Viimeksi päivitetty 28.12.2010
Joulu on lasten mielissä vuoden odotetuin juhla, mutta myös uudenvuodenaatto on perheen pienimmille täynnä jännittävää säpinää. Uusi vuosi vastaanotetaan perinteisesti ilotulitusten räiskeessä ja tulevaa ennustetaan valamalla tinaa.
Hassuja tinamöykkyjä ja sädehtivä taivas
Uudenvuodenaaton kotikekkerit alkavat maistuvilla tarjoiluilla: jouluähkyn jälkeen mutkattomat naposteltavat sopivat uuteen vuoteen mainiosti. Perinteisten nakkien ja perunasalaatin ohella voi kokeilla vaikkapa erilaisia cocktailpaloja, joista saa helposti lasten makuunkin sopivia.
Tinan valaminen on lapsista metkaa, ja valettujen tinamöykkyjen tulkinta on hauska koko perheen leikki. Tinakenkä sulatetaan kauhassa kuumalla levyllä tai vaikka takassa. Sulanut tina nakataan kylmään veteen, jossa se ottaa uuden muodon. Tinaklöntti otetaan vedestä ja sen muodoista ja varjokuvasta tulkitaan ja ennustetaan leikkimielisesti tulevaa vuotta. Röpelöinen pinta tietää rahaa, laivan mallinen möykky lupaa onnea tai matkaa, avain merkitsee uralla etenemistä ja sirpaleiksi hajonnut tina povaa tulevalle vuodelle epäonnea.
Ilotulitus hämmästyttää pienet katselijat: taivas loistaa, poksuu ja säkenöi huikeissa väreissä! Kun ilotulituksen järjestää itse, voi sen tehdä perheelle sopivaan aikaan ennen lasten nukkumaanmenoa. Ilotulitteita saa käyttää uudenvuoden iltana ja yönä klo 18 ja 2 välillä.
Juhlatunnelmaa kaupungilla
Uutta vuotta voi juhlistaa lasten kanssa myös kaupungilla. Monet kaupungit järjestävät aattona 31.12. lapsiperheille omia uuden vuoden juhlia, joissa ohjelma painottuu iltapäivään ja alkuiltaan. Perheen pienimmät pääsevät uuden vuoden humuun esimerkiksi lasten uuden vuoden konserteissa ja ulkoilutapahtumissa. Useissa kaupungeissa on myös aikaistettu perinteistä puolen yön ilotulitusta tai lisätty ohjelmaan lasten oma ilotulitus.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Juhli turvallisesti
Ilotulitteiden ampumisesta vastaa aikuinen. Lasten, edes isompien, käsiin ilotulitteet eivät kuulu. Suomessa kaikkien ilotulitetuotteiden myynti- ja on käyttöikäraja 18 vuotta. Ilotulitteet tulee ampua aukealla paikalla poispäin ihmisistä ja rakennuksista. Ilotulitteiden ampujan ja myös yleisön on syytä käyttää kunnollisia suojalaseja, lapsille suositellaan lisäksi kuulosuojaimia.
Tinan käsittelyssä on hyvä muistaa, että tinakenkä on 90-prosenttisesti lyijyä. Lyijy voi imeytyä ihon läpi tai käsien kautta ruuansulatuskanavaan, ja tinahöyryjen hengittäminen ei ole turvallista sekään. Tinaa valaessa kannattaa siis käyttää käsineitä ja huolehtia riittävästä tuuletuksesta. Valetut tinat eivät kuulu tavallisen sekajätteen joukkoon, vaan oikea paikka tinamöykyille on ongelmajäte. Vanhat valetut tinat voi myös säästää seuraavaan uuteen vuoteen ja valaa sitten uudestaan.
Lue myös: Turvallisia vaihtoehtoja tinalle
Turvallisuusohjeita ilotulitteiden käyttöön löytyy ilotulitus.infosta. Tietoa tinan ja rakettien haitoista ja ympäristövaikutuksista on ympäristökeskuksen sivuilla.