Viimeksi päivitetty 18.3.2024
Elämänsä ensimmäisinä päivinä ja viikkoina vastasyntyneen iho voi alkaa kuivua ja hilseillä. Vaikka ihon hilseily voi säikäyttää, syytä huoleen ei ole; reaktio johtuu siitä, että vauvan iho alkaa mukautua elämään kohdun ulkopuolella.
Vastasyntyneen ihon hilseily voi kestää kuukaudenkin, mutta muutamien seikkojen huomioimisella edistät vauvasi ihon hyvinvointia ja uudistumista.
Lapsenkina – vastasyntyneen kuivan ihon paras suoja
Kohdussa ollessaan vauvan ihoa on suojannut valkoinen, voidemainen lapsenkina, jota löytyy vauvan iholta vielä syntymisen jälkeenkin.
Lapsenkinaa ei kannata pestä pois, sillä se toimii ikään kuin vauvan omana, suojaavana kosteusvoiteena. Ihon kosteuttamisen lisäksi lapsenkina myös edistää normaalia bakteerikasvustoa ja suojaa erilaisilta infektioilta.
Mikäli lapsenkinan pesee heti syntymän jälkeen pois, iho voi kuivua helpommin.
Vältä turhaa pesua
Vastasyntyneen ihon hilseily voi olla erityisen runsasta taivekohdista, kuten polvi- ja käsitaipeista. Kuivia, hilseileviä kohtia voi rasvata hellästi vauvoille tarkoitetulla, pehmentävällä voiteella.
Vauvaa ei ole tarvetta pestä päivittäin, jottei iho kuivu liikaa. Ensimmäistä kertaa vauvan voi kylvettää muutaman päivän ikäisenä, noin 10 minuutin ajan.
Vaippa-alueen pesua lukuun ottamatta vastasyntynyttä vauvaa ei tarvitse kylvettää kuin kerran viikossa.
Vauva ei myöskään tarvitse saippuoita tai muita puhdistusaineita, mutta sen sijaan kylpyveteen voi lorauttaa hieman vauvaöljyä.
Myös Pampers Sensitive -puhdistuspyyhkeitä voi käyttää vauvan ihon hellävaraiseen puhdistukseen.
Ole myös hellävarainen kuivatessasi vauvaa pesun jälkeen: herkkää ihoa ei kannata hangata pyyhkeellä, vaan sen sijaan taputella pehmeästi.
Käytä pehmeitä, luonnollisia materiaaleja
Vastasyntyneen kuiva iho nauttii pehmeiden materiaalien kosketuksesta. Pyri käyttämään luonnollisista materiaaleista tehtyjä vaatteita, jotka eivät ärsytä ihoa – esimerkiksi puuvilla on hengittävä ja iholla miellyttävän tuntuinen.
Vauvan vaatteita pestessä on myös hyvä muistaa käyttää mietoja, allergiavapaita ja hajusteettomia pesuaineita.
Voimakkailla kemikaaleilla pestyt vaatteet voivat aiheuttaa ihoärsytystä ja allergiaa, tehden vauvan olon epämukavaksi.
Ehkäise vaippa-alueen ihon kuivumista
Vastasyntyneen ihon kuivuminen voi olla erityisen voimakasta varsinkin vaippa-alueella. Vauvalla on vaippa lähes 24 tuntia vuorokaudessa, joten ei ole ihme, että vaipan alla oleva iho voi ärtyä.
Huolehdi siis siitä, että vaihdat vaipan tarpeeksi usein – etenkin kakkavaippa on syytä vaihtaa aina mahdollisimman pian. Pese ja kuivaa vaippa-alue huolellisesti aina vaipanvaihdon yhteydessä.
Tarjoa vauvalle säännöllisesti myös ilmakylpyjä, eli anna vauvan makoilla pyyhkeen päällä hetki ilman vaippaa. Kun iho saa hengittää ilman hautuvaa vaippaa, ehkäisee se etenkin vaippa-alueen ihon kuivumista.
Lisää vastasyntyneen vaipanvaihdosta ja vaippa-alueen hoidosta voit lukea täältä.
Muut ihon muutokset
Vastasyntyneen ihon hilseily ja kuivuminen eivät ole ainoita muutoksia, joita vauvan ihossa ensimmäisinä elinviikkoina tapahtuu.
Yleensä kaikki iho-ongelmat ovat kuitenkin harmittomia eivätkä ne vaadi erityisiä hoitotoimenpiteitä.
Elämänsä ensimmäisinä päivinä vauvan iholle saattaa ilmaantua punaisia, hyönteisten piston jälkiä muistuttavia läiskiä, joiden keskellä on märkärakkula tai vaaleampi näppylä. Läiskiä voi ilmaantua kaikkialla kehossa, ja niiden syy on tuntematon. Läiskät ovat kuitenkin harmittomia ja katoavat itsestään muutamien viikkojen aikana.
Etenkin vauvan kasvojen alueella voi näkyä pieniä, valkoisia näppyjä eli milioita. Nämä ilmaantuvat iholle ihohuokosten tukkeutumisen seurauksena ja ovat täysin vaarattomia. Miliot häviävät itsestään muutamassa viikossa.
Muutaman viikon ikäiselle vauvalle voi ilmaantua kasvoihin niin kutsuttuja ”vastasyntyneiden finnejä”, jotka johtuvat äidiltä saaduista hormoneista. Vaarattomat finnit pysyvät iholla muutaman kuukauden ja katoavat sitten itsestään. Tarvittaessa näppylöitä voi kuitenkin hoitaa myös voiteilla, joihin saa lisätietoja neuvolasta.
Seborrooinen ihottuma eli ns. ”taliköhnäihottuma” tarkoittaa päälaelle ja joskus myös muualle ihopoimuihin ilmaantuvaa kellertävää, punoittavaa karstaa. Myös tämä ilmiö on harmiton ja katoaa itsestään puolen vuoden ikään mennessä.
Hikinäpyt ovat kastepisaran kaltaisia, pieniä rakkuloita, jotka johtuvat vauvan hikirauhasten kehittymättömyydestä. Hikinäpyt kestävät iholla muutaman päivän ja niitä voidaan ehkäistä vähentämällä vauvan hikoilua.
Milloin hoitoon?
Vauvan herkkä iho elää ja muuttuu vauvan kasvaessa. Muista, että voit aina kääntyä kätilösi tai muun terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jos jokin vauvasi ihossa mietityttää.
Lue myös:
Lähteet: Terveyskirjasto, Pampers