Viimeksi päivitetty 2.2.2021
B12-vitamiini osallistuu sekä aminohappojen aineenvaihduntaan (aminohapot ovat proteiinien rakennusaineita) että hermokudoksen normaaliin toimintaan. Esimerkiksi B12-vitamiinia tarvitaan myeliinin (hermokudoksia ympyröivä aine) muodostumiseksi.
Myeliinivaurio voi edetä korjaamattomaksi neurologiseksi vaurioksi, joten B12-vitamiinin puutoksen hoito on välttämätöntä ja lääkärin pitäisi osallistua diagnoosin tekemiseen.
Imeväisten B12-vitamiinin puutosten syyt eroavat usein aikuisten syistä – tavallisesti syy on rintamaidon vähäinen B12-vitamiinin pitoisuus eli alimentaarinen eli ravitsemuksesta johtuva B12-vitamiinin puutos. Harvemmin imeväisillä esiintyy erilaisia B12-vitamiiniin imeytymiseen liittyviä häiriöitä. Rintamaidon vähäinen B12-vitamiinin pitoisuus voi johtua:
- Äidin ruokavalion vähäinen B12-vitamiinin pitoisuus (esim. vegaaniäidit, joiden ruokavaliossa puuttuvat B12-vitamiinilla täydennetyt elintarvikkeet tai ravintolisä).
- Myös sekasyöjä-äideillä on nykyään enemmän haasteita tarvittavan B12-vitamiinin määrän saamisen kanssa, kun eläinperäistä ruokaa on vähennetty ja ruokavalioon ei ole lisätty B12-vitamiinilla täydennettyjä elintarvikkeita tai ravintolisää.
- Äidin B12-vitamiinin imeytymishäiriöt: esim. atrofinen gastriitti eli mahalaukun limakalvojen tulehdus, jonka aiheuttaja voi olla Helicobacter pylori-infektio, mitä esiintyy paljon myös Suomessa. Atrofinen gastriitti voi esiintyä myös ilman oireita ja tulla äidille yllätyksenä.
- Muut äidin mahalaukun ja ohutsuolen alueen sairaudet tai käytettävät lääkkeet, joiden seurauksena ei muodostu mahalaukussa tarpeeksi B12-vitamiinin aktiiviseen imeytymiseen tarvittavaa sisäisen tekijän (IF) nimistä glykoproteiinia, proteiinien hajotus tai mahahapon eritys on vähentynyt.
Nôgelin yksi perustajista Laura Visnapuu: ”Kun rintamaitovauvalla on diagnosoitu B12-vitamiinin puutos, pitäisi tarkistaa myös äidin B12-vitamiiniin liittyvät veriarvot. Usein hoitoa tarvitsevat sekä lapsi että äiti. Lääkärin pitäisi osallistua diagnoosin tekemiseen, koska harvemmin kyseessä voi olla imeytymishäiriö.”
Minkälaisia oireita B12-vitamiinin puutos aiheuttaa?
”Väsymys, erilaiset neurologiset häiriöt, kielitulehdus (vadelmanpunainen ja kivulias kieli) ja megaloblastinen anemia eli normaalia isommat punasolut ovat jo pitkään kestäneen B12-vitamiinin puutoksen oireita. Megaloblastinen anemia ei aina kehity, erityisesti silloin jos äiti käyttää folaattia tai foolihappoa, joka niin sanotusti piilottaa B12-vitamiinin puutoksen. Imeväisillä voi esiintyä kehityksen pysähtymistä, heikkoja lihaksia ja liikkuminen voi olla vähäistä. Myös katsekontaktin vähentymistä voi esiintyä, syömisongelmia ja vauva voi lopettaa jopa hymyilemisen. Oireita on paljon erilaisia ja diagnoosia varten täytyy käydä verikokeissa. Alhaisen B12-vitamiinitason tapauksessa oireet usein puuttuvat kokonaan”, kommentoi Laura.
”Olemme Nôgelin B12-tippojen tuotekehityksessä ottaneet huomioon juuri imeväisikäiset ja taaperot ja sen takia yhden tipan B12-vitamiinin eli metyylikobalamiinin pitoisuus on (100 mikrogrammaa) alhaisempi verrattuna markkinoilla oleviin valmisteisiin. Käytämme ympäristöystävällisesti valmistettua metyylikobalamiinia MecobalActive®. Metyylikobalamiinia käytetään eniten B12-vitamiinin puutoksen hoidossa ja se on turvallinen muoto lapsille, imettäville ja raskaana oleville. Virossa puhdas metyylikobalamiini suun kautta otettavana on jo vuosia ollut käytössä ravitsemuksesta johtuvan B12-vitamiinin puutoksen hoidossa. Aikaisemmin käytettiin Virossa B12-pistoksia, mutta suun kautta otettava metyylikobalamiini on todettu tehokkaammaksi B12-puutoksen hoidossa. Neuvoimme myös Viron tunnetuimman lapsiin erikoistunut neurologin kanssa yhden tipan annostelumääristä. Lääkäreillä on myös helpompaa tehdä hoito-ohjeita jos yhden tipan B12-vitamiinin pitoisuus on pieni ja myös yli- ja aliannostelun riski on alhaisempi. Tuote on pinkki (metyylikobalamiinin jauhe on pinkki), joten on helppo huomata jos tippa meneekin vauvan suusta ohi. Seurasimme myös Ruokaviraston vahvaa suositusta: lapsille tarkoitetuissa tuotteissa ei ole suositeltava käyttää lisäaineita (mitä valitettavasti Suomessa paljon käytetään, erityisesti erilaiset makeutus- ja väriaineet). Tuote sisältääkin vain 3 ainesosaa: puhdistettu vesi, B12-vitamiini ja alle prosentin luomusitruunamehua. Tuotteelle on tehty laajat tarkastukset ja avattunakin tuote säilyy hyvin vähintään 6 kuukautta”, lisää tuotekehitykseen osallistunut Laura Visnapuu.
”Isommille lapsille ja aikuisille sopivat B12-tipat, jossa yhden tipan B12-vitamiinin pitoisuus on 500 mikrogrammaa. Virossa B12-vitamiinin hoidon kesto ravitsemuksesta johtuvan B12-puutoksen tapauksessa on kuukausi ja annos on 500 mikrogrammaa sekä vauvalle että äidille. Vauvalle on parasta antaa 5 tippaa päivässä vauvojen B12-tippoja (pienempi ala-ja yliannostelun riski jos tippa menee ohi tai tulee liikaa) ja äiti voi ottaa vahvempaa valmistetta yhden tipan päivässä. Hoidon jälkeen tarkistetaan uudestaan arvot. Tipan voi annostella suoraan suuhun, lusikalla tai vaikkapa veteen tai leivän päälle, tippojen kanssa on siinä mielessä helppo. Tipan voi annostella myös kielen alle jos suoliston kautta imeytyminen on häiriintynyt tai vähäistä. Tarkistamme B12-vitamiinin pitoisuuden jokaisen uuden erän valmistuksen jälkeen ja tuotteet sopivat myös vegaaneille”, lisää Laura.
Lisätietoa Nôgelin B12-tipoista löydät www.nogelorganics.fi
B12-tipat ovat saatavilla Nôgelin verkkokaupasta ja jälleenmyyjiltä. Jokaisen tuotteen ostosta Nôgel lahjoittaa 5 senttiä hyväntekeväisyyteen Kummit ry:lle.