Viimeksi päivitetty 31.3.2025
Pääsiäislomalla nautitaan kiireettömästä yhdessäolosta lasten kanssa. Olipa lomasää mikä tahansa, seuraavista vinkeistä löytyy tekemistä sekä ulos että sisälle, niin pienemmille kuin isommille lomalaisille!
Pääsiäismunien etsiminen
Tästä innostuvat niin pienet kuin vähän vanhemmatkin lapset – ja mikseivät myös aikuiset! Piilota suklaamunia ympäri asuntoa ja anna lasten nauttia etsimisestä. Mikäli sää on kaunis, siirrä pääsiäismunien etsintä ulos! Voit myös hankkia jokaiselle lapselle tietyn väriset suklaamunat, jolloin lapset etsivät vain omia ”värikoodattuja” suklaamuniaan. Näin voidaan taata, että jokainen lapsi löytää tietyn määrän suklaamunia.
Pyöräillen piknikille
Polkypyöräily on varma kevään merkki! Mikäli säät sallivat, kaivakaa pyörät varastosta ja tehkää yhdessä pyöräretki. Pakkaa mukaan eväät tai ottakaa suunnaksi kiva kahvila, jossa kaikki viihtyvät.
Kananmunien maalaus
Kananmunien maalaaminen on helppoa, hauskaa ja edullista, sillä tarvitset vain kananmunia sekä vesi-, sormi- tai akryylivärejä. Pienten lasten kanssa kannattaa värjätä keitettyjä munia, jotka eivät hajoa yhtä helposti kuin tyhjäksi puhalletut kananmunat. Keitä munat, koristele, anna kuivua ja nauti värikkäistä tarjoiluista aamiaispöydässä. Makeampaan versioon sopii täydellisesti Mignon-muna. Eläinperäisten tuotteiden sijaan voit myös käyttää askartelukaupoista löytyviä, uudelleenkäytettäviä puu- tai muovimunia.
Vinkki: mikäli säät suosivat, siirrä maalauspiste ulos. Akryyli- ja sormivärit sopivat mainiosti myös kivien maalaamiseen!
Virpomavitsojen koristelu
Vaikka virpomissunnuntai onkin jo pääsiäislomaa edeltävänä viikonloppuna, voi virpomavitsoja askarrella jälkikäteenkin pääsiäiskoristeiksi. Lisäksi vitsojen teko on hauskaa puuhaa, vaikka perheessä ei virpomisperinnettä olisikaan.
Rairuohon kasvattaminen
Istuttakaa lasten kanssa rairuohoa ja seuratkaa sen kasvua! Rairuoho kasvaa noin viikossa, joten kasvun seuraaminen on palkitsevaa kärsimättömimmillekin viherpeukaloille. Siemenet kannattaa kylvää jo ennen pääsiäistä, jotta rairuoho on kauneimmillaan juuri pääsiäisloman aikaan! Kun ruoho on kasvanut tarpeeksi, sen voi koristella lasten kanssa esimerkiksi pienillä suklaamunilla, tipuilla ja pupuilla.
Yhdessä leipominen
Leipominen on mitä parhainta puuhaa kaiken ikäisten lasten kanssa! Esimerkiksi rahkapulla sopii mainiosti pääsiäiseen, ja pullataikinan muovailusta nauttivat pienimmätkin jauhopeukalot. Kokeile myös keksejä, marjapiirakkaa, sämpylöitä tai pannukakkuja!
Kevään ensimmäinen luontoretki
Pakatkaa mukaan eväät ja suunnatkaa metsään ihmettelemään luonnon heräämistä talven jälkeen. Lapselle jo retki lähimetsään voi olla suuri elämys, joten pitkälle ei välttämättä tarvitse lähteä. Luonnossa liikkuminen myös kehittää lapsen tasapainoa ja motoriikkaa – mitä enemmän kannoilla, kivillä ja puunrungoilla hypitään, sen parempi!
Koko perheen pihaolympialaiset
Pihaolympialaiset ovat hauskaa tekemistä myös aikuisille! Lajien keksimisessä vain mielikuvitus on rajana – hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi saappaanheitto, kolmijalkajuoksu, mölkky ja tarkkuusheitto.
Vierailkaa kirjastossa
…Tosin tämä kannattaa tehdä jo ennen lomien alkua, sillä pääsiäispyhinä kirjastot ovat pääsääntöisesti kiinni. Etenkin isommista kirjastosta voi kuitenkin löytyä vaikka mitä tekemistä lomien ajaksi! Kirjojen lisäksi valikoimissa saattaa olla esimerkiksi erilaisia pelejä ja urheiluvälineitä. Ja toki mukaan kannattaa napata myös pino kirjoja yhdessä luettavaksi! Lapselle lukeminen auttaa kehittämään lapsen sanavarastoa, ja sen on todettu vahvistavan lapsen oppimisen taitoja.
Muistakaa myös rauhoittua
Lomaa ei tarvitse ahtaa täyteen aktiviteetteja – on ihan hyvä, että lapsella on joskus myös tylsää. Tylsistyminen pistää mielikuvituksen liikkeelle, ja tuloksena voi syntyä vaikka minkälaisia leikkejä!