Viimeksi päivitetty 8.10.2021
Pienen lapsen kanssa ruokailu voi olla yhtä hässäkkää. Ravitsemusasiantuntija, ETM Hanna Kautiainen antaa tässä jutussa vinkit siihen, kuinka tilanteesta saa kaikille mukavan ja rauhallisen.
Muistuta lasta tulevasta ruokailusta
Ruoka-ajan lähestyessä lapselle on hyvä muistuttaa asiasta kertomalla, että kohta syödään. Lapsi elää hetkessä, joten kesken leikkien tilanne voi muuten tulla yllätyksenä.
Kun lapsi näkee, että pöydässä on ruokaa ja ruokalappua puetaan, hän ymmärtää, että ruoka-aika on käsillä.
Poista ylimääräiset virikkeet pöydästä
Ruokapöydässä on syytä keskittyä syömiseen. Vaikka tilanne olisi aikuisesta tylsistyttävä, kännykkä on kohteliasta pitää poissa pöydästä. Koska lapsella on luontainen taipumus leikkiä, lelut ja muut ylimääräiset esineet pöydässä voivat hidastaa tai haitata ruokailua.
Lapset ovat kuitenkin yksilöitä, ja joillekin esimerkiksi kirjan lukeminen saattaa auttaa keskittymään syömiseen. Tämä voi toimia etenkin, jos lapsi on muuten hyvä syömään, mutta paikoilleen rauhoittuminen on joskus vaikeaa. Lisävirikkeiden kanssa on silti hyvä olla tarkkana, jotta ruokailut onnistuvat myös ilman niitä.
Pidä yllä tunnelmaa
Ikävistä aiheista puhuminen voi tehdä tunnelmasta painostavan ja viedä ruokahalun, joten ruoan äärellä kannattaa jutella kivoista aiheista ja ylläpitää positiivista ilmapiiriä.
Ruokailuhetkessä on hyvä huomioida hyvin menneet asiat ja kannustaa lasta. Jos ruoka ei tänään maistu ja tilanne menee plörinäksi, siitä ei kannata tehdä numeroa. Mikäli lapsi ei syönyt paljoa ja on pian uudestaan nälkäinen, seuraavaa ateriaa voi aikaistaa. Välipalaksi ei ainakaan kannata antaa herkkuja. Silloin lapsi oppii äkkiä, että ruoka kannattaa jatkossakin jättää syömättä.
Näytä esimerkkiä
Esimerkillä on suuri voima. Siksi myös aikuisen kannattaa aterioida samaan aikaan lapsen kanssa, vaikka ei nauttisi muuta kuin kahvia ja voileipää. Samalla tulee syötyä lasten säännöllisen ruokailurytmin mukaan.
Lapsen ruokahalu vaihtelee päivästä toiseen. Liika ruoan tuputtaminen voi sotkea lapsen luontaisen kylläisyyssignaalin. Jos lautanen on syötävä tyhjäksi, aikuinen määrää, paljonko lapsi syö. Iso annos lautasella voi myös ahdistaa lasta, joten on hyvä aloittaa pienestä annoksesta ja ottaa tarvittaessa lisää. Jos lapsen syömisen määrä huolestuttaa, aiheesta on hyvä puhua neuvolassa.
Osallistuminen innostaa lasta
Ruoista saatu tieto voi innostaa lasta maistamaan. Hänelle voi kertoa esimerkiksi siitä, missä mikäkin kasvis kasvaa. Ja jos omalla parvekkeella kasvaa jotain syötävää, tai metsästä löytyy tatti, sekin voi herättää kiinnostuksen.
Isommat lapset voi ottaa mukaan ruoanlaittoon, mutta taaperokin pystyy osallistumaan ruokailuun omalla lusikalla, jolla syömistä voi ainakin yrittää. Lapselle voi myös antaa sormiruokaa, kuten kurkkua tai leivänmuruja, vaikka sotkevammat ruoat syötettäisiinkin. Näin hänellä on tekemistä, mikä auttaa viihtymään pöydässä.
Retkellä maistuu kaikki
Jos syöminen ei kiinnosta lasta, aikuiselta vaaditaan mielikuvitusta. Esimerkiksi eväsretki takapihalle saattaa innostaa lasta syömään, koska retkellä ruoka usein maistuu paremmin. Ruoan voi silloin lämmittää valmiiksi kotona.
Vaikka vihannekset tai hedelmät eivät muuten tekisi kauppaansa, retkellä tai vaikka automatkan eväänä kurkku- ja porkkanatikut tai viinirypäleet voivat olla hitti, kun ympäristö on eri, eikä tarjolla ole muita vaihtoehtoja. Samanlaiset suupalat voivat nälkäisille lapsille upota kotona tv:n ääressä ruokaa odotellessa, vaikka vihannekset eivät aterian kanssa maistuisikaan.
Älä unohda leikkimieltä
Ruokapöydässä voi myös leikitellä. Isompien lasten kanssa voidaan päättää, että jollakin aterialla on vaikkapa tietty teemamaa. Pienempien kanssa sama onnistuu esimerkiksi leikkimällä, että ollaan eläimiä ja miettimällä, mitä juuri nämä eläimet syövät. Yhtä hyvin voidaan leikkiä laivaristeilyä. Osallistujille voidaan silloin tehdä esimerkiksi nimikortit pöytään.
Muukin kattaukseen liittyvä askartelu saattaa innostaa lapsia. Pienen lapsen leivän voi leikata erilaisiin paloihin piparimuotilla. Jo pienet, veitsellä leikatut kolmiotkin ovat mukavia suupaloja. Vastaavasti hedelmäsoseella piirretty hymynaama puuron päällä piristää ateriaa.
Kaurainen uutuus! Kokeile kotimaiset ja maidottomat Valio Onni® -puurot. Makuina päärynä & kaura sekä banaani-mustaherukka & kaura. Tutustu koko Valio Onni® -valikoimaan osoitteessa https://www.valio.fi/tuotteet/valio-onni/