Viimeksi päivitetty 19.2.2024
Vauva käyttää vaippaa karkeasti arvioituna elämänsä ensimmäiset 3 vuotta. Varsinkin vastasyntyneen vauvan iho on hyvin herkkä, ja siksi vaippa-alueen ihosta on pidettävä erityisen hyvää huolta. Näin onnistut!
Kuinka usein vastasyntyneen vaippa vaihdetaan?
Vastasyntyneen vaipanvaihto muuttuu nopeasti tutuksi rutiiniksi vanhemmille, sillä pieni vauva ulostaa ja virtsaa paljon.
Uloste ärsyttää vauvan ihoa enemmän kuin virtsa, ja siksi vaippa täytyykin vaihtaa aina mahdollisimman pian, kun vauva on kakannut.
Ensimmäisen kuuden viikon aikana vauva saattaa ulostaa melkein jokaisen ruokailun jälkeen, eli jopa 5–12 kertaa päivässä. Kasvaessaan vauvat ulostavat harvemmin. Se, kuinka usein vaippa vaihdetaan, riippuu tietenkin myös yksilöllisistä eroista vauvojen välillä – jotkut ulostavat useammin kuin toiset.
On hyvä muistaa, että kakkavaippa on syytä aina vaihtaa myös yöllä. Tällöin kannattaa kuitenkin välttää kirkkaita valoja ja kovia ääniä – se auttaa vauvaa oikean unirytmin oppimisessa.
Pissavaippaa ei sen sijaan tarvitse vaihtaa heti. Sopiva vaipanvaihtoväli pissavaipalle on noin 3–4 tuntia, sillä vaipat imevät kosteuden itseensä niin, että pissavaippa ei yleensä häiritse vauvaa samalla lailla kuin kakkavaippa. Muista kuitenkin, että niin pissa kuin kakka ärsyttävät vauvan herkkää ihoa.
Hyvä nyrkkisääntö on tarkistaa vaippa aina syöttämisen jälkeen, sillä nykyaikaiset vaipat ovat niin imukykyisiä, että niistä voi olla vaikea päätellä, onko vaippa märkä. Onneksi monissa vastasyntyneille tarkoitetuissa vaipoissa, kuten Pampers® Premium Protection™– ja Pampers® Harmonie -vaipoissa, on mukana kosteusindikaattori, joka kertoo, milloin on aika vaihtaa vaippa. Vaippa vaihdetaan aina uuteen myös illalla ennen nukkumaanmenoa.
Millainen on oikean kokoinen vaippa?
Liian pieni tai suuri vaippa vuotaa helposti, joten oikean kokoisella vaipalla vältytään ikäviltä yllätyksiltä.
Sopivan vaippakoon löytäminen ei kuitenkaan ole aina helppoa, sillä vauvat ovat keskenään hyvin erimuotoisia ja -kokoisia. Yleensä vaipat – myös Pampers-vaipat – suunnitellaan painon mukaan. Suuntaa antava painoluokitus on hyvä apu, kun lähdet testaamaan eri vaippoja.
Vaippa on oikean kokoinen, kun
- vaipan vyötärö tuntuu napakalta
- vyötäröresori on navan alapuolella
- vaippa peittää pakarat kokonaan
- ulospäin vedetyt jalansuut ovat reisien ja pepun ympärillä
- vaipasta ei jää punaista jälkeä vyötärölle tai reisiin.
Kiinnitä erityistä huomiota siihen, että jalansuut on vedetty huolellisesti ulospäin ja vaippa on napakasti paikoillaan. Oikeankin kokoinen vaippa voi alkaa helposti vuotaa, mikäli sitä ei ole asetettu oikein.
Vastasyntyneen vaipanvaihto ja ihonhoito
Vauva käyttää vaippaa lähes vuorokauden ympäri, kylpyjä ja vaipanvaihtoja lukuun ottamatta. Tästä syystä iho voi alkaa hautua helposti varsinkin, jos likaista vaippaa ei heti päästä vaihtamaan.
Vaipanvaihdossa toistetaan aina samat rutiinit: iho puhdistetaan ja kuivataan, jonka jälkeen vauvalle vaihdetaan puhdas vaippa.
Vastasyntynyttä ei kannata pestä saippualla, sillä se kuivattaa helposti herkkää ihoa. Vesi tai hajusteettomat kosteuspyyhkeet käyvät puhdistukseen hyvin. Pampersin puhdistuspyyhkeet sisältävät hellävaraisia puhdistusaineita ja ihon pH:ta tasapainottavia ainesosia, jotka auttavat pitämään vauvan herkän ihon kunnossa.
Muista pestä vauvan alapää aina edestä taaksepäin. Uusi vaippa laitetaan paikoilleen vasta sitten, kun iho on täysin kuiva.
Ennen puhtaan vaipan laittamista vauvalle kannattaa antaa ilmakylpyjä, jolloin lapsi saa makoilla hetken aikaa ilman vaippaa. Ilmakylvyssä iho pääsee hengittämään hyvin, mikä ehkäisee ihon ärtymistä ja punoitusta. Mikäli iho kuitenkin ärtyy, sinkkivoiteen levittäminen vaipanvaihdon yhteydessä kuivalle, puhdistetulle iholle voi helpottaa oireita.
Vastasyntyneen vaipanvaihto nopeutuu ja helpottuu ajan kanssa. Opit nopeasti, kuinka usein vaippa vaihdetaan, milloin kannattaa siirtyä seuraavaan vaippakokoon ja miten herkkää vaippa-alueen ihoa hoidetaan. Säännöllinen puhdistus, huolellinen kuivaus ja ilmakylvyt ovat avainasemassa vauvan ihon hyvinvoinnissa.