusi ihmistä kuolee. Joka tunti Suomi saa myös kaksi maahanmuuttajaa.

200 000 ihmistä päivässä

Keskimääräinen väestönkasvu Suomessa on 0,5 prosenttia. Se on vaatimatonta verrattuna Qatariin, jossa väkimäärä kasvaa maailman vauhdikkaimmin, yli 500 ihmisen päivävauhtia. Koko maailman väkimäärä kasvaa 200 000 ihmisellä päivässä.

Kuluneiden 50 vuoden aikana koko maailman väkimäärä on enemmän kuin tuplaantunut eikä kasvun odoteta lähivuosikymmeninä hidastuvan: Hedelmällisessä iässä olevia ihmisiä riittää, lapsikuolleisuus pienenee kehittyvän terveydenhuollon ansiosta ja ihmiset myös elävät pitempään.

Laskua odotettavissa

Vaihtoehtoisenkin arvelun YK tosin esittää: Sen mukaan voi käydä myös niin, että vuonna 2100 maapallolla olisikin vain 6 miljardia ihmistä, mikä on miljardin vähemmän kuin nyt: vuonna 1950 nainen synnytti keskimäärin viisi lasta, nykyisin luku on 2,5.

Muun muassa Brasiliassa, Venäjällä, Japanissa, useissa Euroopan maissa ja jopa Kiinassa lapsia syntyy niin vähän, että näiden maiden väkimäärän odotetaan lähtevän laskuun vielä tämän vuosisadan puolella.

Millaisen maailman lapsemme saavat?

YK:n arvion mukaan maailman rikkaimmat maat – joihin myös Suomi kuuluu – kuluttavat yli kaksi kertaa enemmän maapallon resursseja muuhun maailmaan verrattuna.

Jos väkimäärä jatkaa kasvuaan nykyiseen tahtiin ja jos kulutustottumukset pysyvät ennallaan, 2050-luvulla (silloin maapallon väkimäärän odotetaan ylittävän 9 miljardia) maapallon resurssit eivät enää lähimainkaan riittäisi; itse asiassa maapalloja tarvittaisiin ainakin kaksi.

Räjähdymäisimmin väkimäärän odotetaan kasvavan Saharan eteläpuoleisessä Afrikassa.

Siirry laskuriin BBC:n sivuille

BBC:n laskuri on tehty YK:n, Kansainvälisen televiestintäliiton sekä Global Footprint Networkin tietojen pohjalta.

Lähteet:

BBC: The world at seven billion

BBC: 7 billion people and you: What’s your number?

Mitä mieltä olet artikkelista?