Viimeksi päivitetty 6.2.2023
Raskausaikana äidin ravintovarastoja käytetään sikiön kasvun ja kehityksen turvaamiseksi, joten riittävä syöminen ja eri ravintoaineiden saanti on tuolloin erittäin tärkeää. Äidin ravinteiden tarve lisääntyy arviolta 15–50 %, josta hormonitoiminta, aineenvaihdunnan muutokset ja kasvava vauva vaativat osansa. Raskauden aikana onkin tärkeää panostaa terveelliseen ja monipuoliseen ruokavalioon. Tärkeiden ravintoaineiden saantia voidaan lisäksi täydentää ravintolisillä.
Raskausaikana tarvitaan foolihappoa
Foolihappo ja D-vitamiini ovat kaksi odottavalle äidille tärkeää vitamiinia. Laadukas monivitamiini sisältää näitä vitamiineja oikeassa suhteessa, mutta niitä voi tarvittaessa nauttia myös erikseen.
Foolihappoa eli B9-vitamiinia tarvitaan solunjakautumiseen sekä verisolujen ja sikiön hermoston muodostumiseen. B-vitamiineihin kuuluva foolihappo ei vesiliukoisena varastoidu elimistöön. Keskimääräisesti ravinto sisältää useimmiten liian vähän foolihappoa, sillä sitä eniten sisältävien, kypsentämättömien vihreiden kasvisten ja marjojen määrä voi jäädä päivittäisessä ruokavaliossa liian vähäiseksi. Foolihapon riittävään saantiin kannattaa kiinnittää huomiota jo raskautta suunniteltaessa. Parhaiten kehon käytettävissä oleva foolihapon muoto on bioaktiivinen metyylifolaatti, jota kannattaakin suosia, kun valitsee itselleen sopivaa foolihapporavintolisää. Puhdasta ja täyteaineetonta vaihtoehtoa arvostavalle sopii Prenatal Multivitamin Complex -monivitamiini, joka sisältää metyylifolaattia tarvittavan päiväannoksen verran. Pelkkää folaattivalmistetta etsivälle sopii Terranova Folaatti 400 ug Complex.
Rasvaliukoisen D-vitamiinin tarve lisääntyy odotusaikana. D-vitamiini on tärkeä luuston kehittymiselle, vastustuskyvylle ja solunjakautumiselle. Prenatal Multivitamin Complex -monivitamiinin sisältämä kasviperäinen, jäkälästä eristetty D3-vitamiini sopii turvaamaan D-vitamiinin suositellun päiväsaannin. Oma D-vitamiinitaso kannattaa mittauttaa oikean annostuksen varmistamiseksi.
Myös A-vitamiinia tarvitaan raskauden aikana, mutta sen turvallisimpia lähteitä ovat betakaroteenia sisältävät kasvikset, joista elimistö pystyy valmistamaan tarvittavan määrän A-vitamiinia itse. A-vitamiinilisää ei raskauden aikana suositella eikä runsaasti A-vitamiinia sisältäviä ruoka-aineita (maksa, kalanmaksa) kannata nauttia kuin satunnaisesti.
Mitä mineraaleja raskausaikana tarvitaan?
Lähtökohtaisesti kaikki kivennäis- ja hivenaineet ovat tärkeitä raskausaikana, mutta osan merkitys korostuu. Rauta ja kalsium ovat erityisen tärkeitä odottajalle.
Rauta on erittäin tärkeä hivenaine odottajan punasolujen tuotannolle, istukan toiminnalle sekä sikiön rautavarastojen kerryttämiseksi. Raudan tarpeen moninkertaistuminen voi johtaa äidin hemoglobiinin laskuun raskauden aikana, ja hemoglobiinin tasoa seurataankin neuvolakäynneillä yleensä tarkasti. Myös rautavarastot (ferritiini) voivat ehtyä raskauden aikana, mikäli rautaa ei saada tarpeeksi tai se ei pääse imeytymään kunnolla. Rautalisää suositellaan käytettäväksi raskauden ensimmäisen kolmanneksen jälkeen, mutta sen tarpeesta ja annostuksesta tulisi aina varmistua mittauksella. Rautalisän syöminen turhaan voi olla haitallista.
