Viimeksi päivitetty 11.8.2021
Moni tekijä altistaa ummetukselle raskauden aikana. Ummetuksesta on kyse, jos suoli tyhjenee alle kolme kertaa viikossa ja uloste on niin kiinteää, että vessassa käynti on toistuvasti vaikeaa. Joskus jo pelkkä stressi ja jännitys voivat saada suolen jumiin.
Seuraavassa terveydenhoitaja ja kätilö Susanna Tamminen kertoo ummetuksen syistä ja hoidosta raskauden aikana.
Keltarauhashormoni ja kohdun kasvu muuttavat suolen toimintaa
Raskauden aikana äidin elimistössä on tavallista enemmän keltarauhashormonia, joka rentouttaa lihaksia suolen ympärillä, jolloin suoli ei liikuta sen sisältöä eteenpäin normaalilla nopeudella. Tähän liittyvät usein myös ilmavaivat.
Kun kohtu kasvaa loppuraskaudessa, se painaa suolta lyttyyn. Samoin voi tehdä vauvan pää tai raaja. Silloin uloste ei pääse etenemään tavalliseen tapaan ja se alkaa kovettua, mistä seuraa ummetusta.
Pahoinvointi ja muuttuvat mieltymykset vaikuttavat ruokavalioon
Joskus ruokamieltymykset muuttuvat raskauden aikana ja tämä voi lisätä riskiä ummetukselle. Joillakin myös rautavalmisteet kovettavat vatsaa, vaikka toisille vaikutus on päinvastainen.
Pahoinvointikin voi pistää ruokavalion uusiksi. Jos suuhun ei pysty laittamaan mitään, ei ole mitään, mikä tulisi toisesta päästä ulos. Joskus hankaluutena taas on se, ettei nestettä ole kehossa riittävästi, etenkin jos pahoinvointi on kovaa. Raskauden aikana kehon verimäärä kasvaa ja kroppa voi turvota, joten nesteelle on reilummin tarvetta.
Hankaluuksia voi tulla silloinkin, jos kuidun määrä ruokavaliossa on liian pieni. Tai jos kuitua tulee paljon, mutta juominen unohtuu. Silloin suolistossa on enemmän massaa, mutta se kovettuu nesteen puutteessa.
Lantionpohjan lihaksiston muutokset ja peräpukamat pulmana
Ummetuksen taustalla voivat olla myös ongelmat lantionpohjan lihaksiston kontrolloinnissa. Raskauden aikana tuntuma lihaksiin usein katoaa ja ulostamisesta tulee siksi hankalampaa. Ulostemassa voi lisäksi venyttää suolta, joka alkaa painua kohti emättimen takaseinää. Jos se joustaa, ulostusrefleksiä ei välttämättä tule.
Vaikeuskerrointa alapäässä lisää relaksiinihormoni, joka pehmittää kehoa ja valmistaa sitä synnytykseen. Kun verisuonten seinämät joustavat tavallista enemmän, peräpukamien riski kasvaa ja ulostamisesta voi siksi tulla kivuliasta. Tämä puolestaan voi johtaa pidättämiseen, mikä vaimentaa kehon tulevia signaaleja vessahädästä ja opettaa suolta toimimaan hitaammin, jolloin kehä on valmis.
Vähentynyt liikunta altistaa ummetukselle
Ummetuksen riskiä raskauden aikana voi kasvattaa se, että liikunta voi jäädä vähiin esimerkiksi huonon olon, liitoskipujen tai kehon muutosten takia.
Joku saattaa myös ajatella, ettei raskausajan liikunnaksi muuten sopiva uinti kävisi enää loppuraskaudesta. Tämä aiemmin vallalla ollut näkemys on kumottu, sillä tulehdusriski pysyy poissa niin kauan kuin limatulppa on paikallaan ja kalvot ovat kiinni, eli mitään erityistä syytä uinnin välttämiselle ei ole.
Elintavoista ja apteekista apua
Ummetuksen hoitoon raskausaikana pätevät pitkälti samat neuvot kuin muutenkin. Liikuntaa on hyvä harrastaa omien voimien mukaan.
Nestettä on syytä juoda pari litraa päivässä ja omaa janon tunnetta kannattaa kuulostella tarkasti. Etenkin pahoinvointi voi kuivattaa elimistöä.
Raskaus myös lisää kuidun tarvetta ja nestettä on saatava senkin takia. Riittävä määrä kuitua on 30–40 grammaa vuorokaudessa. Avuksi sopivien ruokien ja määrien hahmottamiseen voi ottaa puhelinsovelluksen.
Lisäapua antaa lantionpohjan lihasten harjoittelu. Tarvittaessa emättimen takaseinää voi tukea sormella ulostamisen yhteydessä.
Suoli tykkää säännöllisyydestä ja siksi ulostamista kannattaa yrittää aina samaan aikaan päivästä. Pitkään vessassa ei silti kannata punnertaa, sillä se lisää peräpukamien riskiä. Helpotusta voi tuoda jalkojen alle asetettava jakkara, jolloin asento pytyllä on lähempänä kyykkyä. Tällöin suoli on suoremmassa asennossa.
Tarvittaessa huojennusta voi hakea myös apteekista. Ummetukseen kehitetyistä tuotteista makrogolivalmisteet sopivat raskauden aikana hyvin, sillä ne pehmentävät ulostemassaa suolessa.
LAXOSOFT®-valmistetta voidaan käyttää raskauden ja imetyksen aikana.*
*Käyttö terveydenhoitohenkilökunnan valvonnassa on suositeltavaa.