Viimeksi päivitetty 16.3.2018
Moni perhe teki varmasti tänään viikonlopun ruokaostokset. Niin mekin. Kauppareissu lasten kanssa ei ole ihan suosikkipuuhaani (kenenpä olisi?). Sitä se ei ollut tänäänkään, vaikka suuremmilta kriiseiltä vältyttiin.
Lunki kauppakaveri
Tällä hetkellä seitsenkuinen kuopus on lapsistamme lunkein kauppakaveri. Hänellä on kaikki hyvin, kunhan äiti on lähellä. Kaupassa hän kulkee usein liinassa, johon hänet siirrän joko heti aluksi tai kesken kaiken, jos tyypin hermo meinaa mennä turvakaukalossa istuessa.
Liinassa hän keikkuu tyytyväisenä, juttelee itsekseen ja ihmettelee ympäristöään. Ja jos väsy alkaa painaa, hän nukahtaa. Hän ei turhia hötkyile ja onkin siksi ihan parasta shoppailuseuraa.
Arvaamattomat isosisarukset
Kuusi- ja kahdeksanvuotiaat voivat olla kivaa ja avuliasta seuraa tai sitten nurinavaihteella kulkevia jarruvaunuja, jotka kysyvät kolme kertaa minuutissa ”kauanko vielä kestää” ja vinkuvat kaikkea tikkareista Legoihin.
Etukäteen on mahdoton ennustaa, kumpi vaihde heillä tulee olemaan päällä. Vielä autossa vallinnut hyvä tuuli voi vaihtua sekunnissa “mä vihaaaaaan kauppareissuja” -marmatukseksi.
Kriiseilevä taapero
Taapero sen sijaan on siitä helppo, että hän on varma tapaus. Kauppakriisi on vakio – vain sen suuruusluokka vaihtelee. Ei tarvitse arvuutella, onko tänään se huono kauppapäivä, koska sellainen on joka kerta. Kysymys on vain siitä, montako kertaa hän tällä kertaa kirkuu ihmissirkkelinä.
Koska välillä taapero on kuitenkin otettava mukaan kauppaan, tulisen tyyppimme äitinä olen oppinut tiettyjä kikkoja, jotka saattavat helpottaa näitä reissuja. Jaan ne nyt teille, sillä tulisuus taitaa olla aika monen ikätoverin sisäänrakennettu ominaisuus.
En takaa vinkkien toimivuutta, mutta haluat ehkä kokeilla niitä, kun seuraavan kerran löydät itsesi tyynnyttelemästä meritähtiasennossa kaupan lattialla kirkuvaa vaahtosammutinta.
Näin taltutat taaperon kauppareissulla:
1. Ajoita kaupassa käynti välipala-aikaan, ja ota mukaan tai osta taaperolle jotain naposteltavaa.
Meidän tyyppimme pysyy ainakin vähän aikaa tyytyväisenä ostoskärryssä kun saa käsiinsä karjalanpiirakan tai muuta mutusteltavaa. Huom! Älä kuvittelekaan itse maistavasi palaakaan hänen korkeutensa eväistä. Jos sen erehdyt tekemään, saat tuta hänen raivonsa koko karmeudessaan.
2. Anna taaperon auttaa – vaikka se tarkoittaisikin ruokaostosten sujumista hitaaaasti.
Annan taaperon usein liimata hintalaput pusseihin hedelmäosastolla, noukkia tomaatit pussiin ja valita, otammeko punaista vai keltaista paprikaa. Liikaa vapauksia taaperolle ei kuitenkaan kannata antaa tai muuten ostoskärrystä saattaa löytyä vaikkapa muovin läpi haukattu kurkku tai litteäksi litistelty satsuma. Kokemusta on.
3. Älä erehdy päästämään villieläintä taaperoa vapaaksi.
Jos annat pikkusormen, se vie koko käden. Eli toisin sanoen: Jos päätät antaa taaperon kävellä “ihan vähän vain”, vastarinta on kahta suurempi sitten, kun haluatkin nostaa hänet takaisin kärryyn. Ja sinähän haluat. Viimeistään sen jälkeen, kun olet metsästänyt muropaketti kainalossa pakenevaa vaahtosammutinta ympäri kuiva-aineosastoa.
4. Ota mummi mukaan!
Tai itse asiassa ihan kuka vain, jonka seurassa taapero on vähemmän raivokas ja tahtova. Vanhempani asuvat naapurissamme, joten menemme välillä kauppaan samalla kyydillä. Mummitaika saa taaperon istumaan kärryssä kuin enkeli ja hymyilemään kirkumisen sijaan – siis olemaan aivan kuin toinen lapsi. Jos kestät mummin (tai muun seuralaisen) virnuilun siitä, että tämäkö lapsi muka on hankala shoppailuseuralainen, go for it.
5. Kantoliina pelastaa kauppareissutkin.
Jos vauva on tyytyväinen turvakaukalossaan, otan tahtotaaperon liinaan. Siellä hän pysyy yleensä tyytyväisempänä kuin kärryssä. Ja liinasta hän ei pääse kiipeämään pois, mikä on kärryssä riskinä, jos hänelle kääntää hetkeksikin selkänsä. Kantoliina, tuo moderni pakkopaita, kuinka sinua rakastankaan.
Mitkä ovat sinun selviytymiskeinojasi tahtotaaperon kanssa shoppaillessa?
Kerro ne foorumillamme, ketjussa Uusperhesatu: Vinkkejä uhmaikäisen kanssa kauppareissailuun