Viimeksi päivitetty 18.11.2024
”Riittävän hyvä terveydentila, oma tunne hyvinvoinnista sekä perussairauksien hoitotasapaino ovat hedelmällisyyden tukipilareita”, kertoo Ovumian Helsingin-klinikalla työskentelevä naistentautien ja synnytysten sekä lisääntymistieteen erikoislääkäri Päivi Joki-Korpela.
”Nuorista ihmisistä suurin osa raskautuu spontaanisti, joten liikaa ei elintavoista kannata stressata”, Joki-Korpela muistuttaa.
Jos oma hedelmällisyys mietityttää, Ovumiassa voit käydä juttelemassa kaikesta aiheeseen liittyvästä joko yksin tai kumppanisi kanssa, olipa raskaus välittömissä suunnitelmissasi tai ei.
Tupakka on munasarjamyrkkyä, alkoholi häiritsee hedelmöittymistä
Tupakointi on hedelmällisyyden kannalta haitallisin tapa.
”Tupakka on munasarjamyrkky. Se nopeuttaa munasarjojen ikääntymistä sekä heikentää niiden laatua, mikä tarkoittaa, että tupakoivien naisten vaihdevuodet alkavat aiemmin kuin tupakoimattomien”, Joki-Korpela sanoo.
Sauhuttelu kannattaa lopettaa heti vauvahaaveilun alkumetreillä. Tupakoinnin on todettu lisäävän raskauskomplikaatioiden riskiä sekä vaikuttavan heikentävästi vastasyntyneen terveyteen.
Savuttomuus tukee myös miehen hedelmällisyyttä. Tupakointi vähentää siittiöiden määrää ja liikkuvuutta sekä heikentää niiden laatua.
Alkoholi kannattaa sekin jättää pois tai ainakin vähentää aivan minimiin, kun tähtäimessä on raskaus. Tämä koskee sekä naisia että miehiä. Runsaan alkoholinkäytön on todettu aiheuttavan naisilla kiertohäiriöitä ja miehellä testosteronin määrän alenemista.
Lisää hedelmällisyyteen vaikuttavista tekijöistä voit lukea Ovumian sivuilta.
Normaalipainoa kohti, väriä lautaselle
Merkittävä ylipaino saattaa aiheuttaa ovulaatiohäiriöitä: kierto pitkittyy tai ovulaatio ei enää tapahdu joka kierrossa. Jo muutaman kilon painonpudotus voi olla ratkaiseva lisääntymisterveyden kannalta.
Elintapoja kannattaakin korjata maltillisesti, jotta muutokset sulautuvat osaksi arkea.
”Pienestä liikkeelle”, sanoo Joki-Korpela. ”Hyvillä elintavoilla on tapana kumuloitua. Kannattaa miettiä, mitkä asiat omassa elämässä tuottavat hyvää oloa ja toteuttaa niitä – oli kyseessä sitten liikunta, taide tai vaikka musiikki.”
Ovumian vastaanotolle hakeutuvat usein ottavat asian itse esille. Ylipainoinen on ehkä jo pudottanut useita kymmeniä kiloja ja oivaltanut, mitkä asiat toimivat ja mitkä eivät. Taustalla saattaa olla uupumusta, unettomuutta tai muita fyysisiä asioita, jotka ovat hankaloittaneet normaalipainoon pääsyä.
”Ihminen on kohdattava yksilönä – yhtäläiset neuvot eivät päde kaikille”, Joki-Korpela painottaa.
Alipainokin voi haitata normaalia kuukautiskiertoa ja siten myös vaikeuttaa raskaaksi tuloa.
”Liian vähäinen energiansaanti suhteessa kulutukseen ja liiallinen liikunta voivat aiheuttaa elimistölle stressitilan, joka puolestaan laittaa lisääntymisjärjestelmän tauolle”, Joki-Korpela sanoo.
Hallittu painonnousu yleensä vakauttaa kierron ennalleen.
