Viimeksi päivitetty 25.4.2024
”Jos puhumme oikein tehdystä kotisimasta, sitä voi hyvin antaa pikkulapsellekin. Etanolimäärät ovat todella pieniä. Ei tarvitse pelätä myrkytystä”, Lapatto-Reiniluoto sanoo.
Alkoholin puolesta sima kävisi jopa yksivuotiaalle vauvalle. Lapatto-Reiniluoto ei kuitenkaan pidä järkevänä siman juottamista vauvalle.
”Simassa on paljon sokeria. Ei ole mitään syytä antaa vauvalle sellaista, mitä hän ei osaa kaivata. Siman juottaminen vauvalle on lähinnä kiinni siitä, mikä on perheen käsitys lapsen ruokavaliosta.”
Simahiirelle vatsanväänteitä
Leikki-ikäiset lapset varmasti joisivat simaa jo tynnyrikaupalla. Pitääkö vanhempien kuitenkin kytätä lasten simakäyttäytymistä, ettei lapsi saa liikaa alkoholia?
”Jos 5-vuotias juo litran oikein tehtyä kotisimaa, hän ei saa liikaa alkoholia, mutta todennäköisesti hän saa hiivajäänteistä vatsanväänteitä. Hiilihapot aiheuttavat myös lapsille suolistokipuja. Sokerimäärä tekee myös huonon olon. Muutenkin 5-vuotiaan syömisen ja juomisen pitäisi olla vielä vanhempien kontrollin alla”, Lapatto-Reiniluoto kertoo.
Lapsille ei ylikäynyttä
Lääkärin ohjeet koskevat oikein valmistettua simaa. Ylikäyneessä siman alkoholimäärä voi olla huomattava, joten jos simaa epäilee käyneeksi, sitä ei saa antaa lapsille. Mutta mistä sitten vanhemmat voivat tunnistaa oikein valmistetun siman?
”Kahdeksaa litraa kohden simaa laitetaan vain 1–2 herneen kokoista hiivapalaa. Sima saa käydä yhden tai kaksi päivää, jonka jälkeen se siirretään kylmään. Näin tehty sima on varmasti hyvää lapsillekin”, Marttojen kehittämispäällikkö ja kotitalousopettaja Arja Hopsu-Neuvonen kertoo.
Jos vanhemmat haluavat ehdottomasti alkoholitonta simaa, sitä on mahdollista ostaa kaupasta. Hopsu-Neuvosella on myös ohje mielessä:
”Hiivan sijasta voi käyttää sitruunahappoa. Hiilihappoa saa juomaan sekoittamalla virvoitusjuomaa mukaan. Mutta tällainen juoma ei ole enää simaa – ainakaan perinteisessä mielessä”, Hopsu-Neuvonen huomauttaa.