Raskaana oleva saa usein kuulla, että "kyllä ne kätilöt sitten synnärillä neuvoo". Ja niinpä moni lähtee synnytykseen takki auki – jättäytyen sen varaan, että sairaalassa hoidetaan ja joku toinen opastaa tosipaikan tullen. Oma valmistautuminen kuitenkin kannattaa!

Viimeksi päivitetty 10.4.2018

Jos suunnittelisit automatkaa Euroopan halki Roomaan, uskoisitko jos joku sanoisi, ettet tarvitse karttaa etkä navigaattoria matkallasi?

 



 

Pudistelisitko ehkä päätäsi epäuskoisena, jos matkasuunnitelmiasi kuuntelevien asenne olisi se, että ”kaikki tiet vievät Roomaan, ja ainahan sinne on ajeltu, hevoskärryjen ajoista asti”?

Ota selvää ja valmistaudu

Aivan yhtä absurdia on sanoa, että sinun ei kannata hankkia tietoa synnytyksestäsi, tai niistä ylä- ja alamäistä, joita matkallesi saattaa tulla. Koska ”onhan sitä ennenkin synnytetty, maailman sivu”.

Ehei. Omat akut kannattaa pitää ladattuna. Jaksat synnytyksen paremmin, kun sinulla on ymmärrystä sen kulusta, ja voimia toteuttaa omaa
matkasuunnitelmaasi.

Hyvän synnytyksen tiekartan on luonut Penni Simkin, sen englannikielisen version löydät täältä.

”Kyllä ne kätilöt sitten neuvoo”

Synnytykseen valmistautuva saa usein kuulla, että: ”kyllä ne kätilöt sitten neuvoo”. Ja niinpä moni lähtee synnytykseen takki auki, jättäytyen sen varaan, että sairaalassa hoidetaan ja joku toinen neuvoo tosipaikan tullen.

Ja tottahan tämä on: kätilöt ovat paikalla synnyttäjää varten, ja sairaalassa hoidetaan hätätilanteet mallikkaasti.

Kun tiedät enemmän, osaat enemmän

Mutta palataanpa matkantekoon. Jos suunnittelisit matkaasi, uskoisitko, jos sinulle sanottaisiin, ettei italialaisia liikennesääntöjä tai –merkkejä kannata opiskella? Miltä sinusta kuulostaisi ajatus, että ”ajele miten parhaaksi näet, kyllä se poliisi sitten pysäyttää tai ambulanssi ojasta noukkii, jos tulee vahinko”?

Pyörittelisit silmiäsi, hulluahan tuollainen puhe on. Ottaisit selvää kummalla puolella ajetaan, missä on tietyöt ja mitä erikoismerkkejä liikenteessä käytetään. Etsisit sopivat pysähdyspaikat ja valitsisit maisemareitit.

Olet tekijä, et tekemisen kohde

Juuri näin sinun kannattaa valmistautua myös synnytykseesi. Voit luottaa kyllä, että kätilöt neuvovat ja sairaala hoitaa, mutta auton ratissa istut sinä itse. Toki mukana oleva matkustaja, vauva, sanelee lopulta sen, miten matkanteko oikeasti yksityiskohdiltaan sujuu.

Mutta kun tiedät, millaiseen ympäristöön menet synnyttämään ja millaisia toimenpiteitä sinulle ja vauvallesi voidaan tehdä, voit itse olla aktiivinen tekijä ja toimija.

Valitset itse, millaiset puitteet haluat: se voi alkaa vaikkapa siitä, että pidät päällä omia vaatteitasi, päätät itse asentosi synnytyksen aikana ja harjoittelet itse erilaisia kivunlievitysmenetelmiä supistusten helpottamiseksi. Näin et ole vain toisten tiedon ja ajankäytön armoilla.

”Mitä tahansa voi sattua”

Erityisen sitkeä synnytysmyytti on, että koska mitä tahansa voi sattua, ei synnytykseen kannata valmistautua. Tämä on sikäli totta, että synnytyksessä voi toden totta tulla vastaan mitä tahansa. Vauvan vointi määrää lopulta sen, mitä tehdään ja kuinka toimitaan.

Ajatteletko kuitenkin, että Rooman matkaa ei kannata suunnitella, koska milloin tahansa voi lokki kakata tuulilasiin tai pitsataksi tulla kolmion takaa kylkeen?

Normaalissa synnytyksessä täysin yllättävät tilanteet ovat äärimmäisen harvinaisia. Lähes kaikki ongelmatilanteet antavat itsestään jonkinlaisia merkkejä etukäteen. Tutustu mieluummin synnytyksen ongelmatilanteisiin ja opettele, kuinka niiden kanssa selvitään. Vaikka yllätyksiltä ei aina säästytä, näin olet ainakin valmistautunut niihin.

Paikallisopas kannattaa aina!

Niin matkaillessa kuin synnytyksessäkin, paikallinen opas auttaa sinua saamaan kaikkein parhaimman kokemuksen. Suosittelen lämpimästi valmentautumista taitavan ja sydänlämpöisen kätilön opissa. Myös asiantuntevan doula, synnytystukihenkilö, voi auttaa synnytysmatkallasi.

He tuntevat tulevan maaston (eli sairaalaympäristön) kuopat ja ylämäet, neuvovat parhaat levähdysalueet ja auttavat tiukoissa mutkissa. Tätä road tripiä ei tarvitse eikä kannata tehdä yksin. Kun mukanasi on luotettava opas, voit rentoutua ja nauttia matkastasi täysillä!

Kätilö kuulolla
Vauvantai-kätilö on Silja Seppänen: yksityinen kätilö, kouluttaja ja imetysohjaaja. Silja kirjoittaa blogiinsa asiaa raskaudesta, synnytyksestä, imetyksestä ja äitiydestä, sekä tarinoi naisena olemisen
ihanuudesta. Siljan omat sivut löydät osoitteesta www.vauvantai.fi.
Mitä mieltä olet artikkelista?