Viimeksi päivitetty 6.11.2019
Mikä hoidoksi?
Lasta kannattaa lääkitä, yleiskunnosta riippuen, viimeistään kuumeen noustessa yli 38,5 asteen. Ensisijainen kuumelääke on parasetamoli. Jos se ei yksinään tehoa riittävästi, sen kanssa yhtä aikaa voi käyttää joko ibuprofeenivalmisteita tai reseptilääke pronakseenia.
Lääkkeen lisäksi lapselle kannattaa antaa runsaasti nestettä ja viilentää kehoa vähentämällä vaatetusta. Mikäli lapsen yleiskunto heikkenee, ruoka ja nesteet eivät maistu tai kuume ei lääkityksestä huolimatta alene, kannattaa lapsi viedä lääkäriin.
Tarkempia ohjeita kuumeisen lapsen hoidosta löytyy Terveyskirjastosta
Turvakorkki on tärkeä
Peräsuoleen annosteltavien suppojen sijaan kipu- ja kuumelääkkeet kannattaa antaa lapselle suun kautta joko mikstuurana tai tablettina, joilla saadaan luotettavammin täsmällinen vaikutus. Riskinä hyvänmakuisissa lääkkeissä on, että lapsi voi oppia pyytämään lääkettä ilman oikeaa tarvetta ja vähän isompana myös itse etsiä lääkkeen käsiinsä.
Mikstuurapulloon annostelua varten vaihdettava adapterikorkki onkin järkevää aina vaihtaa takaisin alkuperäiseen turvakorkkiin, jonka mekanismi estää lasta avaamasta pakkausta. Myös läpipainopakkauksiin on kehitetty repäisymekanismeja, jotka vaikeuttavat pakkauksen avaamista.
Lääkkeet ja hyvänmakuiset vitamiinivalmisteet on turvallisinta säilyttää kotona lasten ulottumattomissa. Näin toimien säästyt varmimmin ylimääräisiltä sydämentykytyksiltä ja puhelulta Myrkytystietokeskukseen. Myrkytystietokeskukseen kannattaa soittaa heti, jos huomaa lapsen maistelleen lääkkeitä itse.
Pidä kirjaa lääkkeen annostelusta
Lapselle lääkettä annosteltaessa on hyvä kirjata lääkkeen nimi, antoajankohta ja annos esimerkiksi jääkaapin ovessa säilytettävään listaan. Näin turvallisen lääkehoitoon tarvittava tieto tavoittaa kaikki lasta hoitavat aikuiset. Näin säilyy myös varmuus siitä, milloin on mahdollista antaa seuraava annos.
Lääkäri määrää lapsen lääkkeen yksilöllisesti iän ja painon perusteella. Jos samalla lääkkeellä on tarkoitus hoitaa myös muita sisaruksia, tätä varten annos kannattaa kysyä erikseen. Samalla varmistuu kyseisen lääkkeen sopivuus perheen toisille lapsille.
Apteekissa vastataan kysymyksiin
Joitain lääkkeitä voi olla käytössä vielä vuoden päästä ensimmäisestä annoksesta. Nämä yleensä pakataan isoihin pakkauksiin, vaikka kerta-annos lapselle on vain muutama millilitra. Tällöin painon vaikutuksesta annokseen on hyvä kysyä jo vastaanotolla tai viimeistään apteekissa.
Mitä pienempi lapsi on, sitä nopeammin hänen painonsa kasvaa. Apteekki voi tarkistaa annoksen lapsen ikään tai painoon perustuen.
Kannattaa huomioida myös lääkkeen säilyvyysaika. Joidenkin lääkkeiden säilyvyysaika lyhenee esimerkiksi pakkauksen avaamisen jälkeen.
Kysy apteekistasi – on ilo olla avuksi!
Henna Kyllönen
asiantuntijaproviisori Suomen Apteekkariliitossa ja kahden 4,5-vuotiaan tytön äiti