Miehellä ylipaino laskee testosteronitasoja ja nostaa naishormoni estrogeenin tasoja, mikä vähentää siittiötuotantoa ja saattaa aiheuttaa erektio-ongelmia.
Jos rasvakudosta on runsaasti kivesten ympärillä, lämpötila voi nousta siittiöille liian korkeaksi. Myös ylipainoon liittyvä matala-asteinen tulehdus on haitaksi hedelmällisyydelle.
Minkälainen sitten olisi lisääntymisterveyden kannalta paras ruokavalio?
”Mahdollisimman värikäs ruokavalio on se ihanteellisin: paljon kasviksia ja hedelmiä, hyvälaatuista rasvaa, kuituja, mielellään kalaa”, Ovumian Joki-Korpela listaa.
Raskautta suunnittelevan olisi hyvä myös muistaa D-vitamiinilisä sekä foolihappolisä.
Vaikka raskaus ei olisi juuri nyt ajankohtainen, mutta oma hedelmällisyysterveys mietityttää, varaa aika hoitajan antamaan maksuttomaan Ovumian hedelmällisyysneuvontaan.
Saat neuvoja ja tietoja lisääntymisterveydestä ja voit keskustella luottamuksellisesti omasta elämäntilanteestasi. Keskustelun voi toteuttaa joko etänä tai Ovumian vastaanotolla.
Hedelmällisyystietoisuus opetussuunnitelmaan
Suomessa ensisynnyttäjien keski-ikä on noussut viime vuosina dramaattisesti. Tilastokeskuksen Äidit tilastoissa 2022 -katsauksen mukaan naisten ikä ensimmäisen lapsen syntyessä oli vuonna 2021 keskimäärin 30 vuotta.
Vaikka elintavoilla voi vaikuttaa hedelmällisyyteen, ikä tulee jossain vaiheessa vastaan biologisena tosiasiana.
Naisen hedelmällisyys heikkenee ja raskaaksi tulo vaikeutuu jo 35. ikävuoden jälkeen, ja iän myötä alenee myös miehen hedelmällisyys. Nämä faktat voivat tulla yllätyksenä lasta toivoville pareille.
”Suomalaiseen opetussuunnitelmaan kuuluu kyllä kattavaa valistusta raskauden ehkäisystä, mutta lisää tietoisuutta hedelmällisen ajan rajallisuudesta tarvittaisiin, sekä tytöille että pojille”, Joki-Korpela sanoo.
Tähän on herätty mm. Iso-Britanniassa. Vuonna 2019 Iso-Britannian hallitukselle esitettiin luonnos seksuaaliterveyden opetusohjelmasta (Relationship and Sex Education). Ohjelman teemoista kerrotaan lapsille ja nuorille heidän ikä- ja kehitystasoonsa sopivalla tavalla. Hedelmällisyysohjelman sisällytys opetusohjelmaan katsotaan olevan valtava askel eteenpäin terveyden edistämisessä.
”Aikaa ei ole loputtomiin, jos odottelee täydellistä elämäntilannetta perheen perustamiselle, voi epähuomiossa odottaa liian kauan”, Joki-Korpela sanoo.
Lisätietoa iän vaikutuksesta hedelmällisyyteen löydät Ovumian sivulta.
Kun kaipaat yksityiskohtaisempaa tietoa omasta hedelmällisyystilanteestasi, voit varata ajan Ovumian hedelmällisyyskatsastukseen.
Kyseessä on 45–60 minuutin mittainen erikoislääkärin vastaanottokäynti, joka sisältää gynekologisen tutkimuksen ja ultraäänitutkimuksen sekä mahdollisesti myös muita tutkimuksia asiakkaan yksilöllisten tarpeiden mukaan.
Tutustu tarkemmin hedelmällisyyskatsastukseen Ovumian sivuilla.
Lisätietoa hedelmällisyydestä löydät sekä Ovumian verkkosivuilta että kattavasta Hedelmällisyysoppaasta.
Muut lähteet: Tilastokeskus: Äidit tilastoissa 2022