On viitteitä siitä, että pienemmät ja joka toinen päivä nautitut rauta-annokset saattavat imeytyä tehokkaammin, kuin suuret. Esimerkiksi 20, 50 tai 100 mg päiväannos joka toinen päivä voi tehostaa imeytymistä. Rautalisän nauttimista kannattaa välttää yhdessä maitotuotteiden, kahvin tai teen kanssa, sillä nämä ruoka-aineet estävät raudan imeytymistä. Raudan imeytymistä puolestaan lisäävät C-vitamiinipitoiset ruuat, kuten sitrushedelmät. Syö siis appelsiini tai hörppää hedelmämehua rautalisän kanssa!
Jotkin rautavalmisteet aiheuttavat myös ikäviä vatsaoireita, kuten ummetusta. Mikäli tarvitset lisärautaa erillisenä valmisteena, Terranova Easy Iron 20 mg Complex rautalisä on hyvin imeytyvä, vatsalle hellävarainen ja 100 % täyteaineeton vaihtoehto, joka on saanut paljon loistavia palautteita käyttäjiltä rautatasojen nostattajana. Prenatal Multivitamin Complex sisältää myös 15 mg rautaa per päiväannos.
Kalsiumia tarvitaan sikiön luuston kehittymiseen ja sen imeytyminen tehostuukin raskauden aikana. On siis hyvä varmistaa, että kalsiumia jää käytettäväksi myös äidin kehon tarpeisiin. Erityisesti vegaanien kannattaa varmistaa riittävä kalsiumin saanti monipuolisella ravinnolla ja ravintolisillä. Kalsiumia saadaan maitotuotteista, kaaleista, manteleista, tummanvihreistä lehtivihanneksista, pavuista ja soijasta. Kalsium ja D-vitamiini toimivat kehossa hyvässä yhteistyössä mm. luuston hyväksi.
Muista myös hyvät rasvahapot
DHA on pitkäketjuinen monityydyttymätön omega-3-rasvahappo, jota syntyy ravinnon alfalinoleenihaposta. DHA on tärkeää näön ja aivojen kehitykselle, ja sitä tulee saada ravinnosta riittävästi raskauden aikana. DHA:n lähteitä ravinnossa ovat rasvainen kala sekä mikrolevät kuten spirulina. Monipuolinen raskausajan ravintolisä sisältää myös tarvittavan määrän DHA:ta turvaamaan sen saannin.
Valitse puhdas monivitamiini
Raskauden ajalle suunniteltu monivitamiini on useimmiten paras vaihtoehto ravitsemustasapainon turvaamiseksi monipuolisen ruokavalion lisänä– etenkin jos ei ole varma tai tietoinen yksittäisten ravintoaineiden puutoksista. Korkealaatuinen Terranova Prenatal Multivitamin Complex sisältää raskauden ja imetyksen aikana tärkeät ravinteet, kuten bioaktiivisen folaatin, D-vitamiinin, raudan, kalsiumin ja DHA-rasvahapon. Tuotteessa on mukana myös kasviraaka-aineita, jotka täydentävät synergistisesti tuotteen toimintaa ja imeytymistä, ja ovat turvallisia käyttää myös raskausaikana.
Yhä useampi haluaa panostaa puhtauteen ruokavaliossaan ja ravintolisissä erityisesti raskausaikana. Terranovan Prenatal Multivitamin Complex on 100 % täyteaineeton monivitamiini puhdasta vaihtoehtoa etsivälle. Tuotteen vitamiinit ovat bioaktiivisia ja kasvikset puhtaasti ja vastuullisesti viljeltyjä.
Tuote sopii hyvin käytettäväksi myös raskautta suunniteltaessa sekä imetyksen aikana turvaamaan rintamaidon täysipainoisen ravintokirjon ja äidin ravitsemustasapainon. Monivitamiini ei kuitenkaan korvaa monipuolista ruokavaliota, vaan sitä tulisi käyttää sen rinnalla täydentämään ja varmistamaan ravinteiden riittävä saanti.