Kun korjaat vaatteiden pienet kulumat, peset oikein ja käyttäjän kasvettua kierrätät ne seuraavalle pienelle, olet jo tehnyt melkoisen ekoteon! Lue artikkelista vinkit, joiden avulla lapsesi vaatteet pysyvät hyvinä mahdollisimman pitkään.

Viimeksi päivitetty 6.7.2022

Vaatteiden oikea huoltaminen ei ainoastaan pidennä vaatteiden käyttöikää vaan myös vähentää ympäristön kuormitusta. Huomiota kannattaakin kiinnittää etenkin vaatteiden pesuun ja kierrättämiseen. Useimmiten pienet ruhjeet vaatteessa on helppo korjata itse ja siten vaatetta voi käyttää vielä pitkään sen sijaan, että sen heittäisi pois ja hankkisi uuden tilalle.

Tutkimukset osoittavat, että jos vaatteen käyttöikää pidennettäisiin kolminkertaisesti, vähenisi sen ympäristökuormitus 65 % ilmastovaikutuksen osalta ja 66 % vedenkulutuksen osalta. Aikuisten vaatteissa käyttöikä mitataan käyttökertojen määrällä, mutta lastenvaatteissa mittarina on käyttäjien määrä, sillä lapset kasvavat ja vaatteet jäävät pieniksi. Laadukkaiden vaatteiden elinkaari on pitkä ja siihen mahtuu monta käyttäjää.

Polarn O. Pyretin tavoitteena on ”kolme käyttäjää jokaista vaatetta kohden”. Se tarkoittaa, että jokaisen PO.P-vaatteen tulisi periytyä ensimmäiseltä käyttäjältä vielä kahden seuraavan lapsen käyttöön – vähintään.

Vaatteiden korjaaminen

Rikki menneiden lastenvaatteiden korjaaminen itse on usein helpompaa kuin luulet! Pienet repeämät voi helposti korjata ompelukoneella tai käsin. Tällöin tarvitset vain samansävyisen kangaspalan, jolla voit korjata repeämän. Irronneen napin voi taas helposti korvata uudella.

Polarn O. Pyret tarjoaa myös PO.P Repairs -korjauspalvelun, jonka piirissä PO.P-ulkovaatteita voi korjauttaa omakustannushintaan, riippumatta vaatteen iästä. Näin vaatteen käyttöikä pitenee, se voidaan antaa tai myydä eteenpäin. Jos vaatetta ei voi enää korjata, se voidaan hyödyntää muulla tavalla. Puserosta voidaan tehdä jumppakassi ja lapasesta vaikkapa hikinauha.

Pese vastuullisesti

Tiesitkö, että n. 3 % vaatteen ympäristövaikutuksesta syntyy pesemisestä? Mitä pidempi käyttöikä vaatteella on, sitä suurempi osa ympäristövaikutuksesta syntyy pesuista. Tästä syystä on tärkeää huoltaa vaatteita oikein, sillä se pidentää vaatteen käyttöikää sekä pienentää ympäristövaikutusta. Tässä muutamia vinkkejä fiksuun vaatehuoltoon!

1. Lajittele oikein – värin mukaan

Jos yksivärinen tuote pestään yhdessä moniväristen kanssa, voi yksivärinen tuote värjätä monivärisen vaaleampia osia. Esimerkiksi yksiväriset valkoiset tuotteet kannattaa pestä vain muiden valkoisten kanssa, samoin kuin muut yksiväriset tuotteet aina samanväristen kanssa. Moniväriset tuotteet kannattaa pestä muiden moniväristen kanssa.

Muista sulkea housujen ja takkien vetoketjut, jotta aukinaiset vetoketjut eivät hankaa tai riko muita samassa pyykissä olevia vaatteita.

Tiesitkö?

Vaatteet voivat värjäytyä, mikäli ne jätetään pesukoneeseen kosteina lojumaan. Kun kosteat vaatteet ovat koneessa päällekkäin, pääsee väriä tarttumaan viereiseen vaatteeseen. Ripusta siis pyykit mahdollisimman nopeasti pesuohjelman päätyttyä.

Vedenpitävät ulkovaatteet on syytä pestä aika ajoin, jotta vaatteen tekniset ominaisuudet toimivat oikein ja hengittävyys ei kärsi. Myös vetoketjut rikkoontuvat, mikäli niissä on hiekkaa ja pölyä.

