Viimeksi päivitetty 11.8.2021
Kuusi viikkoa on ratkaiseva ikä vauvan suoliston toiminnan muutoksissa. Terveydenhoitaja ja kätilö Susanna Tamminen kertoo, milloin on syytä epäillä, että vauva kärsii ummetuksesta.
Vastasyntyneellä ummetus on harvinaista
Alle kuusiviikkoisella vauvalla suolen tulee toimia päivittäin. Jos näin ei ole, neuvolassa kannattaa käydä tarkistamassa, että vauva kasvaa hyvin ja saa riittävästi ruokaa. Jos maitoa ei mene sisään tarpeeksi, uloskaan ei tule tavaraa. Mikäli vauva ulostaa harvoin heti syntymästä lähtien, asiasta kannattaa kertoa lääkärille tai neuvolaan, jotta suolen sikiöaikainen kehitys voidaan tarkistaa.
Jos vauva saa korviketta, papanamainen kakka voi kertoa ummetuksesta. Tällöin korviketta voidaan vaihtaa. Pienellä imeväisellä ummetuksen oireita ovat itkuisuus ja vartalon ojentaminen, johon liittyy peräaukon ja pakaroiden jännittäminen.
Kuusiviikkoisena kakkaaminen hidastuu
Kuuden viikon jälkeen kakkaamistahti hidastuu luonnollisesti. Silloin on normaalia, että täysimetetyllä vauvalla väli venyy kymmeneenkin päivään, vaikka jotkut vauvat kakkaavat edelleen päivittäin tai monta kertaa päivässä.
Jos vauvalla ei ole vaivoja ja uloste on pehmeää, kyse ei siis todennäköisesti ole ummetuksesta. Sitä on syytä epäillä, jos lapsen voinnissa tapahtuu muutoksia tai kasvussa on häiriöitä, jotka johtuvat liian hitaasta suolen toiminnasta.
Vauvahieronta, pierujumppaa ja lämmin kylpy avuksi, jos kakkaa ei kuulu
Ummetus on rintaruokinnassa hyvin harvinaista, sillä maito imeytyy hyvin, eikä suoleen juuri kerry massaa ulostettavaksi.
Vaikka kakka on pehmeää, vauva voi silti ähistä kakatessa, koska ei vielä osaa rentouttaa peräaukon lihaksia, vaan yrittää kiristää niitä yrittäessään työntää kakkaa ulos vatsalihasten avulla. Tämän oppiminen voi kestää vauvalta pitkään.
Vasta jos kasvussa on häiriöitä tai vauva kärsii ulosteen pusertamisesta, kannattaa ummetusta epäillä. Sitä ennen riittää kärsivällinen odottelu. Vanhan kansan kikkaa eli peräaukon stimuloimista esimerkiksi kuumemittarilla ei suositella, koska limakalvot peräaukossa ovat herkkiä ja suolisto tottuu stimulointiin äkkiä.
Avuksi voi tarvittaessa ottaa vauvahieronnan ja tehdä ”pierujumppaa”, eli nostaa vauvan jalkoja vatsan päälle. Myös lämpimät kylvyt voivat helpottaa. Jos nämä rentoutuskeinot eivät toimi, vauvan kasvu on hyvä käydä tarkistamassa neuvolassa.
Kakan pidättely pahentaa ummetusta
Kiinteiden ruokien aloittaminen voi pistää vauvan suoliston koville, jolloin vatsa ei aina toimi. Tämä on varsin tyypillistä, mutta asiaan kannattaa tarttua nopeasti. Jos kakkaaminen sattuu, lapsi alkaa pidättelemään, mikä pahentaa tilannetta.
Keskeistä on se, että vauva saa riittävästi kuitua ja nestettä. Helpotusta voi saada kokeilemalla vauvan ikäkauteen sopivia ruokia, jotka edistävät suolen toimintaa. Luumu ja päärynä ovat tähän hyvä apu, mutta kuitua saa niiden lisäksi viljoista ja marjoistakin. Vesihörpyn juominen ruoan yhteydessä voi sekin helpottaa.
Mallasuute ja lääkkeet tarvittaessa avuksi
Yli viiden kuukauden ikäisille ummetuksen ensiavuksi käy avuksi siirappimainen ohramallasuute, jonka kuidut pistävät suolen toimimaan.
Jos kuidun ja nesteen määrä ovat kunnossa, mallasuute ei toimi ja ummetus jatkuu, kannattaa apuun ottaa lääkkeet, jottei tilanteesta synny ikävää kierrettä. Suolta liikkeelle kannustavia lääkevalmisteita voi käyttää väliaikaisesti, mutta suolen massaa pehmentävät tuotteet sopivat pidempiaikaiseen käyttöön.
Yli 2-vuotiaille* lapsille voit käyttää ummetuksen hoitoon Laxosoft-valmistetta.
*2-8 vuotiaille käyttö terveydenhoitohenkilökunnan valvonnassa on suositeltavaa.