Viimeksi päivitetty 24.4.2023
Raskauspahoinvointi voi olla joillain hyvin lievää ja helposti ohimenevää, kun taas toisilla se esiintyy erittäin voimakkaana. Raskauspahoinvointi alkaa yleensä 5.–7. raskausviikoilla ja lakkaa useimmiten täysin 14. viikkoon mennessä. Erittäin pienellä osalla odottajista oireet jatkuvat koko loppuraskauden ajan.
Yleisin oire on oksentelu varsinkin aamuisin ja ruokailujen jälkeen. Myös ummetus on yleistä, minkä lisäksi raskauden loppuvaiheessa voi esiintyä myös närästystä.
Pahoinvointiranneke on helppo keino lievittää oireita
Yksi tehokas apu raskauspahoinvointiin on Sea-Band-pahoinvointiranneke. Useiden kliinisten tutkimusten mukaan pahoinvointiranneke on tehokkain lääkkeetön keino raskauspahoinvoinnin helpotukseen. Sen on todettu lieventävän tai poistavan raskauspahoinvointia jopa 50 %:lta sitä käyttäneistä naisista.
Pahoinvointirannekkeen teho perustuu ranteessa sijaitsevan akupunktiopisteen painantaan. Pahoinvointiranneke tarjoaa luonnollista helpotusta raskauspahoinvointiin, mutta se toimii tehokkaasti myös esimerkiksi matkapahoinvointia pahoinvointia vastaan. Kahdessa koossa saatavat Sea-Band-rannekkeet sopivatkin niin lapsille kuin aikuisille.
Pahoinvointiranneke asetetaan molempiin ranteisiin joko ennaltaehkäisevästi tai pahoinvoinnin jo alettua. Sea-Band-rannekkeiden käytöllä ei ole aikarajaa, sillä niitä voi pitää ranteissa jatkuvasti tai aina tarvittaessa.
Rannekkeen asettaminen oikeaan kohtaan on helppo mitata: kun asetat kolme keskimmäistä sormeasi ranteesi sisäpuolelle niin, että reunimmainen on ranteen taitteessa, akupunktiopiste on suoraan etusormesi alla, kahden jänteen välissä. Rannekkeessa oleva nasta asetetaan tähän akupunktiopisteeseen.
Sea-Band-pahoinvointiranneke on helppo pestä, sillä se on valmistettu joustavasta neuloksesta. Pahoinvointiranneke tulee ottaa pois ranteesta, mikäli se aiheuttaa turvotusta.
Luonnollista helpotusta raskauspahoinvointiin – 10 vinkkiä
Moni odottaja haluaa välttää lääkehoitoa, ja pahoinvointirannekkeen lisäksi omien elintapojen tarkastelu ja muuttaminen onkin helpoin apu raskauspahoinvointiin.
Yritä kääntää ajattelutapa positiiviseksi – vaikka olo voi olla todella tukala, raskauspahoinvointi harvemmin kestää koko raskauden ajan.
- Syö vähän, mutta usein – jo ennen kuin tulet nälkäiseksi.
- Juo riittävästi nestettä.
- Vältä happamia ja vahvasti maustettuja ruokia sekä kahvia.
- Varsinkin oksentelun jälkeen kannattaa nauttia nesteen lisäksi myös jotain suolaista, kuten sipsejä, suolakurkkuja tai suolatikkuja.
- Liiku riittävästi – liikunta yhdessä kuitupitoisen ruokavalion kanssa auttaa ehkäisemään ummetusta.
- Vältä ärsyttäviä makuja ja hajuja. Syö niitä ruokia, jotka parhaiten pysyvät sisällä.
- Himmennä tietokoneen näyttöä, sillä kirkkaat ja välkkyvät valot televisiossa ja tietokoneessa voivat laukaista pahoinvointikohtauksen.
- Vältä äkkinäisiä liikkeitä, kun nouset makuulta. Liian nopeasti nouseminen voi aiheuttaa pahan olon.
- Muista levätä tarpeeksi! Kuuntele itseäsi ja karsi turhat menot ja työt pois.
- Helpotusta raskauspahoinvointiin tuo myös happihyppely raittiissa ilmassa.
Milloin lääkäriin?
Jos pahoinvointi on erittäin voimakasta ja oksennat useammin kuin 3-4 kertaa päivässä, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Jatkuva oksentelu kuivattaa kehoa, minkä lisäksi menetät elimistöstäsi tärkeitä suoloja.
Kuivumisen merkkejä ovat mm. vähäinen tai voimakkaan hajuinen virtsa, halkeilevat huulet tai suun kuivuminen. Myös pyörrytyksen tunne ja painon laskeminen ovat syitä hankkiutua lääkärin vastaanotolle.
Joskus voi tuntua, ettei mikään keino tuo helpotusta raskauspahoinvointiin. Ole kuitenkin armollinen itsellesi ja ota rohkeasti sairaslomaa, jos arjen pyörittäminen huonovointisena käy liian raskaaksi. Apu raskauspahoinvointiin löytyy ajan kanssa testaamalla erilaisia ruokia, toimintatapoja ja apuvälineitä.
Voit ostaa Sea-Band-pahoinvointirannekkeen verkkokaupasta, luontaistuoteliikkeestä tai apteekista.