2. Annostele oikein

Täysi koneellinen

Pese aina täysiä koneellisia. Tämä säästää energiaa, joka taas säästää ympäristöä. Kone on täynnä, kun saat laitettua nyrkin pyykin päälle, kun pyykit ovat rummussa.

Annostele pesuaine oikein

Liika pesuaineen käyttö ei ole suotavaa, sillä ylimääräinen pesuaine päätyy huuhteluveden mukana viemäriin mikä kuormittaa ympäristöä. Liiallinen pesuaine vaikuttaa myös vaatteen väreihin. Tästä syystä on tärkeää noudattaa käyttämäsi pesuaineen annosteluohjeita. Käytä myös aina ympäristömerkittyjä pesuaineita.

Ei huuhteluainetta

Huuhteluaineen käyttö ei ole kovinkaan suositeltavaa, sillä se kuormittaa sekä ympäristöä että vaatetta. Huuhteluaine myös kuluttaa vaatteen materiaalia ja vaikuttaa näin kestävyyteen.

3. Kuivaa oikein

Ympäristön kannalta on parasta, jos pyykkiä ei kuivata kuivausrummussa tai -kaapissa. Myös vaatteen kulumisen kannalta on parasta, että sitä ei kuivata koneellisesti.

Tähän on kuitenkin yksi poikkeus. Tekniset ulkovaatteet on usein hyvä kuivata kuivausrummussa tai -kaapissa, jotta niiden ulkopinnan vedenhylkivyyskäsittely aktivoituu uudelleen. Kuivaa tällöin ulkovaate täysin kuivaksi. Oikea kuivauslämpötila on sama kuin vaatteen pesulämpötila. Mikäli pesulämpötila on 40 astetta, on se maksimilämpötila myös kuivaukselle.

Vaatteiden kierrättäminen

Suomalaiset heittävät vuosittain roskiin henkilöä kohden keskimäärin 13 kiloa tekstiilejä. Osa näistä on ehjiä ja puhtaita, toiset taas rikki, mutta korjattavissa, osaa ei voi enää lainkaan käyttää. Minkään näistä vaatteista ei kuulu päätyä roskiin – jopa käyttökelvottomat vaatteet ovat arvokasta raaka-ainetta eivätkä kuulu roskien joukkoon.

Ympäristön kannalta on parasta kierrättää vaatteita mahdollisimman pitkään käyttäjältä toiselle. Kun vaatetta ei voi kuitenkaan enää käyttää uudelleen, on tärkeää, että se kierrätetään oikein eikä hävitetä sekajätteen mukana.

Tekstiilejä voidaan kierrättää, mutta vain harvat vaatteet voidaan kierrättää uudeksi vaatteeksi, sillä tekstiilikuitujen kierrättämiseen ei ole olemassa täysin valmista prosessia. Tätä vaikeuttaa erityisesti se, että nykyisissä vaatteissa on monesti useita erilaisia materiaaleja, kuten puuvillaa ja polyesteriä, muovinappeja ja metallia vetoketjuissa.

Tekstiileistä voidaan kuitenkin tehdä esimerkiksi täytettä leluihin ja tyynyihin, kun loppuun käytetyt vaatteet viedään vaatteiden kierrätyspisteisiin.

PO.P. Second Hand

Olethan muuten tutustunut Polarn O. Pyretin Second Hand -palveluun? Voit tuoda ehjät, pieneksi jääneet PO.P-vaatteet* Polarn O. Pyret -myymälöihin – annetaan vaatteille uusi elämä yhdessä. Korvauksena saat arvosetelin PO.P+ jäsenyydellesi, jonka voit käyttää uusiin tai käytettyihin vaatteisiin.

Tutustu täällä Polarn O. Pyretin kestäviin ja vastuullisesti valmistettuihin vaatteisiin

* Koskee käytettyjä PO.P-ulkovaatteita, farkkuja, villa- ja fleece-vaatteita sekä PO.P-vauvanvaatteita kokoon 80 asti. Ei koske asusteita, alusvaatteita, UV-uima-asuja eikä UV-housuja.

Mitä mieltä olet artikkelista?