Viimeksi päivitetty 11.8.2021
Ummetus raskauden aikana johtuu monesta eri syystä, mutta sen hoidossa on paljon samaa kuin tavallisessakin ummetuksessa.
Terveydenhoitaja ja kätilö Susanna Tamminen jakaa tässä jutussa parhaat vinkit vaivan hoitoon.
1. Juo riittävästi nestettä
Etenkin alkuraskauden pahoinvoinnista kärsivien on tärkeää kiinnittää huomiota riittävään nesteiden saantiin. Myös turvotukset lisäävät elimistön nesteen tarvetta.
Omaa janon tunnetta kannattaa kuulostella, mutta päivässä olisi hyvä juoda vähintään pari litraa – sen määrän lisäksi, mitä mahdollisesti on oksentanut ulos. Vaikka raskauden edetessä tuntuu helposti siltä, että vessassa pitää juosta jatkuvasti, juomista ei kannata himmailla.
2. Liiku omien voimien mukaan
Voimakas pahoinvointi haittaa tietysti liikkumista, mutta muissa tilanteissa liikunnasta kannattaa pitää kiinni. Omaa oloa kuulostellen liikuntamuotoja voi joutua vaihtamaan totutusta.
Uinti on odottajalle erinomainen laji niin kauan kuin lapsivedet eivät ole menneet ja se sopii, vaikka liitoskivut muuten haittaisivat menoa.
3. Syö riittävästi kuituja
Raskaus lisää elimistön kuiduntarvetta, ja odottajan pitäisi saada päivässä kuituja 30–40 grammaa. Käytännössä lautasmallin mukaan syöminen auttaa pitkälle, mutta odottajan kannattaa lisätä ruokavalioon kuitua esimerkiksi leseistä. Myös luumujen ja päärynöiden syöminen kiihdyttää suolen toimintaa.
Koska riittävää kuitujen määrää on ehkä vaikea hahmottaa, avuksi voi ottaa sovelluksen, joka laskee ruoasta päivittäin saadun kuitujen määrään.
4. Mene vessaan heti, kun on tarve ja opeta suoli säännöllisyyteen
Raskauden aikaisen ummetuksen hoidossa on samoja piirteitä kuin leikki-ikäisillä: vessaan on syytä mennä heti, kun ulostamisen tarve tulee. Pidättäminen antaa elimistölle signaalin hidastaa suolen toimintaa, jolloin myös viestit kakkahädästä voivat vaimeta.
Samaan tapaan esimerkiksi aamuisin voi istua vessassa hetken, vaikka juuri silloin hätää ei olisikaan. Tämä opettaa suolistoa toimimaan säännöllisesti.
5. Ota avuksi kakkajakkara
Liika punnertaminen pytyllä voi aiheuttaa peräpukamia, joten helpotusta kannattaa etsiä luonnonkansoilta, jotka hoitavat tarpeensa kyykyssä. Silloin suoli suoristuu, mikä helpottaa ulostamista.
Meikäläisessä posliinipytyllä varustetussa vessassa samaa voi simuloida jalkojen alle asetetulla jakkaralla. Jos jakkaraa ei löydy, voi testata vaikka pesuvatia.
6. Vahvista lantionpohjaa
Tätä vinkkiä toistellaan raskauden aikana monesta syystä, ja siitä on apua myös ummetuksen torjunnassa. Jos emättimen takaseinä on vahva, peräsuoli ei pääse ulostaessa painumaan kohti emätintä, mikä voi helpottaa prosessia.
Jos muu ei auta, emättimen takaseinää voi tukea myös sormella työntämällä.
LAXOSOFT®-valmistetta voidaan käyttää raskauden ja imetyksen aikana.*
*Käyttö terveydenhoitohenkilökunnan valvonnassa on suositeltavaa.