Viimeksi päivitetty 21.11.2018
Raha-asiat voivat mutkistua yhteisen talouden myötä – ainakin, jos kuvioissa on myös lapsi tai useampi. Kuka maksaa asumisen, kun toinen vanhemmista käy palkkatyössä ja toinen hoitaa lasta vanhempainpäivärahalla tai kotihoidontuella? Entä ruokakulut tai lasten harrastukset?
”10 e kuussa rahaa omiin juttuihin jos uskallan pyytää mieheltä”
Nimimerkki Tytt133 pohtii parisuhteensa tasa-arvoisuutta tilanteessa, jossa hoitaa yhteistä lasta kotona puolison käydessä töissä:
”Vuokrat maksamme kummalla nyt tili sattuu tulemaan silloin ja ruuat maksamme vuorotellen. Mies kuitenkin ostelee autoja ja laittelee niihin paljon rahaa ja viimeisin ostos itselle 300e takki. Mutta ei lapselleen voi ostaa talvihanskoja, kun ei ole kuulemma vara.. Itse kyllä ostaisin, mutta minun rahat menevät jo melkein heti n. 450e kotihoidontukea nyt pitkään kestä. Mies haluaa käydä syömässä usein ulkona, mulle kyllä kelpais vähempikin. Itse saan ehkä kerran kuussa 10e rahaa omiin juttuihin jos uskallan pyytää mieheltä.”
”Lasten jälkeen eletään samaan konkurssiin”
Nimimerkille elaffy parisuhteen raha-asiat näyttäytyvät selkeinä. Hänen mielestään yhteinen talous tarkoittaa yhteisiä tilejä ja yhteisiä rahoja:
”Viimeistään yhteisten lasten jälkeen eletään samaan konkurssiin, ihan sama, paljonko kumpikin tienaa. Ensin maksetaan katto pään päälle, sitten laskut, ruoka, lasten tarpeet, säästöön ja lopuksi voi käyttää kumpikin tasapuolisesti itseensä, jos rahaa vielä on. Minun työni on hoitaa lapset kotona ja miehen tuoda leipä pöytään. Molempien työ on tärkeää, minun työtäni ei vain mitata rahassa.”
”Puhallamme yhteen hiileen”
Myös Towandalle on selvää, että yhteisessä taloudessa säästetään ja kulutetaan yhdessä:
”Meillä notkahti molemmilla tulot, kun mies ryhtyi opiskelemaan samaan aikaan kun itse jäin hoitovapaalle. Molemmilla menee kaikki rahat, mitä saadaan. Yhteen hiileen puhalletaan ja ollaan jo tehty säästämisestä taidetta. Käydään esim. tankkaamassa Venäjällä, koska se on paljon halvempaa. Onneksi säästin kaikki lapsilisät mitä sain ennen kotihoidontuelle jäämistä, niin niistä rahoista ollaan saatu hankittua turvaistuin ja muuta, mitä lapsi tarvitsee. Suosittelen sitä lämpimästi muillekin!”
”Säästäkää molemmille vanhemmille yhdessä”
Nimimerkki mä77 tuo keskusteluun tärkeän näkökulman koskien yhteisessä taloudessa tapahtuvaa säästämistä. Hänen mielestään siihen, kelle säästetään, ei saisi tulojen suuruus vaikuttaa:
”Jos toisella puolisolla on isommat tulot, joista jää säästöön, niin silloin pitää säästää MOLEMMILLE vanhemmille omiin säästökohteisiin, omiin nimiin. Usein vain näkee, että miehellä on säästöjä nimissään ja nainen on maksanut omasta pussista elämistä. Tietysti jos on säästöjä jo ennen naimisiin menoa ja perheen perustamista, niin nämä rahat ovat erikseen. Mutta perheenä pitäisi säästää molemmille vanhemmille yhdessä, vaikka puolisoiden tulot olisivatkin kovin erilaiset.”
Miten teillä käytetään rahaa yhteisessä taloudessa? Miten kulutetaan ja miten säästetään? Kuka maksaa ja mitä? Ota osaa keskusteluun: Parisuhde ja raha-asiat