Asumisoikeusasunto on helppo ja kohtuullisen hintainen tapa hankkia juuri sellainen koti, joka sopii omiin tarpeisiin. Jos perhe kasvaa tai elämäntilanne muuttuu, asuntoa on mahdollista vaihtaa kulloisenkin tarpeen mukaan.

Viimeksi päivitetty 1.6.2021

Asumisoikeusasunto on helppo ja kohtuullisen hintainen tapa hankkia juuri sellainen koti, joka sopii omiin tarpeisiin. Jos perhe kasvaa tai elämäntilanne muuttuu, asumisoikeus- eli asokoti on erinomainen vaihtoehto. Asokodissa nautit asumisesta rauhassa, huolettomasti ja joustavasti. 

Jo yli 40 000 suomalaista on valinnut kodikseen asokodin. Asuntosäätiö tarjoaa koteja kaikkialla Suomessa jokaiseen makuun, kerrostaloista rivitaloihin ja paritaloihin – niin pitkäksi aikaa kuin haluat, ennakoitavilla asumiskuluilla.

Asokotiin voit muuttaa ilman tulorajoja. Maksat vain asumisoikeusmaksun, joka on enintään 15 % asunnon alkuperäisestä hinnasta rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna. Voit myös vakuuttaa lainan asumisoikeussopimuksella. Asokodin ostajana et myöskään menetä ensiasunnon veroetuja.

”Asumisoikeusasunnossa kuukausittainen käyttövastike on jo lainkin mukaan halvempi kuin vastaavan vuokra-asunnon markkinahintainen vuokra. Esimerkiksi Helsingissä ero vapaarahoitteisiin vuokriin on peräti 52 prosenttia ja muualla Suomessa 14–31 prosenttia”, kertoo toimitusjohtaja Jari Riskilä Asuntosäätiöstä.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että samalla kuukausittain maksetulla summalla saattaa saada asumisoikeusasunnon, jossa on ”yksi huone enemmän” kuin vastaavalla vuokrasummalla saisi.

Lemmikit tervetulleita

Mikäli omaan perheeseen kuuluu myös karvaisia (tai karvattomia!) kavereita, saattaa moni asuntovaihtoehto sulkeutua. Asumisoikeusasunnoissa näin ei ole.

”Olipa kyseessä jo perheeseen kuuluva lemmikki tai elämänmenon myötä syntyvä päätös sellaisen hankkimisesta, asumisoikeusasunnossa asumiseen se ei vaikuta”, Riskilä hymyilee.

Helppo asua, helppo vaihtaa

Asumisoikeusasunto on helppoutta etsivälle todellinen pelastus: isännöinti on aina ammattimaista ja esimerkiksi asuinkohteen alueiden viihtyisyydestä ja asuntojen teknisestä huollosta vastaavat alan ammattilaiset.

Elämäntilanteen muuttuessa asokodista voi luopua kolmen kuukauden kuluessa, jolloin asukas saa maksamansa asumisoikeusmaksun takaisin indeksillä korjattuna. Asokodin voi myös vuokrata väliaikaisesti eteenpäin, siirtää perheenjäsenelle tai jättää perinnöksi. Asumisoikeuskotia on myös helppo vaihtaa vastaamaan sijainniltaan tai neliöiltään paremmin sopivaksi. Keskinäinen vaihto kohteesta toiseen on nopea prosessi.

”Asumisoikeusasunnossa saa asua vaikka koko ikänsä! Meillä ei ole mitään rajoituksia sen suhteen”, tarkentaa Riskilä.

Näin pääset asokotiin

Hae oma asumisoikeusjärjestysnumero kunnalta tai kaupungilta, josta asunnon haluat. Tutustu asumisoikeuskohteisiin ja hae mieleisiäsi asoasuntoja. Mahdollisuudet paranevat, jos ilmoittaudut hakijaksi useampaan kohteeseen. Jos samaa asuntoa on hakenut useampi henkilö, asumisoikeuden saa hakija, jolla on pienin järjestysnumero.

Tulorajaa asokoteihin ei ole, ja asumiseen on mahdollista saada Kelan myöntämää asumistukea. Alle 55-vuotiaille hakijoille asuntoihin on varallisuusraja, jonka alapuolelle hakijan omaisuuden määrän tulee jäädä.

Kiinnostuitko, lue lisää Asuntosäätiön verkkopalvelusta: asuntosaatio.fi

Mitä mieltä olet artikkelista?